Erdogans makt når allt längre

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Onsdag 23 Aug 2017 2017-08-23
E-post 0

Den tyske utrikesministern Sigmar Gabriel säger nu att EU och Tyskland starkare borde stödja de krafter i Turkiet som inte står bakom den turkiske presidenten Erdogan. Gabriel hade under helgen, liksom förbundskansler Merkel, hårt kritiserat Turkiet för att landet genom den internationella polisorganisationen Europol låtit gripa en tyskturkisk författare med tyskt pass i Spanien. Turkiet anklagar författaren Dogan Akhanli för att stödja terrorism i likhet med den svenskturkiske journalisten Hamsa Yalcin som för närvarande fortfarande är fängslad. Erdogans armar når allt längre.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan utnyttjar dels Europol som verktyg att tillämpa de nya, hårdare, turkiska lagarna mot media men även det turkiska medborgarskapet. Även om en svenskturk, som i Yalcins fall, eller en tyskturk, som Akhanli, skulle avsäga sig sitt turkiska medborgarskap är det inte säkert att Turkiet skulle medge detta. En gång turkisk medborgare, alltid turkisk medborgare.

En praxis som även länder som Egypten använder sig av. Du kan som enskild aldrig bli av med ett medborgarskap. Detta öppnar möjligheterna för att kunna tillämpa turkisk lag, som terroristlagstiftningen eller den skärpta turkiska medielagstiftningen, oavsett var personen befinner sig och om han eller hon råkar fått ett annat medborgarskap. Såväl Akhanli som Yalcin kommer, oavsett vad de vill och vad de gör med sitt medfödda ursprung, alltid kunna vara en måltavla för i detta fall Turkiets lagstiftning. Har du två medborgarskap är alltid ditt medfödda ditt primära, kan du sedan inte avsäga dig det så sitter du hela tiden med den risken.

Denna mekanism, att neka personer avsäga sig ett medborgarskap, utnyttjas nu av Turkiet vars tentakler når längre och längre. Det svenska, respektive tyska, asylskyddet som över tid i såväl Akhanli som den svenskturkiske journalisten Yalcin vattnades i praktiken ur när de blev medborgare.

Tyskland har nu, efter omfattande påtryckningar, fått författaren Dogan Akhanli frisläppt från det spanska häktet och även om Akhanli har reseförbud är han inte inspärrad. Reseförbudet gäller tills de spanska myndigheterna värderat den turkiska regeringens bevis. Sverige har valt en annan väg genom att låta Hamsa Yalcin, svensk medborgare, sitta kvar i spanskt häkte.

Den internationella uppmärksamheten över Yalcins öde är stor och rapporteras i tidningar som The Times, BBC och The Guardian. Det har även uppmärksammats av den kanadensiska PEN-klubben, CPJ – Committee to Protect Journalists samt till och med Journalism Pakistan, en organisation för det fria ordet i Pakistan. Denna organisation har, trots uppfattningar i väst om Pakistans begränsade yttrandefrihet, agerat kraftigare än den svenska regeringen i fallet med Yalcin. Trots att Pakistan i grunden är en muslimskdominerad federation. Utan repressalier.  Att denna metod, att dels neka exilturkar deras möjlighet att avsäga sig sitt turkiska medborgarskap och därmed försöka få tyst på dessa dissidenter är satt i system vittnar Turkiets överlämnande av 4 500 namn på vad de betecknar som terrorister till Tyskland ”för åtgärd” om.

Erdogans armar blir längre och längre och syftet är klart, att tysta den turkiska diasporans opposition i allmänhet och svenskturkiska och andra dissidenter i synnerhet. En taktik där Erdogan använder sig av möjligheten att neka turkiskfödda att avsäga sig sitt medborgarskap i kombination med organisationer som Europol och lama regeringar som den svenska. Det är ingen slump att när Angela Merkel åtminstone lyckas få sina medborgare fria från häkte låter Sverige svenskturkiska dissidenter sitta kvar i häkte, trots att inga bevis presenterats av Turkiet.

Sverige har sedan 2014 utrikespolitiskt rört sig från den tyska och europeiska positionen mot den axel som går från Doha i Qatar över Teheran till Ankara. En axel som inom kort kommer fullbordas i en båge ner till Beirut och Gaza City samt Ramallah. Målet är Alexandria, men det målet är inte möjligt med dagens egyptiska regim.

Universitetet i Alexandria är själva källan till bland annat Muslimska Brödraskapets idévärld. Dess ideologiskt starkaste fäste. Brödraskapet är idag förbjudet att vara verksamma i Egypten.

Tyskland, och merparten av Europa, har valt en annan väg. Tyskland är tydliga med att sätta ner foten mot radikal islamism och teokratiska staters intervention i Europa. Det är ett av skälen varför Yalcin sitter kvar i häktet och Akhani nu, åtminstone för stunden, kan röra sig fritt i åtminstone Spanien. Yalcin är en spelpjäs i ett spel med större insatser, och större vinster för islamistiskt och turkiskt inflytande, varför ett svenskt pass väger lätt. Tysklands attityd gör skillnad för tyska medborgare precis som den svenska attityden och preferenserna påverkar Yalcin som tvingas sitta kvar i häkte.

Erdogan når allt längre in i EU. Hur långt in på det svenska utrikesdepartementet han når kommer den svenske medborgaren Hamsa Yalcins öde bära vittnesbörd om.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se