FLASH: Unik studie avslöjar tunnbrödrullens mörka hemlighet

Photo by Steve Coutts on Flickr
  • Tisdag 8 Aug 2017 2017-08-08
E-post 0

Ledarsidorna.se kan i samarbete med iOtakt.se presentera en unik studie som avslöjar tunnbrödsrullens roll i den strukturella rasismen och antisemitismen.  Genom att tillämpa intersektionalistisk teori, det vill säga studier av diskriminering och förtryck och skärningen mellan maktrelationer baserade på etnicitet och religion blir tunnbrödsrullens mörka, och försåtligt dolda, hemligheter sedan ett halvt sekel avslöjade. 

Forskarna Tobias Linné, doktor i sociologi vid Lunds universitet och Iselin Gambert, Professor och gästforskare i kritiska djurstudier vid Lunds universitet menar att kopplingen mellan vithet och mjölk har återigen blivit aktuell.

De har rätt. Men i en svensk kontext är problematiken kring livsmedel och den dolda strukturella rasismen i det svenska samhället djupare och mörkare: Tunnbrödsrulle med två kokta wienerkorvar, mos och räksallad, få saker har varit så laddat symboliska för det svenska nattlivet men denna maträtt ruvar på en mörk hemlighet.

Även om tunnbrödsrullen har funnits i olika skepnader genom åren, i Jämtland under namnet ”Mjukstrut” där den fylldes med bland annat messmör är dagens tunnbrödsrulle en ren stockholmsprodukt. Tunnbrödsrullen såg dagens ljus på Loffes Grill i Stuvsta i Stockholm, en klassisk svensk grillkiosk. Idag ett kulturminne.

Tunnbrödsrullen har fått internationell uppmärksamhet i och med stjärnkocken Anthony Bourdains lansering av den internationella bästsäljaren ”Kitchen Confidential”. Vid lanseringen i de olika länderna passade Bourdain på att äta den för den lokala marknaden klassisk nattmat. Bourdain hade vid tidigare lanseringar funnit att just nattmaten återgav en nations själ och värderingar. Bourdain fann tunnbrödsrullen lika osannolik som spännande. Tunnbröd, mos och wienerkorv kunde han förstå, men inte räksalladen. Bourdain insåg att tunnbrödsrullen sågs som en hörnsten i det Stockholmska nattlivet. Tunnbrödsrullen anses som det perfekta livsmedlet ur näringssynpunkt efter en kväll på stan.

Men om tunnbrödsrullen sedan mer än ett halvt sekel tillbaka utgjort normen i stockholmskulturen så säger det dessvärre mycket om stockholmarens innersta känslor. Enligt Koranens Sura 5:3, Festen, är det förbjudet för muslimer att äta fläskkött. En klassisk tunnbrödsrulle baseras på Solnakorvs ”Kalaswienerkorv” med 82 procent fläskkött. I praktiken hela korven. Detta exkluderar därmed framför allt praktiserande muslimer från den traditionella avslutningen på en trevlig kväll. Vad avser räkorna finns det olika tolkningar men sura 5:96 ger ett visst stöd att räkor, eller ryggradslösa djur från havet, är tillåtet.

Även i judendomen finns regleringar som gör den stockholmska nattmatskulturen och gemenskapen exkluderande. Förbudet mot att äta griskött finns i Gamla testamentets tredje och femte Mosebok. Inom judendomen finns dessutom ett uttryckligt förbud mot att äta ryggradslösa djur. Som räkan. Genom att addera räksalladen visar tunnbrödsrullen sitt fula antisemitiska tryne.

Svensk nattmatskultur döljer en mörk hemlighet. En kultur och ett budskap av exkludering och försåtligt gömd antisemitism. Dold i potatismos, majonäs, ketchup och senap, inrullad i ett, till råga på allt, osyrat tunnbröd. En förklädnad som till sin natur är nästintill diabolisk. Detta har sin bas i Stockholm och har sedan ett halvt sekel spridit sig som en cancersvulst till varje grillkiosk i hela landet.

 

Fredrik Antonsson

iOtakt.se

Johan Westerholm

Ledarsidorna.se

 

#satir

Foto: stevecoutts

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se