Vi låser in kvinnorna

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Tisdag 18 Jul 2017 2017-07-18
E-post 0

SvD börjar nu återta sin position inom högkvalitativ journalistik med artikeln i sitt premiuminnehåll. Denna artikel, som rapporterar om den mer utbredda salafismen i Sverige, är ett av flera exempel på detta arbete. Polisen får ingen information från Säpo om hur den våldsbejakande extremismen sprids – trots att minst fyra IS-krigare rest från Eskilstuna. Mycket kretsar kring den salafistiska Al Rahman-moskén, vars ordförande hyllat terrordåd på nätet och nu riskerar att få sparken från sitt arbete på kommunen. Samtidigt visar det sig att regeringen och Alliansen är allt annat än handlingskraftiga i den breda underström som finns som vill skapa ett separatistiskt samhälle.

Al Rahman-moskén har kopplingar till den så kallade ”Dawah-rörelsen” och en styrelseledamot i denna moské har tidigare önskat seger åt den Islamiska Staten. Den svenska Dawah-rörelsen predikar en extrem salafistisk uttolkning av Islam. En del av denna rörelse genomförde förra veckan ett konvent på Rosvalla IP.

Under förra veckan genomfördes ”Selected Player FutureCamp 2017″ arrangerades på Rosvalla IP i Nyköping. Ett träningsläger i innebandy för pojkar och flickor som är mellan 10 och 14 år gamla. Samtidigt med detta genomfördes ett konvent med delar av Dawahrörelsen i samma lokaler. Delningen av lokaler föranledde häftiga reaktioner då unga Dawah-anhängare kände sig kränkta av att behöva se 10-14 åriga flickor röra sig i t-shirts och kortbyxor. Joakim Lamotte och Nyheter Idag var först att rapportera om det men den mest trovärdiga – och heltäckande redogörelsen – står Fredrik Antonsson, som driver Iotakt, för. Han hade, om han varit kvar som sjukvårdare på lägret, varit den som fått ta hand om de stackars uppsrämda flickorna.

De lokalansvariga för Rosvalla-hallen valde, som lösning, att dela upp hallen och lokalerna på ett annat sätt och låsa dörrarna emellan för att inte de unga männen skulle bli eller riskera känna sig kränkta av de knappt könsmogna flickorna.

De organiserade tillgången till lokalerna på samma sätt som vi tycks organisera samhället. Genom att anpassa oss och låsa in. Händelserna i Rosvallahallen sätter fingret på vilka det är som måste anpassa sig först av alla när unga kränkta män protesterar mot vad de anser vara osedlig klädsel. Kvinnorna och flickorna.

Den första september i fjol försökte Magnus Norell med flera, därav jag själv, att försöka få upp en debatt genom ett öppet brev till samtliga riksdagens partiledare om hur vi försvarar det sekulära samhället i en artikel i Dagens Samhälle. Sverige har under en lång tid utsatts för en rad påfrestningar och utmaningar i samhället. Det är sammantaget ett resultat av flera regeringars oförmåga eller ovilja att hantera dessa påfrestningar, kulturfriktioner och utmaningar och händelserna i Rosvalla är inte en isolerad företeelse idag. Tvärtom har detta pågått länge. Men responsen på brevet, ställt till samtliga partier, möttes med tystnad och ointresse. Inget regeringsparti och inte heller något parti i Alliansen ansåg att det vi såg då, hur grupper trängs undan i religionens namn, var en fråga över huvud taget. Det enda vi fick tillbaka var ett

”Tack men nej tack”. 

Statsministerns svar var kanske det mest talande, han meddelade att han skulle inte ha någon tid alls på flera månader att reagera alls på något sätt på de frågor som vi hade då och han ville inte ge besked om han kunde ge oss svar ens ett halvår senare. Frågor som finns kvar och har blivit än mer aktuella med Rosvalla i färskt minne.

Våra folkvalda har skapat en ordning, eller kultur, där vi låser dörrar mellan människor av religösa skäl. För att unga arga män känner sig kränkta för att knappt könsmogna kvinnor spelar innebandy i adekvat klädsel. Statsministern är helt ointresserad av detta, han vill inte ens svara på frågan. Alliansen är helt ointresserad de med. Det går inte att tolka på annat sätt att det är inte ett problem, det är detta sätt de vill organisera samhället på. När statsministern stod på Medborgarplatsen 2015 lovade han dyrt och heligt att hans Europa inte byggde murar men genom att inte markera vilket samhälle Sverige är har detta föranlett att vi själva nu låser dörrar. Låser dörrarna och begränsar kvinnors rörelsefrihet för att unga djupt religiösa män känner sig kränkta av kvinnors närvaro.

Regeringens och Alliansens ointresse av att försvara den sekulära staten har burit oss ända hit. Till Rosvalla IP. Där unga flickor trakasseras och låses ute för att de vill utöva sin självklara rätt att spela innebandy i adekvat klädsel.

Genom blocköverskridande ängslig passivitet tog de oss ända hit. Det är så de, regeringen och Alliansen, uppenbarligen vill att vi organiserar samhället. Som på Rosvalla IP. Vi låser dörrarna om kvinnorna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se