Manifestationerna fortsätter. Även den 12 september

Skärmavbildning från publik uppdatering
  • Måndag 21 Aug 2017 2017-08-21
E-post 0

Dådet i Åbo, som av den finska polisen bedöms som terrordåd, begicks av migranter som fått sin asylprövning avslagen. På flyktingförläggningen utanför Åbo är stämningen, med all rätt, tryckt. Finlands Imam-råd har tidigt agerat med kraft och fördömt attentatet. Reaktionerna på sociala medier har däremot varit kraftig samtidigt som president Sauli Niinistö inte avser intervenera på något sätt i någon process annat än att mana till lugn och att forcera arbetet med den nya underrättelselagen. Men mer är att vänta. Även i Sverige.

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) uppgav att man snabbare borde komma signaler om radikalisering av enskilda på spåren men även att kunna snabbt reagera på hämndspiraler som inte sällan startar i sociala medier.

– Finland är i nuläget beroende av information från andra länder, säger Risikko citerad i HBL.

Den planerade underrättelselagen skulle tillåta myndigheterna att bland annat genomföra övervakning av datatrafiken, något som inte är tillåtet i nuläget. Underrättelseverksamhet kunde drivas både i Finland och utomlands. Skyddspolisens roll skulle omformas i större utsträckning att motsvara en underrättelsemyndighet.

Men Facebook kan även användas till annat. I Finland planeras även en gemensam aktion av migranter som fått avslag på sina asylansökningar. Genom ett upprop på Facebook, med hashtaggen #humanityfailedinfinland,  uppmanar irakiern Nuor Dawood finska asylsökande, som fått avslag på sina ansökningar, att den 12 september bege sig till Sverige i protest mot den, vad de anser, inhumana finska migrationspolitiken.  Merit Wager var först att rapportera om detta.

Dagen, den 12 september, är inte vald av en slump. Den dagen öppnar den svenska riksdagen riksmötet 2017/18 under högtidliga former. Former som med stor sannolikhet kommer att påverkas av aktionen om inte det svenska Migrationsverket tillämpar ”touch and go”. De nu avvisade som beger sig till Sverige för att få sin sak prövad igen har de facto redan fått ett avvisningsbeslut av ett EU-land och är i praktiken ett Dublin-ärende. De skall därmed rimligen inte hanteras av Sverige utan avvisas till sina ursprungsländer om regelverken fungerar.

Tillämpas det EU-gemensamma regelverket fullt ut bör det kunna bli ”touch and go” för dessa. Att Stockholm, Värtahamnen, endast blir en mellanstation. Om det kommer påverka regeringsdeklarationen i någon riktning återstår att se.

Hur det utvecklats vet vi först på kvällen den 12 september. Samma dag riksmötet öppnat.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se