Feministiskt intiativ och rosa drömmar

Ann Heberlein. Photo by Wilmarsgard.
  • Lördag 17 jun 2017 2017-06-17
E-post 0

Jag publicerade min första text hösten 2002. Då var min dotter nyfödd och sov i sin vagga medan jag skrev om en våldtäkt på en fjortonårig flicka i Ystad Sandskog. Den skyldige kom alldeles för lätt undan, och jag argumenterade för den våldtagna flickas rätt till upprättelse, och för alla flickors och kvinnors rätt till trygghet och säkerhet.

Jag tänkte på min dotter och på hennes framtid och önskade att hon skulle få växa upp i ett tryggt land där kvinnors liv och kroppar respekteras. Engagemanget för kvinnors rättigheter har följt mig genom alla år. Jag har skrivit otaliga texter om våld mot kvinnor och barn, om våldtäkter och sexuella övergrepp, om hedersvåld, kvinnlig könsstympning och kvinnors reproduktiva rättigheter.

Nu är min dotter snart femton. Min förhoppning om att hon skulle få bli vuxen i en tryggare värld än den jag växte upp i har kommit på skam. Senast igår rapporterade SVD om att antalet anmälda våldtäkter ökat med sexton procent – samtidigt som polisen lägger ner tretton utredningar om misstänkta våldtäkter varje dag. Man prioriterar att utreda rattfyllor och trafikförseelser framför sexuellt våld. Det gynnar nämligen statistiken över utredda och uppklarade brott. Våldtäkter är ju, som bekant, komplicerade att utreda. Ord står mot ord, det saknas ofta vittnen och det är inte alltid den tekniska bevisningen förslår.

I veckan rapporterade media om två nya fall av så kallade ”balkongflickor”. Två kvinnor har ”fallit” från balkonger, en i Södertälje och en i Uddevalla. Kvinnan i Södertälje dog. Den andra kvinnan, som uppges ha kastats ut från femte våningen av flera män, är mycket allvarligt skadad. En annan mycket tråkig nyhet som nådde oss i veckan är en rapport från ActionAid som varnar för att det mycket plågsamma fenomenet kvinnlig könsstympning riskerar att öka i Sverige.   

Jag är bekymrad. Jag var bekymrad också när Feministiskt Initiativ stormade in i politiken. Därför välkomnade jag dem, och uttryckte också mitt stöd för FI:s ambition att driva feministiska frågor om kvinnors rättigheter och trygghet. Jag trodde, måhända naivt, att sakfrågan och det gemensamma intresset skulle kunna förena kvinnor över blockgränserna. Min förhoppning var att ett parti med en uttalat feministisk ambition skulle fungera som en blåslampa och pressa andra partier att ta frågor om våld mot kvinnor och kvinnors rättighet på allvar.

Ack, så fel jag hade. Jag blev mycket snabbt mycket besviken. FI visade sig ha en annan agenda än deras namn antyder. Istället för att driva frågor om kvinnors rättigheter har de ägnat sig åt identitetspolitik och relativiserat våld mot kvinnor liksom de förtigit hedersförtryck. Jag menar att den retorik FI, liksom stora delar av den övriga vänstern, fört har lett till mer våld och förtryck, inte mindre. Det är, måste man säga, ett enormt misslyckande för ett politiskt parti som har som idé att försvara kvinnors intressen och företräda en feministisk ideologi.

FI framträder alltmer som ett parti med en utopisk världsbild, utan förankring i varken förnuft eller fakta. Deras partiprogram lovar mycket åt många, men saknar förslag på finansiering – något som partiets företrädare tar chockerande lätt på.

De är helt enkelt inte så intresserade av ekonomi. ”Det löser sig”, tycks vara deras devis. Ingenting löser sig utan hårt arbete och ibland en del uppoffringar. Sverige behöver politiker och politik som är pragmatisk och handlingskraftig. Vi har inte råd att drömma längre. Nu är det tid att agera. De rosa drömmarna är över.

Ann Heberlein

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se