Terrordådet i Stockholm: Runt hörnet – en jobbig genomlysning

  • Lördag 8 Apr 2017 2017-04-08
E-post 0

Ministrar och partiledare undviker just nu att strida om till exempel lagar mot terrorism, de prioriterar sammanhållning och att visa sin medkänsla med alla som drabbats. Men debatten om lagarna är tillräckligt stränga kommer snart att börja, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach. Denna debatt kommer även omfatta frågeställningar kring vad den nu anhållne uzbekiern gjorde i Sverige.

I övergripande termer fungerar Sveriges regering mycket bra för tillfället. Stats- respektive inrikesministrar kliver fram och utövar ett statsmannalikt ledarskap samtidigt som kommunikationen från både regering och polis nu fungerar klanderfritt. Hade motsvarande dåd inträffat för två år sedan hade vare sig regering eller polis klarat av detta. Framför allt inrikesministern, Stockholmspolisen och SÄPO kliver fram i kriskommunikationen som goda förebilder även om övriga – även utrikesminister Wallström – överlag presterar på topp. Precis som en regering skall fungera.

Den senaste presskonferensen, kl 13:30 idag var ett paradexempel på god kriskommunikation. Strukturerad och öppen med ny relevant information. Attentatsmannens nationalitet. 

Dock hade denna nationalitet varit känd på Flashback sedan tidig morgon och polisen hade sannolikt velat spara på den informationen. Men trycket från Flashback samt från utländska websidor kan inte negligeras hur länge som helst. Till slut måste polisen i detta fall börja släppa på informationen. Och det finns även andra detaljer om gärningsmannen på Flashback som när de kommer ut, och om de stämmer, kommer öka trycket på framför allt regeringen i allmänhet och då ministrarna Ygeman och hans chef Morgan Johansson i synnerhet.

Vad gjorde gärningsmannen i Sverige samt hur försörjde han sig. Svaren ser ut att finnas på Flashback då detta forum haft alla rätt så här långt.

Stämmer informationen om gärningsmannens drivkrafter och detaljerna kring honom i övrigt kommer även rikspolischef Dan Eliassons och förre chefen för Migrationsverket Anders Danielsson behöva börja svara på hur detta kunnat passera. Och vad, eller vilka, som låg bakom att Ygeman och Morgan Johansson konsekvent såg bort från allt fler oroade rapportörer och ständigt avfärdade en viss form av frågeställningar.

En annan besvärande detalj är att stockholmsförorten Märsta nu dyker upp igen. Att det finns en radikaliserad miljö i Märsta är inget nytt. Så sent som i fjol uppdagades att den algeriske medborgaren, 35-årige Mohamed Belkaid, som tros ha varit delaktig i Parisdåden, bodde tidigare i Märsta. Per Gudmundson , SvD, har tidigare kartlagt den islamistiska miljön i Märsta som omfattar inbjudningar till hatpredikanter av Unga Muslimer. Predikanter som upprepat uttalat sig om attentatet mot Charlie Hebdo i positiva termer.

Sigtuna / Märsta är en av juvelerna i den socialdemokratiska kronan och en kommun som jag tidigare varit politisk sekreterare i en kort tid. Av någon anledning får jag nu ihop detaljer jag upplevde då bättre. Ett motstånd från vissa aktörer, både partiinterna och med dåvarande samarbetspartnern MP, att då ta signalerna på radikalisering på allvar. Nu har Märsta dykt upp på radarn igen. Det är knappast någon slump. Polis tror inte på slumpen.

Även om dessa dagar, och kanske kommande vecka, kommer att präglas av eftertanke och mer lågmäld politisk debatt kommer det komma en dag där allt detta kommer flyta upp på ytan. Då kommer Ygeman, Johansson, Löfven men även Eliasson och Danielsson behöva förklara sig. Svaret, att Alliansen var sämre, kommer inte att godkännas av väljarna då många röster pekat på i vilka miljöer som denna form av terror växer. Röster som avfärdats som rasistiska, nazistiska eller som allmänna knäppgökar. Det är dessa röster som nu, tyvärr, fick rätt. Och alla som skrikit sig hesa om rasism har visat sig konsekvent ha haft fel.

Precis som polisen har kunskap om i vilka miljöer som Trollhätteterroristen växte fram, som ”lone-wolf” på webbforum, så vet många var den form av bestialiska mördare lever och frodas som har förmåga, både kompetens och våldskapital samt ideologisk motivation, att genomföra ett attentat på Drottninggatan i Stockholm.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se