Jeremy Corbyn, Labour och islamismen

Jeremy Corbyn - Caricature by DonkeyHotey via Flickr
  • Måndag 5 Jun 2017 2017-06-05
E-post 0

Terrordådet i London kan mycket väl komma att påverka utgången av det brittiska valet till parlamentet. Även om Labours Jeremy Corbyn knappat in på premiärminister May´s försprång har Corbyn en mycket oklar relation till radikal islamism och hatpredikanter. Och även om Theresa May nu får kritik för passivitet är det inte säkert att säkerhetsläget skulle bli bättre med Jeremy Corbyn som premiärminister.

Likt den svenska socialdemokratin har Labour navigerat ut på identitetspolitikens stigar och sett muslimska väljare som en attraktiv, och stor, väljargrupp. De har, likt socialdemokraterna, satsat på tongivande företrädare med stor påverkan för att nyttja klankulturer- och klanstrukturer maximalt. Genom att attrahera eller samarbeta med centralgestalter räknar såväl Labour som S att stora väljargrupper skall följa sina klanledare och imamer. Det finns ingen religion som präglas så starkt av klanstrukturer som Islam.

För Jeremy Corbyn blir detta nu svårt att hantera. Corbyn har haft svårt att hålla en klar distans till de mest radikala, och våldsbejakande, islamisterna. Sheikh Raed Salah är en av de imamer som Corbyn hyllat och även bjudit in till House of Commons, det brittiska parlamentet.

Sheikh Raed Salah är känd för att ge Israel skulden för attentatet mot World Trade Center (9/11) och predikar för ett globalt kalifat med Jerusalem som huvudstad samt rör sig i kretsar av förintelseförnekare. Överlag har Corbyn ett komplicerat förhållande till våldsbejakande ideologier. Trots att han blev tillfrågad fem gånger under en och samma intervju så vägrade Corbyn ta avstånd från IRA:s övergrepp i en intervju med BBC.

Parallellerna mellan Jeremy Corbyn svaga gard mot terrorism av olika slag och socialdemokraternas sidoorganisation Tro och Solidaritet är slående. Men de är långt ifrån ensamma. Även i Stockholms Arbetarekommuns relation med IFIS och Sveriges Unga Muslimer finns det samma drag av förbehållslöst, gränsande till naiva, samarbete. Den förre ordföranden Veronica Palm varit en kär gäst på bland annat “Muslimska Familjedagarna”. Dessa dagar har visat sig vara en naturlig samlingsplats för hatpredikanter genom åren. Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) uppmärksammade så sent som i januari 2017 ännu ett fall där en hatpredikant bjudits in till Sverige. Denna gång handlade det om Islamiska förbundet som i samverkan med bland annat Sveriges Unga Muslimer och studieförbundet Ibn Rushd bjudit in homofoben och antisemiten Zaghloul El-Naggar. SKMA redogör utförligt för El-Naggars antisemitiska konspirationsteorier och uttalanden.

Idag är Anders Ygeman ordförande för Stockholms Arbetarekommun. Huruvida Ygeman kommer genomföra en kursändring är okänt. Hans eget SSU-distrikt, SSU i Stockholms stad, driver tillsammans med Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer, en tydligt separatistisk agenda vilket sannolikt kan bli svårt att ändra på.

Separatism och att stå som värd för hatpredikanter är sannolikt inget som kommer attrahera den viktiga medelklassens röster.

Om Ygeman väljer att låta saken bero, och det blir känt i EU att han inte tar tag i de lite aparta relationer som Arbetarekommunen har och är delaktig i, kan det bli ett problem för Sverige. Och terrordåden i Europa borde rimligen få återverkningar både i regeringen och på plan sju, i VU-rummet, på Sveavägen 68. Ingen har tidigare haft styrka nog att utmana Ulf Bjereld men tids nog bör han, som ordförande för Tro och Solidaritet, rimligen behöva svara upp på vilka relationer hans organisation har med islamistiska och jihadistiska miljöer. Att relationer finns kan han rimligen inte förneka genom sitt engagemang i Ship to Gaza som även engagerar den högerextrema nationalistiska och islamistiska organisationen IHH. Telefonavlyssning avslöjade i slutet på 1990-talet dess täta band med bland annat al Queda. Så sent som 2012 fanns det tecken på att IHH slussade pengar vidare till denna terrororganisation.

I vilket fall som helst kommer denna historia nu ikapp Verkställande Utskottet, där Ulf Bjereld är inadjungerad och Ygeman sitter som suppleant, men framför allt eftersom Ygeman som nämns som en av de mest troliga kandidater som en dag kan komma att efterträda Stefan Löfven. Ygeman kan göra klokt i att rensa dessa relationer i god tid innan dess.

Men. Även om Tories Theresa May själv inte kommer påminna Corbyn om detta kan det inte uteslutas att andra gör det. Vilken väg Jeremy Corbyn kommer ta Storbritannien om han blir vald till näste premiärminister, givet hans historik, finns det all anledning att vara vaksam på. 

Med Corbyn på 10 Downing Street, med hans allt annat än tydliga gräns till islamister, terrorism och hatpredikanter, kanske det är lika bra att Storbritannien lämnar EU.

Foto: DonkeyHotey

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se