Bonnierkoncernen vid ett vägval

  • Fredag 19 Maj 2017 2017-05-19
E-post 0

TV4:s digitala sportchef Tobias Rosvall gick tidigt på torsdagen ut med en kommentar och tog då avstånd från den TV4-journalisten Christoffer Eriksson, som i  Twittermeddelanden hetsat med våldsbejakande uttryck som manar till riktat våld mot Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson. Men vad menar TV4 egentligen? Och inser inte TV4 och Bonnierkoncernen vad som ligger i potten?

Medarbetaren uttryckte ”en rad mycket olämpliga formuleringar, som bland annat kan uppfattas legitimera politiskt våld”, skriver han och fortsätter: ”Det är givetvis oacceptabelt, och något vi tar kraftfullt avstånd ifrån”. Tobias Rosvall berättar också att medarbetaren är ”djupt ångerfull” och att han ”inser det allvarliga i vad han uttryckt, och ber om ursäkt till alla inblandade”. Men vad menar han?

Rosvall skriver på TV4 hemsida att:

Vi har pratat med personen i fråga. Han är djupt ångerfull, inser det olämpliga och allvarliga i vad han uttryckt, och ber om ursäkt till alla inblandade. Vi kommer nu att diskutera detta vidare internt.

Vi kan ha olika synpunkter på Sverigedemokraterna, dess ordförande och dess politik. Att Sverigedemokraterna från tid till annan hamnar i situationer där enskilda medlemmar men även företrädare visar högerextrema sympatier är vardag. Och medias roll är att granska samt även återge även interna diskussioner till sina läsare och följare kring detta. Media är i regel väldigt kritiska mot när myndigheter och organisationer sluter sig vid den här formen av ärenden och kräver ofta en stor öppenhet i de interna processer som följer spridandet av näthat eller rasistiska åsikter. Men.

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

TV4 väljer att, trots att journalisten Christioffer Eriksson nu ”ber om ursäkt” till alla inblandade att hålla processen internt och bakom slutna dörrar. Exakt det agerande som andra journalister inom Bonnierkoncernen på alla sätt i andra sammanhang kritiserar i skarpa ordalag och försöker bryta upp. Inte minst Expressens artiklar har fått stort genomslag och Thomas Mattsson, ansvarig utgivare, arbete har betytt mycket för arbetet mot näthat.

För Eriksson är situationen naturligtvis helvetisk i dagsläget. Genom sitt Twitterkonto är hans identitet känd på sociala medier i breda lager men TV4 väljer ändå att anonymisera honom.

Trots att 10 000-tals, kanske fler än så, har tagit del av hans hot mot Sverigedemokraternas ordförande och hans identitet där det tydligt framgick att han var journalist på TV4. Att han har en anställning på TV4 innebär en viss status samt att flera, även kollegor på andra mediehus, ser upp till honom som normsättare. TV4 är en åtråvärd arbetsplats som, rätt hanterad, ger goda karriär- och inkomstmöjligheter.

TV4, och hela Bonnierkoncernen, står inför ett dilemma. Ska de skydda en medarbetare som så tydligt framfört hot och spridit näthat samtidigt som andra bolag i Bonnierkoncernen avslöjar identiteterna på personer som framför motsvarande? Det kan finnas en humanistisk grundtanke till det, att inte låta Eriksson löpa mer gatlopp än han nu gör men agerandet urholkar relevansen i bland annat Expressens arbete med att avslöja näthatares identiteter.

Detta samtidigt som TV4 vill dölja sin interna process. Den typ av process som Bonnierkoncernens övriga delar gör allt för att avslöja. Och om nu Eriksson uttrycker sig som han gör på Twitter, vad säger det om vilken kultur som råder på redaktionen? En relevant parallell är fallet med Delmon Haffo, tidigare anställd som digital kommunikatör på Moderaternas partikansli, som fick lämna sin tjänst efter att han har kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll(s) för ”hora”.

Den tragiska historien vittnade om en negativ och kränkande kultur på partikansliet. Vad vittnar Christian Erikssons agerande om för redaktionskultur? En relevant fråga i sammanhanget för konsumenten av Bonniers produkter, varor och tjänster.

TV4 står inför ett vägval. Hela Bonnierkoncernen står nu vid ett vägskäl. Om TV4 ska leva som andra delar av Bonnierkoncernen lär, att avslöja namn och kräva öppenhet av de som de granskar eller om Bonnierkoncernen ska vara fortsatt slutna när det gäller deras egna anställda. Att anställda inom Bonnierkoncernen omfattas av ett annat, generösare och mer förmånligt, regelverk för dem själva än vad de erbjuder övriga samhället i mediegranskning och i öppenhet. Det ser inte bättre ut än att den sportjournalist som så tydligt spred näthat nu sätter en hel mediekoncerns publicistiska trovärdighet på spel.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.