Hatet och polariseringen har fått ett eget moment

  • Måndag 10 Jul 2017 2017-07-10
E-post 0

Almedalsveckan 2017 är nu över, en vecka som inte liknar något tidigare och där många tendenser inför 2018 års valrörelse nu börjar utkristalliseras. Polariseringen i svensk politik har med årets Almedalsvecka nu fått ett eget moment och har kopplat sig loss från migrationsdebatten.

Den oro som präglat hela veckan, och den latenta öppna konflikt, kulminerade under fredagen och lördagen när Svenska Motståndsrörelsen gjorde entré. Oron hade inte behövts finnas i Almedalen alls. NMR kom, uppträdde exakt som de sagt att de skulle göra och som de flesta förväntat sig. I grunden odramatiskt, trots dramatiken. NMR levererade det de lovat. Som de alltid gör.

Men tiden fram till dess kom att kantas av en hel del annat som styrker bilden av att den polarisering i det svenska politiska landskapet som migrationspolitiken framkallat nu fått ett eget moment – bortkopplat från migrationspolitiken. Även om just 2012-2015 års migration framkallat en polarisering så var migranterna själva inte närvarande i samtalen. Åsiktsregistreringen och nätverkskartläggningarna sker inte längre i det fördolda eller är ens nödtorftigt maskerade. Fotografer tar bilder av okända när de samtalar med mer kända opinionsbildare när de rört sig kring Hamnplan 5 och Donners plats. Varningar har gått ut på Twitter att inte besöka vissa platser i Visby för att kända SD profiler uppehåller sig där.

Samtalet i Visby handlade inte så mycket om migrationspolitik eller samhällskontrakt. Det vi såg i Visby första veckan i juli 2017 var hur polariseringen fick ett eget moment. Ett moment som det kommer behövas stor medvetenhet, kraft och ett precist handlag för att hejda. Men det kommer inte hända. Idag, måndagen efter veckan som födde så starka krafter, har politiken stängt för semester.

En fråga som helt lyst med sin frånvaro i Almedalen är tillståndet i vården, trots att fler och fler larmrapporter kommer om en vård som börjat glida över i ett permanent stabsläge året runt. Hösten kan dock komma att förändra detta då även vård- och välfärdsanställda i privat regi finansierad med skattemedel nu skyddas av en så kallad ”visselblåsarlagstiftning” sedan den 1 juli. Hösten kommer att ha ett helt annat nyhetsinnehåll när dessa anställdas rapporter når media. Och när de rapporterna når media kommer vi se hur hela vinstdebatten i välfärden ändrar riktning igen, något som framför allt Vänsterpartiet kommer att tjäna på.

Veckans otvetydiga vinnare, om det nu finns några, var Sverigiedemokraterna och Stefan Löfven. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson behöver inte längre prestera på topp för att han skall attrahera röster och Stefan Löfven lyckades på något sätt göra sin frånvaro i Almedalen till en närvaro, Löfvens stab bedömde läget korrekt. För Löfven var frånvaron en vinst, han kommer nu att kunna stå utanför det som skedde i Almedalen. Åkesson höll ett av sina sämre tal men NMR närvaro, och Åkessons hantering av den,kompenserades av att de andra partierna sedan så lång tid upplevs vilsna och irrelevanta.

Trots att Anna Kinberg Batra nu blir allt tydligare och allt mer trygg i partiledarrollen samt var den som höll ett av de bättre talen räcker inte det. Svensk politik har fått ett eget moment nu. På samma sätt som det tagit Stefan Löfven tre år att svänga in i statsministerrollen har det tagit moderatledaren drygt två år att svänga in i partiledarrollen.

Summeringen från Almedalen 2017, och det som jag personligen tror kommer prägla tiden fram till valdagen 2018, är en ökad polarisering. En polarisering med inslag av ytterligare stigmatisering, personkartläggningar, åsiktsregistreringar och annat, som kommer prägla valet 2018.

Avsaknaden av en sansad debatt kring migrationens effekter baserat på den migrationspolitik som förts har fött ett momentum i svensk politik vi inte sett tidigare. Och med detta saknar vi både erfarenhet och beredskap för att kunna hantera denna polarisering. En polarisering där en del av aktörerna besitter såväl motivbild som våldskapital av olika karaktär. Allt ifrån kompetenskapital att genomföra dataintrång till mer fysiska yttringar..

Hatet och polariseringen har fått ett eget moment i svensk politik. Bortkopplat från alla andra sakfrågor. Det är resultatet av årets Almedalsvecka.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se