Hamza Yalcin – ett kommande svenskt bondeoffer?

Photo by Pexels on Pixabay
  • Tisdag 22 Aug 2017 2017-08-22
E-post 0

Journalisten sitter häktad i Spanien efter en semesterresa då turkiska myndigheter utfärdat en internationell efterlysning. Han anklagas för terrorbrott. I anklagelseakten påstås han bland annat vara medlem i en terrororganisation. Anklagelserna avfärdas helt av flera organisationer, bland annat Internationella Journalistfederationen och Reportar utan gränser. Om Yalcin lämnas ut till Turkiet, som han inte varit i sedan han flydde till Sverige 1998, riskerar han livstids fängelse.

Hamza Yalcin är 59 år och kom första gången till Sverige för 30 år sedan och fick politisk asyl som förföljd socialist. Eftersom han hade sin familj kvar i Turkiet återvände han dit 1992 och försökte leva dolt, men hittades till sist av polisen och dömdes till fängelse. 1998 lyckades han fly igen och är sedan 2006 svensk medborgare.

Hamza Yalcin. Foto: Skärmavbildning från Expressen.se

Yalcin är turk men kommer från staden Siva, just vid byn han kommer ifrån slutar den kurdiska närvaron. Yalcin är känd som liberal och vänligt sinnad till kurder. Hans brott är dels detta, dels att han har drivit en oppositionell tidskrift – Odak. En journalist av den gamla skolan, alltid i opposition. Alltid granskande.

Yalcin förföljdes först av en sekulär militär diktatur, nu av en islamistisk demokratur. Yalcin är något av en turkisk publicist i Torgny Segerstedts tradition.

Att regimen i Ankara, under Recep Tayyip Erdogan, fortfarande med kraft rensar upp efter fjolårets kuppförsök är ingen nyhet. Dels den oppositionella Gülen-rörelsen, dels kurderna. I gårdagens artikel redovisar Ledarsidorna.se bland annat hur Erdogan nu allierar sig med Teheran för att gemensamt lösa ”det kurdiska dilemmat” en gång för alla. Trots skillnaderna, sunni och allierade med Muslimska Brödraskapet ingår nu Turkiet ett partnerskap med den shiamuslimska teokratin Iran. Sverige har manövrerat sig in i en position där vi stödjer axeln Teheran – Ankara. En axel som nu ser ut att förlängas till södra Libanon och Gaza representerade av Hizbollah respektive Hamas. Iran står idag som ”sponsor” för samarbetsförhandlingarna i Beirut mellan de två organisationerna. Det är sannolikt ingen slump att Sverige nu snabbt bygger upp en representation i Beirut med en väl tilltagen biståndsbudget.

Även om svenska UD agerar för att få den svenske medborgaren Yalcin fri, Turkiet har fortfarande efter två veckor inte presenterat några bevis, är frågan om med vilken entusiasm som UD agerar. Yalcin är en bricka i ett politiskt spel där Turkiet ökar sin inflytandesfär till att även omfatta Europa. Och Sverige. Erdogan har tidigare dragit tyska journalister och tidningar inför rätta i Tyskland för att de har publicerat satiriska texter om honom.

Om Spanien kommer släppa Yalcin fri kommer reaktionerna sannolikt bli kraftiga från Ankara. Samtidigt säger det en del om livsvillkoren för den turkiska diasporan, som inte är anhängare av ett islamistiskt Turkiet, i Europa och i Sverige. Spanien ligger inom Schengen-området och någon i Yalcins omgivning måste ha tipsat om att Yalcin åkt utanför Sverige på semester. Ovetande om arresteringsordern. En arresteringsorder som snabbt färdigställdes för att plocka ”hem” honom till Turkiet. Och det säger även en hel del om längden på Ankaras armar och kraften i deras händer. De griper och förföljer kritiska röster långt utanför dess territorium.

Europa förändras. Sverige förändras. Yttrandefriheten som vi känner den förändras. Hur svenska UD nu agerar för Yalcin kommer bli symboliskt för dels hur kurders och turkiska oppositionellas skydd i Sverige undan Ankaras allt längre armar utvecklas, dels värdet på det svenska medborgarskapet. Medborgarskapet, vår yttrandefrihet samt vår journalistiska tradition.

Men nu, i skrivande stund, handlar det bara om den svenske medborgaren och journalisten Hamza Yalcin. Om UD under lama protester kommer låta honom ruttna bort i ett turkiskt fängelse, för att han varit i opposition och nyttjat den självklara svenska rätten till yttrandefrihet, eller om vi med alla medel kommer få honom hem till Halmstad.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.