Den ljugande ministern

  • Torsdag 8 Jun 2017 2017-06-08
E-post 0

Inrikesminister Anders Ygeman (S) och Alice Bah Kuhnke (MP) får hårdast kritik av riksdagens konstitutionsutskott (KU). Bakom kritiken står alla åtta riksdagspartier i årets granskning som presenterades på torsdagen rapporterar DN. Att Ygeman får kritik för andra året i följd är anmärkningsvärt och ger ett nonchalant intryck men det som är värre är kulturministerns inställning till sanning och fakta. Kulturministern ansvarar för public service-företagen, en central komponent i vår krisberedskap och civilförsvarsfömåga. Sådana får aldrig ens misstänkas att fara med osanning.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) får kritik av KU på tre punkter. KU pekar på att hon gett intryck av att Mona Sahlin, tidigare nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, själv skulle ha ansvaret för anställningen av sin livvakt. Men KU konstaterar att det ”inte stämmer” och ”framhåller vikten av att statsråds uttalanden är korrekta”. Bah Kuhnke får också kritik för att ha lämnat felaktiga uppgifter i en debattartikel om reklamskatten.

KU kritiserar också att Bah Kuhnke på ett möte i EU:s ministerråd inte framhållit att kulturpolitiken är en nationell angelägenhet, trots att hon var överens med riksdagens EU-nämnd att så skulle ske.

Kulturdepartementet är det departement som ger Sveriges Radio och Sveriges Television dess sändningstillstånd. Att dessa public service-företag haft svårt att förhålla sig objektivt i nyhetsrapporteringen är ingen hemlighet. Värst har kanske Sveriges Television varit med spridande av falska nyheter, ”fake-news”,  när de i samband med terrorattentatet på Drottninggatan spred nyheter om att det förekom skottlossning vid både Fridhemsplan och Gullmarsplan.

Något som visade vara falska nyheter och skapade stor oro hos allmänheten. SVT, regeringens främsta verktyg i kriskommunikation, levererar i samband med terrorattentat falska nyheter. Att inte kulturministern reagerade då fick sin förklaring i dagens KU-kritik. 

Med en kommande valrörelse, som sannolikt kommer bli den svåraste i modern tid, har vi en kulturminister som inte kan hålla reda på vad som är fakta och vad som är hittepå blir framför allt SVT:s utveckling logisk. Problemen uppstår dock när SVT och SR nyttjas som verktyg i vår civilförsvarsberedskap. Som vid dåden på Drottninggatan.

Att Ygeman och andra ministrar går omkring och småljuger då och då kan vi hantera genom Konstitutionsutskottet men att kulturministern gör det, med ansvar för SVT och SR sändningstillstånd, är djupt allvarsamt. Framför allt SVT ser ut att prestera i enlighet med ministerns sätt att kommunicera med spridande av alternativa fakta och falska nyheter. Småljugande ministrar brukar resultera i småljugande myndigheter och statliga bolag. SVT och Sveriges Radio är sällsynt olämpliga att falla in i den traditionen.

KU kunde gott ha varit skarpare i sin kritik mot kulturministern. Med det ansvarsområde hon har är just den posten den minst lämpliga att tillämpa alternativa fakta och falska nyheter ifrån. Bah Kuhnkes ledarskapsstil, med lögner och halvsanningar, börjar slå igenom på SVT. Med konsekvenser vi inte ens kan drömma om idag.

Valrörelsen 2018 kommer bli vidrig. Och värst av allt är att kulturministern nu ser ut att ha slagit an tonen för den valrörelsen.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.