Terrorn i Manchester – IS på riktigt eller något annat?

  • Tisdag 23 Maj 2017 2017-05-23
E-post 0

22 personer har dödats och 59 har skadats i en explosion på Manchester Arena efter Ariana Grandes konsert. Enligt polisen genomfördes attacken av en man som dog på arenan rapporterar SvD med en sammanställning som uppdateras om vad som framkommit. IS säger sig ha legat bakom dådet, men den gripne mannen, och gärningspersonen som dog vid attacken, har än så länge inte formellt kopplats till terrororganisationen. Men är allt vad det sägs vara? 

Även om attacken visar alla tecken på att vara mycket välplanerad så uppträder ett mönster när attentatsmännen själva stryker med. Med inga överlevande av attentatsmännen är det enkelt för vilken organisation som helst att ta på sig skulden. Det ligger i både Al Quedas som IS intresse att skapa en illusion av en bredd som inte alltid finns. Terroristen på Drottninggatan överlevde och det var tyst från IS. Samma typ av attentat med en lastbil som vapen, det i Nice 2016 som tog 86 liv och skadade ytterligare 434, renderade i att attentatsmannen sköts vartefter IS tog på sig ansvaret för attacken.

Trots att IS sedan ett år officiellt anammat Al Quedas taktik, att komplettera sin territoriella strid med terrordåd på Europas jord är organisationen främst en territoriell armé med avknoppningar i enstaka celler inspirerade eller rekryterade från Al Queda. Dessa organisationer är, tillsammans med de mer radikala delarna av Muslimska Brödraskapet, i allra högsta grad kommunicerande kärl.

Men. Med användandet av explosiva ämnen och val av mål tyder på en längre tids förberedelse och någon form av nätverk delaktig är det i dag vanskligt att bara peka ut IS i detta fall. Polis och andra myndigheter, i Storbritannien och även i Sverige, måste förutsättningslöst arbeta vidare inom ramen för det polisiära samarbetet inom Europol. Bara för att någon tar på sig ett dåd behöver det inte betyda att det är sant. IS har visat sig vara en mycket effektiv propagandamaskin på alla nivåer och något av illusionskonstnärer. Att terroristen i fråga kom från Libyen tyder på att andra organisationer, som rör sig under den europeiska radarn, mycket väl kan vara inblandade. IS har sitt kärnområde i Syrien, inte Libyen. I Libyen finns idag två arméer och över 1200 milisgrupper samt AQiM och Boko Haram närvarande i mycket större omfattning än IS. Med andra ord, en bred palett med möjligheter att välja mellan.

Möjligheten finns att det finns andra aktörer som trivs med att kunna agera i skuggan av IS. Att de mer än gärna låter IS ta på sig ansvaret och eventuell ära. Att de aktörerna slipper onödigt strålkastarljus då IS har som regel att ta på sig alla terrordåd där gärningsmännen själva avlider i samband med attacken. 

Och en ny aktör, som har förstånd nog att nyttja IS ambition att skapa illusionen av bredd, kan komma att bli ett avsevärt större hot mot den västerländska demokratin än vad vi ser idag.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.