Partiledardebatten: En debatt utan egentliga svar

  • Måndag 15 Maj 2017 2017-05-15
E-post 0

SVT partiledardebatt av får ledtrådar till hur det kommer gå i valet 2018. Helt klart tog Annie Lööf, C, och Ebba Bush Thor, KD, för sig mest av utrymmet. Formatet, med endast fyra frågor – de som väljarna för närvarande rankar högst – var dock avsevärt bättre än tidigare format med sju frågor.

Mycket kom att handla om miljardexercis och fokus på jobben. Jobben är statsministerns akilleshäl för även om det skapats fler jobb under mandatperioden i absoluta tal är jobben avgörande för hur samhällsekonomin på den kommunala nivån utvecklas. Här bör SVT debattledare, Mats Knutsson och Camilla Kvartoft, få viss kritik över att inte kunnat täcka in överrullningseffekterna som drabbar kommunerna vartefter kommunplacerade hamnar i arbetslöshet och avslutar de statliga programmen för etablering och arbetsmarknadsetablering.

Partiledardebatten var en jakt på one-liners vilket jag personligen ogillar. Politik är inte one-liners. Politik är problemformulering och svar på väljarnas frågor.

Kritik skall även riktas statsministern som bland de sista av partiledarna använder sig av uttrycket ”några” när han talar om de nyanlända i arbetsförmedlingens etableringsuppdrag som saknar grundskola eller har en helt inadekvat arbetsmarknadsbakgrund. Dessa, enligt Annie Lööf upp till 300 000, är inte ”några” utan representerar till antalet två stycken städer av Uppsalas storlek. Eller nästan ett helt Malmö.

Valet 2018 kommer inte bara handla om de frågor som avhandlades i gårdagens debatt. Valet 2018 kommer ännu mer än tidigare påverkas av hur kommunernas ekonomi utvecklas. Kommunerna beräknas sakna minst 67 miljarder de kommande åren enligt Sveriges Kommuner och Landsting. Och där har vare sig regering eller opposition vare sig en problemformulering som gör att de kan ”äga” frågan eller några lösningar att tala om.

Även om formatet var en förbättring mot tidigare, att de kvinnliga partiledarna, Isabella Lövin undantagen, tog för sig, gav debatten inga indikationer annat än att tåget går vidare mot 2018. Som kommer komma oavsett vad vi kan tycka om det vilket Ledarsidorna beskrivit tidigare.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se