Frankrike: President utan mandat

  • Söndag 7 Maj 2017 2017-05-07
E-post 0

Macron vann, som väntat, presidentvalet i Frankrike. Väljarna följde principen ”vote republican” där höger och vänster förenades i att rösta mot Marine le Pen i större utsträckning än att rösta för Macron. Av SVT kommentatorer från olika partier och tankesmedjor var det sannolikt Lisa Pelling, S-märka Arena, som dels förstod problematiken bäst men även kunde beskriva den franska politiska arenan bäst. För Frankrikes del är det långt ifrån över. Det är nu det börjar.

Hennes motdebattör, Centerpartiets chefsekonom och vice ordförande Martin Ådahl ser den oberoende mittenkandidaten Emmanuel Macrons framgångar som ett trendbrott i Europa, en reaktion mot de framgångar som populistpartier haft den senaste tiden.

– Det här är en vändpunkt för oss liberaler i Europa. Vi ser i val efter val efter Trumps seger i USA och brexit, så kommer den liberala vågen som ett svar på det. Och där kan Frankrike bli en liberal ledstjärna. Macron kommer att betyda mycket för att vända det politiska stämningsläget i Europa och världen, sade Ådahl tidigare till TT. 

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se

Ådahl menade i direktsändning att Macron fått ett starkt mandat för förändring trots att Macron inte har någon parlamentariker i nationalförsamlingen för sitt initiativ ”En marché” och att än mindre valen till nationalförsamlingen i juni har genomförts.

Lägg därtill det lägsta valdeltagandet på 50 år. Sett till resultaten från första valomgången samlade republikanernas Francois Fillon tillsammans med Front Nationals Marine le Pen och Jean-Luc Melénchon, Front de Gauche (med bland annat kommunisterna) 60 procent av rösterna.

Det som förenar dessa kandidater är den uttalade EU-skeptiska hållning de representerar. Men från olika håll.

Macron har i praktiken inte fått något mandat alls. Oavsett vad centerpartiet i Sverige anser. Något som med viss sannolikhet kommer att slå igenom i valet till nationalförsamlingen i juni.

Problemen för Frankrikes ekonomi, som är världens sjätte största, är gigantiska.

Macron vann inte valet på sin liberala EU-vänliga politik utan på ”Vote Republican” Inte en röst för honom utan en röst mot Front National. Macron riskerar att bli den svagaste presidenten i modern tid i Frankrike. Han har som bland annat EU-förespråkare en klar majoritet i opinionen mot sig som är uttalat EU-skeptiska. En klar majoritet som inte är för den EU-vänliga linje som Macron förespråkar.

Hur han lyckas att hålla ihop både sin regering och samtidigt kunna forma en politik som får Frankrike att ta sig ur den negativa spiral landet är i avgörs dels vid valen till nationalförsamlingen men även hur mycket han kommer att anpassa sig till den opinion som råder utan att göra alltför mycket våld på sig själv.

Lyckas han inte kommer de kommande fem åren bli en enda lång väntan i en nedåtgående spiral på 2022 års valrörelse. Står sig de ekonomiska siffrorna kommer sannolikt ingen liberal mittenkandidat nå fram till andra omgången utan valet 2022 kommer stå mellan ytterligheter. Som Jean-Luc Melénchon mot Marine le Pen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.