Brödraskapet kan luta sig tillbaka

  • Tisdag 23 Maj 2017 2017-05-23
E-post 0

President Donald  Trumps besök i Mellanöstern, Saudiarabien och Israel, ger underlag för lika många gissningar som det finns utrikespolitiska experter. Harry Amster, SvD, är sannolikt den som landar närmast när han pekar på Trumps nyckfullhet som lika mycket risk som möjlighet. Men att resan kommer få effekter, det står klart. Dock har ingen svensk media närmare berört elefanten i rummet. Muslimska Brödraskapet.

Redan innan Donald Trump, men även strax efter, svors in som president hade han som ambition att terroristklassificera Brödraskapet. Efter att ha tagit emot Turkiets president Recep Tayip Erdogan i Vita Huset, och de varma ord som de öste över varandra, har denna linje tonats ned väsentligt. I talet och mötena med representanter för GCC, Gulf Cooperation Council, var adressen annars klar. Kriget mot muslimsk terrorsim skulle mötas tillsammans med främst GCC.

Donald Trumps mjukare linje mot Muslimska Brödraskapet har två orsakssamband. Dels har han insett Turkiets geostrategiska position och roll, dels relationen till Quatar. Quatar är idag Brödraskapets ”bas” i Mellanöstern efter att de drivits ut ur Egypten och utgör även en stor del av dess finansiella uppbackning. I Quatar, på al Udeid – basen, finns idag amerikanskt stridsflyg samt runt 10 000 soldater och flygförare. al Udeid är en tillfällig, inte permanent, bas och USA kan bara ha trupp där så länge Quatar ger sitt medgivande.

Trots den nedtonade retoriken mot Brödraskapet finns spänningarna kvar i regionen. Klanerna al Wahhab, Saudiarabiens religiösa uttolkare och familjen Saud, Saudiarabiens kungahus, är allt annat än förtjusta i Muslimska Brödraskapet. Brödraskapet kan dock tills vidare luta sig något tillbaka så länge de inte har alltför nära eller öppna band till IS samt Hamas. Med bägge dessa organisationer har Brödraskapet tidigare haft mer eller mindre kommunicerande kärl.

Brödraskapet kan luta sig tillbaka. Spänningarna mellan Shia och Sunni tilltar. Det tredje världskriget fortsätter.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se