Transportstyrelsen: Misstroende med möjligheter

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Onsdag 26 Jul 2017 2017-07-26
E-post 0

På Alliansens blixtinkallade presskonferens i Stockholm säger Anna Kinberg Batra (M) att en misstroendeförklaring kommer att riktas mot infrastrukturminister Anna Johansson (S), försvarsminister Peter Hultqvist (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) på grund av IT-skandalen på Transportstyrelsen. SD håller fast vid sitt besked att samtliga tre ministrar bör avgå, och kommer att stödja Alliansen. En ren krigsförklaring, säger Ekots inrikespolitiske kommentator, Fredrik Furtenbach men sannolikt hade inte Alliansledarna något större val.

Efter kontakt med två av varandra oberoende personer som står sina respektive partiledningar nära står det klart att Alliansen kunde inte göra något undantag för Peter Hultqvist. Han var i praktiken lika delaktig som Anders Ygeman i händelseförloppet genom sin passivitet alternativt oförmåga att säkerställa en helhetsbild. Hultqvist har, som minister, ett särskilt uttalat ansvar för vår totalförsvarsförmåga.

Stefan Löfven står nu inför ett antal valmöjligheter.

Utlys extraval: Sannolikt kommer det innebära att socialdemokraterna gör en ”Pasok”. Att utlysa ett extraval för att man själv är ytterst politiskt ansvarig för ett informationshaveri är kanske inte det taktiskt mest riktiga att göra. Eller ens strategiskt. Hela händelseförloppet vrider dessutom relevansen i det valbudskap som Stefan Löfven önskar 2018: För ett tryggare Sverige. Två av Löfvens ministrar, sannolikt fler, har det politiska ansvaret för att Sverige blivit otryggare.

Ett extra val innebär dessutom att val kommer att hållas under den period som 2018 års budget skall beredas. Extra val skall hållas inom tre månader efter att statsministern utlyst det.

Men. Att tre ministrar nu försvinner från regeringen om Stefan Löfven sätter upp en oförsonlig attityd står nu klart. Han har bara en möjlighet att rädda kvar det som räddas kan i form av försvarsminister Peter Hultqvist. Genom att idag, eller innan helgen, ge Anna Johansson och Anders Ygeman sparken kan han gå till Alliansen och be om deras goda vilja för att rädda kvar Hultqvist. Hultqvist skulle då i praktiken kunna klara sig undan med en skriftlig varning.

Vinsten i detta är att alla, inklusive SD, då får behålla en försvarsminister som röner uppskattning över blockgränserna samtidigt som Löfven egentligen inte behöver göra några större omstuvningar i regeringen. Genom att föra över ansvaret för Anders Ygemans område till Morgan Johansson men låta behålla Ygemans stab samt göra samma sak med Anna Johanssons ansvarsområde, låta Mikael Damberg ta över som chef, finns inget större behov av att rekrytera nya ministrar. Det får hanka sig fram ändå. Varför är enkelt, Statsminister Stefan Löfven har tappat i attraktionskraft som arbetsgivare med det inträffade samtidigt som ett ettårs kamikaze-uppdrag inte lockar rätt kompetensprofiler.

Detta skulle kunna fungera om det inte kommer fler obehagliga överraskningar. Informationen om Transportstyrelsens lagöverträdelser finns i minst ett departement till. Utrikesdepartementet. Detta då Ann Linde, idag utrikeshandelsminister, under den aktuella perioden var statssekreterare åt Anders Ygeman. Huruvida Morgan Johansson, S, och Anders Ygemans chef varit informerad vet vi inte idag men skulle det framkomma att han varit det så kommer fler, och då mycket obehagliga, frågor att ställas då Anita Ågren slapp åtal genom att acceptera ett strafföreläggande innan berörda myndigheter hunnit skadeinventera. Åklagarmyndigheten lyder politiskt under justitieminister Morgan Johansson.

Men frågor som måste besvaras är när statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson samt stabschefen Kristina Persdotter fick informationen. Just Lennartsson är högintressant då hennes sambo är kommunsekreterare för Stockholms Arbetarekommun och i den rollen Anders Ygemans närmaste partipolitiske medarbetare.

En ödmjuk statsminister i nederlagets stund, som inte söker ytterligare konflikt, kan rädda både sin försvarsminister och Sverige. En konfliktsökande  statsminister kan få oss att halka ner ytterligare ett steg mot kaos.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.