Femtontusen kronor. Mycket eller lite pengar?

Ann Heberlein. Photo by Wilmarsgard.
  • Lördag 26 Aug 2017 2017-08-26
E-post 0

”Femtontusen i månaden?”, säger min mamma lätt förundrat. ”Det är ju en massa pengar. Många tusen fler än min pension”. Jag pratar i telefon med min mamma, mamma som började arbeta som vårdbiträde när hon var 17 år, arbetade natt på långvården när jag och min bror var små, utbildade sig till barnskötare, förskollärare och Montesorrilärare. Mamma, som arbetat hela sitt liv med att vårda, ta hand om och undervisa. Hon har vakat vid många ensamma döendes sida, tröstat många ledsna barn och lärt en massa pojkar och flickor att läsa och räkna. Nu är hon pensionär med skral pension.

Vi pratar om inträdesjobben, som Alliansen kallar det, enkla arbeten för unga utan gymnasieutbildning och nyanlända. Tanken är att människor som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden ska få en chans. Haken är att lönen är lägre än brukligt – nämligen 70 % av ingångslönen, vilket i reda siffror innebär ungefär 15000 i månaden. Inte så illa för en outbildad 21-åring kan man tänka, en 21-åring som får möjligheten att lära sig ett yrke, få en plats i samhället och därmed erövra frihet och självständighet. De så kallade inträdesjobben har dock kritiserats – för lönedumping av LO och för den låga lönen av vänsterdebattörer och vänsterpolitiker. Det tycker min mamma är konstigt. Hon tycker inte att 15000 är lite pengar. Hon tycker att det är ganska mycket pengar.

Den 21-åring som väljer att studera har 10 016 kronor i månaden att leva av – och av de här 10 016 kronorna är 7168 kronor lån som ska betalas tillbaka. Det innebär att den som studerar på universitetet och inte har några andra inkomster än studiebidraget och studielånet lever under gränsen för risk för fattigdom enligt EU:s definition. Den ligger nämligen, med svenska mått mätt, på 12000 kronor i månaden, alltså 2000 kronor mer än studiemedlet. Kanske är det inte så mycket att bråka över – en människa studerar bara några år i sitt liv, ofta när hon är ung och inte har dragit på sig en massa ansvar och utgifter. Dessutom leder ju studierna förhoppningsvis till ett arbete med en rimlig lön.

 Värre är det med alla pensionärer, som, i likhet med min mamma, har en pension som är under 12000 i månaden. Var femte svensk pensionär tillhör den här gruppen. De brukar, med ett trist begrepp, kallas fattigpensionärer. Fattigpensionärernas situation skiljer sig från både studenternas och inträdesjobbarnas genom att den är statisk. Den blir inte bättre. Det kommer ingen löneförhöjning. En fattigpensionär har ingen som helst möjlighet att påverka sin situation. Hon kan inte utbilda sig, byta jobb eller ta ett extraarbete. Hon har sin pension och får anpassa sig efter den, vare sig hon vill eller inte.

Nej, den här texten handlar inte om hur svenska pensionärer har det – trots att det är ett angeläget ämne. Den handlar inte heller om inträdesjobben – trots att jag tycker att det är en utvecklingsbar idé. Den här texten handlar om något annat, nämligen om etablissemangets bristande kontakt med människors livsvillkor i Sverige 2017. 15000 kronor i månaden är ganska mycket pengar för en hel del människor i vårt land – en hel del mer än vad de har att röra sig med faktiskt. Jag håller med min mamma. 15 000 är mycket för en outbildad 21-åring som får möjligheten att lära sig ett yrke.

Jag tycker att det är märkligt – och oroande – att vänsterskribenter som Erik Fransson hävdar ett det är en ”extremt låg lön” i Hela Gotland. 15000 är inte en ”lönenivå svår att leva på”, som Robert Sundberg påstår i Dalademokraten..

Vänstern behöver lämna sina elfenbenstorn och prata med det där Folket de påstår sig företräda. 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.