En halv miljard på buffel och båg

Jonas Vesterberg
  • Torsdag 4 Maj 2017 2017-05-04
E-post 0

Inför valet 2018 är det dags för politikerna att komma ut och ge sina visioner om vad Sverige är och vad det ska vara. Som äkta personer av kött och blod. Sluta med floskler, sluta med PR-byråernas träning, som inte ens fungerar längre. Tala direkt och rättframt med väljarna. Och ni där hemma: börja utkräva ansvar för era skattekronor. En halv miljard har nämligen bara gått till snack.

Enligt doublecheck.se så har det offentliga spenderat nära 500 miljoner kronor under 2015 på PR och kommunikationstjänster. Detta belopp täcker bolag som är listade under PR och kommunikation. KREAB, en av de största leverantörerna till våra politiker, är inte ens inkluderade i denna branschkod, eftersom de är listade under konsultverksamhet, men de omsatte 13,7 miljoner under denna verksamhet gällande stat, landsting och  kommuner. Siffrorna för 2016 är ännu inte klara. Men de lär knappast bli lägre.

Man kan diskutera vad sociala medier har gett oss. Kim Kardashians rumpa, poddar av varierande slag, avskyvärda videor av varierande kvalitet, och förstås den arabiska våren. I stort sett kan det hela sammanfattas med ett ord: skit. Men på ett sätt har vi demokratiskt sinnade medborgare faktiskt vunnit: trots deras medietränade trams är politikerna alltid bevakade tack vare vanliga människors, och vissa mediers, allestädes varande mobilkameror.

Men det finns vissa som vill stoppa denna åtkomst till helt vanliga människor. Som vanligt gäller spåret: Följ pengarna!  Och vart går dessa skattemiljoner? Till internationella PR-byråer vars uppdrag är att vaska våra politikers bykar rena från ansvar eller rent jävla hyfs. De kallas PRIME, KREAB och Hallvarson & Halvarsson. Genom våra skattepengar finansierar vi en stab av smutsiga tillrättaläggare och professionalla sanningsvrängare. Flera av dessa företag är internationella och ägs av hedgefonder i USA. Vem vet, kanske var de rentutav inblandade i Trumps presidentkampanj?

Men jag förutspår medie- och PR-byråernas totala kollaps. Trots att jag inte tror på Gud ber jag ändå en stilla bön till Universum att så blir fallet. För ingen ska tjäna pengar på politik när de inte sysslar med den. Men det är upp till dig, medborgare och skattebetalare, att kräva ett slut på detta.

Polisen eller Migrationsverket ska inte ha proffs som jag själv som säger åt dem hur presskonferenser ska hållas eller vad de ska berätta om verkligheten. Inga myndigheter ska ha externa staber med feta månadslöner i fina lägenheter på Östermalm som förtjänar sitt levebröd på att frisera siffror om vart skattepengarna går. Nej, de ska säga sanningen och inte ett uns annat.

Vi borde stoppa dessa PR-företag och deras gelikar i statliga, kommunala och regionala verksamheter.

För vi betalar för dem. Och allt de producerar är trams.

 

Jonas Vesterberg

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.