Transportstyrelsen – “You can´t make this shit up”

Photo by Hragy on Flickr
  • Torsdag 27 Jul 2017 2017-07-27
E-post 0

Idag klockan 10:00 kommer Stefan Löfven hålla presskonferens om de senaste turerna kring regeringens handlag kring säkerhetsläckaget från Transportstyrelsen. Pressträffen är föranledd av Alliansens misstroendevotum mot tre av regeringen Löfvens ministrar. Situationen liknar mer och mer något som ryska Sputnik News hade fabricerat men så illa är det inte. Det är värre än så. Det är på riktigt.

Det är möjligt, till och med troligt, att Alliansen tog i för hårt när de lade ett misstroendevotum på alla tre inblandade ministrar. De flesta, inklusive företrädare för Alliansen men som inte vill träda fram med namn tycks vara eniga om att Peter Hultqvist borde ha skonats.

Lojala partister inom socialdemokraterna försöker nu förminska skadan genom att påminna om bland annat Nuon-skandalen men dessa bör uppmärksammas på att bland annat rutterna och tidpunkterna för kärnbränslefartyget Sigun tillhör den information som nu röjts. Uttjänt kärnkraftbränsle är en synnerligen attraktiv vara för att bland annat tillverka ”smutsiga bomber” och skulle i orätta händer kunna slå ut miljoner människors liv och göra städer omöjliga att bo i. Även små mängder plutonium inkapslade i till exempel en hemmagjord rörbomb skulle orsaka omfattande långsamma och plågsamma dödsfall utöver de direkta.

För att ytterligare beskriva skadan ner på individnivå kan de medicinska underlagen till körkort tjäna som exempel. Ledarsidorna.se kontaktade under måndagen Transportstyrelsens avdelning för körkortsärenden där en chef vitsordade att de medicinska underlagen för de med bland annat diabetes, pacemaker samt neuropsykiatriska och andra diagnoser var fortfarande bland de filer som Transportstyrelsen inte hade kontroll över. Först under senhösten bedöms dessa filer, med känslig och integriteteskränkande information som idag är i fel händer, vara tillbaka i svensk kontroll.

Nu har debatten dessvärre kommit att handla om formfrågor. 

Att Alliansen, när ytterligare information om omfattningen avslöjas, valt att föregå KU:s utredning. Till saken hör att såväl Anders Ygeman som Anna Johansson är de två socialdemokratiska statsråd som denna mandatperiod dragit på sig kraftigast kritik från KU vid dess årliga granskningar.

Ygemans fall har fler orsaker än dagens kris. Han har tjänat in till det misstroendevotum som riktas mot honom sedan lång tid tillbaka enligt fler av varandra oberoende partiföreträdare för olika partier. Ygemans ständiga försvar av den starkt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson spelar sannolikt in, även polisens allt sämre resultat. Ygeman tillhör dessutom en av regeringens mest erfarna politiker och var under förra mandatperioden ordförande för trafikutskottet. Det utskott som kanske har bäst insyn i Transportstyrelsens verksamhet varför hans agerande är ännu mer obegripligt. När Ygeman kommenterade att informationsmöten uteblivit i regeringskansliet för att informationen varit för hemlig, i direkt motsats till vad statsministern försökte förmedla, brast det till slut för flertalet.

I sammanhanget är regeringens reaktion, om vi undantar misstroendet mot Peter Hultqvist, märklig. Regeringen hade om de varit tvungna att invänta KU:s utredning riskerat att behöva dras med såväl spekulationer som obesvarade frågor fram till valspurten hängande över sig. Regeringen hade kunnat tjäna på att dra av plåstret snabbt, försöka rädda försvarsministern och sedan gå vidare och låta Ygeman och Johansson stå kvar utanför regeringen och tjäna som papperskorgar för allt från IT-haveriet till polisens misslyckanden. Precis på samma sätt som Johansson använt förre statssekreteraren Bromander som ursäkt för sina egna tillkortakommanden.

Att situationen är förvirrad råder det inget tvivel om. Enligt SVT, som varit i kontakt med olika S företrädare, så är partiet redo för ett extraval och att man bedömer att det är något som väljarna efterfrågar. Huruvida just den företrädaren kom direkt från en bättre sillfrukost, med alla flytande tillbehör till, eller inte är okänt. Inte heller om denne var i skick att framföra ett fordon.

Skärmavbildning SVT Nyheter

Mer märkligt blir det när en av SVT och SvD:s mest betrodda kommentatorer, Ulf Bjereld – ordförande för socialdemokraternas sidoorganisation Tro och Solidaritet och permanent adjungerad i socialdemokraternas exekutiva organ VU, uttalade sig i SVT.

Bjereld uppmanade i sammanhanget, i egenskap av politisk analytiker, att inte glömma bort genusperspektivet. Att han anser att Anna Johansson får uppleva en negativ särbehandling som kvinna om hon skulle tvingas gå trots att hon varit helt ovetande alternativt okunnig om det mesta inom sitt ansvarsområde. Att Johansson haft två år bakom sig av kraftig kritik från ett enigt KU mot sig är ingenting Bjereld berör närmare.

Den slutliga bekräftelsen på hur bisarrt situationen utvecklats är att följa nyheter som Sputnik News. Sputnik News anses vara en av de viktigaste källorna kopplade till den ryska propaganda-apparaten med flertalet trollfabriker associerade till sig. När politiska kriser uppstår i västvärlden är Sputnik News inte sena med att spä på dessa med starkt vinklade nyheter som går ryska regeringens och dess intressens ärenden. Men i detta fall är det knäpp tyst om den svenska politiska krisen.

Redaktionen och strategerna på Sputnik News anser sannolikt, med viss rätt, att de inte behöver elda på den svenska nyhetsrapporteringen nämnvärt. Den svenska politiska verkligheten och svensk media visar sig vara snäppet bättre än de ”Fake news”  som de ryska trollfabrikerna brukar fabricera och publicera riktade mot den svenska marknaden.

Klockan 10:00 inleder statsministern till pressträff. Då öppnas ett nytt kapitel i svensk politisk nutidshistoria.

You can´t make this shit up.

Foto: hragv

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.