Serbien – dit alla underrättelsetjänster vallfärdar

Photo: Westerhncouk on Flickr
  • Lördag 22 Jul 2017 2017-07-22
E-post 0

Både Liberalerna och Moderaterna säger att misstroendeförklaring mot statsråd kan följa i spåren av Transportstyrelsens läckage av hemliga uppgifter. Centerns talesperson i transportfrågor Anders Åkesson säger att sådant ansvar kan utkrävas ”i nästa steg” rapporterar DN. Risken att vi kommer få fler tråkiga nyheter framöver är nog ganska uppenbar menar Allan Widman, L och ordförande i Försvarsutskottet, efter fredagens utfrågning av infrastrukturminister Anna Johansson, S. Och tråkiga nyheter levererades i strid ström både under mötet men även senare. Som nu.

Transportstyrelsen har gjort ett stort antal åtgärder för att höja sin it-säkerhet men det är först i höst som myndigheten kan garantera IT-säkerheten. En av dem som Transportstyrelsen gav full tillgång till sitt IT-nätverk är en före detta yrkesofficer som i över tio års tid arbetade på Serbiens största flygbas. Bland annat var han verksam där under Kosovokriget 1998-99 avslöjar Nyheter Idag. Serbien är nära allierat med Ryssland och de båda länderna deltar regelbundet i militärövningen ”Slaviskt broderskap”.

Vänskapsförbindelserna mellan Serbien och Ryssland har under det senaste halvåret fördjupats ytterligare och nu uppnått det som respektive utrikesdepartement benämner ”strategiskt partnerskap” rapporterade den ryska nyhetsbyrån TASS. Utrikesminister Ivica Dacic med Rysslands statsdumas talman Vyacheslav Volodin lät förstå i ett gemensamt pressmeddelande förstå att

“I en hjärtlig och uppriktig konversation bedömde samtalarna att vänliga relationer mellan Serbien och Ryssland nu har utvecklats till strategisk nivå och uttryckt beredskap för ytterligare förstärkning av alla slags samarbeten”

Det är allmänt känt att Serbien är alla underättelsofficerares variant på en blandning mellan Lisebergs tivoli och Mecka. Olika underrättelsetjänster, dominerat av den ryska, har olika former av representation i landet. Tyska BND, Israeliska Mossad, och naturligtvis de obligatoriska aktörerna CIA, NSA samt brittiska MI6. De flesta utländska företagens säkerhetsavdelningar är ofta olika underrättelseorganisationers förlängda armar, öron och ögon.

“Närhelst ett företag från något land investerar i Serbien, ökar verksamheten hos underrättelsetjänsterna från dessa länder. Speciellt när det gäller strategiska investeringar, som investeringar i NIS eller rörledningen “South Stream”, säger Predrag Petrovic, verkställande direktör för Belgrade Center for Security Policy.

Allan Widman fick rätt, inte ens 24 timmar efter förhöret med Anna Johansson, infrastrukturminister, S. Det är avsevärt mycket värre än vad som hitintills rapporterats. Om nu Transportstyrelsen skall outsourca IT-verksamheten till ett annat land kanske man skall undvika just det land som är alla underrättelsetjänsters cross-over av Liseberg och Mecka.

Foto: cogdogblog

Foto: western4uk

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.