Efter Manchester: Nu lever vi med den farliga tystnaden

Foto: Evelyn Hartshon
  • Fredag 26 Maj 2017 2017-05-26
E-post 0

Katolska kyrkan i Västerås har sprejmålats med den arabiska tecknet för N på flera ställen – ett tecken som har använts av terrorsekten IS i samband med attacker mot kristna rapporterar SVT. Tecknen på en alltmer aggressiv islamism i Sverige blir tydligare samtidigt som protesterna mot terrordåd i Islams namn från det muslimska civilsamhällets Sverige blir allt otydligare.

I Irak och Syrien, i IS-kontrollerade områden, används symbolen för att markera egendom, bilar, hem, affärer för att lokalisera kristna. Det har föregått attacker då man har tvingat ägarna att lämna sina hem, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi.  Med en insats på 30 miljoner kronor har Qatar byggt Skandinaviens största moské – i Malmö. Nu höjs kritiska röster om att bygget är ett sätt att sprida en salafistisk form av islam. Professor Mohammad Fazlhashemi kommenterar även detta till Världen Idag.

 – När en moské eller en muslimsk församling i Sverige stöds av statliga medel från Qatar kan man vara säker på att donatorerna har ett syfte.

Mohammad Fazlhashemi var en av de akademiker som undertecknade protesterna mot Magnus Norell och MSB-rapporten om Muslimska Brödraskapets verksamhet i Sverige. Särskilt framhölls i protesterna mot Norell, Carlbom och Durrani var att Muslimska brödraskapet, enligt akademikeruppropet som Fazlhashemi och samtliga de ursprungliga undertecknarna (minst en har dragit tillbaka sin underskrift men först mer än två månader efter och av andra skäl), framställts som en i grunden anti-demokratisk, våldsbejakande och samhällsomstörtande organisation.

Emin Poljaveric vid Teologiska instutitionen vid Uppsala Universitet, som tog initiativ till uppropet, har andra kopplingar som undertecknarna inte är lika öppna med i sitt upprop. Han undervisar även vid universitetet i Qatar. Universitetet i Qatar är långt ifrån självständigt dess regerings politik och andra relationer och står just Brödraskapet nära.

Qatar är Muslimska Brödraskapets ”safe haven”  och störste finansiär i Mellanöstern vilket lett till att bland annat spända relationer med Saudiarabien, Egypten och andra länder inom Islams kärnområde. Muslimska Brödraskapet har en tendens att återfinnas i, eller i utkanten av, flertalet terrordåd eller våldsbejakande propaganda i någon form. Och länkarna från Brödraskapet in till IS, som tog på sig ansvaret för terrorattentatet i Manchester, beskrivs av Eman Nabih som även belyser Brödraskapets historiska relationer med till exempel Nazi-Tysklands NSDAP. Även i Sverige finns de kopplingarna. Jag har själv bevittnat hur medlemmar från Nordiska Motståndsrörelsen efter aktioner för att störa ut bland annat Helene Lööw, Sveriges främste expert på högerextremism, sedan under gemytliga former samtalat med medlemmar från de mest extrema källarmoskéerna från Järvafältet. De förenas med varandra. I sitt judehat.

Extrema islamister tar nu allt större plats i Sverige. Klottret på kristna symboler och en salafistisk moské i Sveriges tredje största stad Malmö är tydliga tecken på hur Sverige nu förändrats. Samtidigt har ingen av de större muslimska organisationerna gjort några större ansträngningar för att markera avstånd mot terrordådet eller klotter av islamistisk karaktär på kristna eller judiska symboler. På såväl Ibn Rushd hemsida som Sveriges Unga Muslimers sida på Facebook talar de senaste pressmeddelandena om upprördheten över att Sveriges Unga Muslimer blivit nekade statsbidrag.

Ingen av dessa organisationer, med tydliga band till Brödraskapet, förstår vikten av att det bästa motmedlet mot rasism riktad mot muslimer är att de själva tar avstånd från allt våld, och alla hot, som sker i Islams namn. Tvärtom menar Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer, är att alla sådana krav på muslimer är rasistiska.

Ett Sverige i förändring. Ett Europa i förändring.

Det är nu vi behöver se muslimer som inte vill se den ordning som IS, Muslimska Brödraskapet och andra islamistiska organisationer stå bakom kliva fram och ta plats. Varför de inte gör det kan det finnas olika skäl till. De är lika rädda som många andra eller att de helt enkelt håller med.

Muslimer som vill försvara vår form av demokrati, kvinnans jämställdhet, en religionsfrihet fri från tvång och vårt sekulära samhälle saknas i debatten. Nu råder dessvärre tystnad från alla de organisationer som kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP, interagerar med som representanter för det muslimska civilsamhället och som i många fall lever på svenska stats- och kommunala föreningsbidrag. De är tysta idag. I vaket efter Drottninggatan. I vaket efter Manchester. I vaket efter Charlie Hebdo.

Till skillnad från den muslimska teologiska debatt som tog vid i Marocko efter attentaten mot Charlie Hebdos redaktion och som jag hade förmånen att vara delaktig i på den absoluta sluttampen. I min bokhylla har jag slutrapporten från den utredning som kungen av Marocko, kung Mohammed VI, tillsatte och som leddes av ledande Imamer. Bland annat rektorn för Marockos största Imam-akademi. De kom fram till att våld i Islams namn mot blasfemi, eller hädelse, inte kunde vara förenligt med Islam. Jag fick med mig en hälsning efter de mötena, på högsta nivå om vi räknar bort kungen själv, till bland annat Lars Vilks. En hälsning från presidenten för Högsta Domstolen i Casablanca:

Lars Vilks kan räkna med att röra sig säkrare på Rabats, Casablancas, Marrakeshs, Fez, Tangers och Dahklas gator än han kan någonsin under sin återstående livstid kan röra sig i Helsingborg eller Malmö. I Marocko kommer inga livvakter att behövas. Sanna muslimer, i Profetens tradition och hans Sunna tolkad i vår tid, kommer skydda Vilks med sina kroppar och sina liv.

Hälsa honom det.

De är arga på honom men de kommer aldrig kröka ett hårstrå på hans huvud. Det är mot Islam.

Kung Mohammed VI har i alla avseenden varit tydlig på den punkten, att han avser föra sin fars kung Hassans tradition vidare. Den som kröker ett hårstrå på en judes eller kristens huvud för att denne lever med sin religion och sin tolkning av yttrandefrihet kröker även ett hårstrå på kungens huvud. Och kommer behandlas därefter.

Den marockanska rapporten borde fler svenska imamer ta del av och de är välkomna att höra av sig så jag kan förmedla kontakt med det marockanska hovet och dess högste Imam. Kung Mohammed VI är inte heller vem som helst utan som del av det Hashimitiska kungahuset och kan han hävda ett direkt släktskap med Profeten. Det är inte alla sunnimuslimer som klarar av den matematiken. Inte ens de mest ortodoxa shiamuslimer klarar av det.

Men nu lever vi med tystnaden. Den farliga tystnaden.

En tystnad som föder och göder just den rasism som Rashid Musa hävdar när han, och många inom Ibn Rushd-sfären, uppstår när de inte vill svara på frågor. Än mindre ta aktivt avstånd från terrorhandlingar i sin religions namn samt stå upp och försvara Sveriges val av sekulär demokrati och den individuella friheten att välja religion eller icke-religion.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se