Migrationspolitik: Norge mot Sverige – inte nonsens

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
 • Onsdag 30 aug 2017 2017-08-30
E-post 0

Den norska invandrings- och integrationsminister Sylvi Listhaug besökte Sverige på tisdagen. Efter möten med rikspolischef Dan Eliasson och lokalpoliser i Botkyrka åkte hon på tisdagen till Rinkeby. Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) är kritisk till ministerns besök rapporterar SVT. Samtidigt låter migrationsminister Heléne Fritzon meddela att Listhaug pratar nonsens. Vem som skall avkrävas en ursäkt, och vem som pratar nonsens, kan det finnas skäl att ifrågasätta.

–Hon är skyldig stockholmarna en ursäkt, säger Wanngård i ett uttalande.

Sylvi Listhaug intervjuades av Nyheter Idag där hon menar att det som var intressant var möte hon hade med polisen som berättade om utmaningarna i Rinkeby och tjugo andra områden i Sverige. Listhaug menar att det är det Norge måste lära av. Vad Sverige har gjort fel och vad bör Norge göra annorlunda. Listhaug hävdar att Sverige har sextio ”no-go-zoner”, där det råder ett laglöst tillstånd.

Den svenska migrationsministern Heléne Fritzon  skriver i ett mejl till den norske tidningen VG att uttalandet är ”nonsens”. Huruvida Heléne Fritzon läst polisens rapport om utsatta områden är okänt. Den svenska polisen pekade i sin senaste rapport ut 61 ”utsatta områden”, som präglas av social utsatthet, hög kriminalitet samt radikala religiösa miljöer.

– De poliser som arbetar i de här områdena har en tuff arbetsmiljö. Rutiningripanden leder ofta till hotfulla situationer. Trots satsningar på utrustning, utbildning och lönetillägg tycker många poliser att priset för att arbeta i områdena är väl högt. Ambitionen att öka antalet poliser i dessa områden är därför helt nödvändig också för att säkra en godtagbar arbetsmiljö, säger Dan Eliasson.

Detta är dock nonsens enligt migrationsministern. Riskfaktorerna består i bland annat strukturella faktorer som bostadsområdets fysiska miljö och en upplevd oro bland etniska grupper då historiska och globalt aktuella konflikter ger lokalt avtryck.

Den kriminella strukturen har byggts upp under generationer vilket gör att den har fått ett starkt fäste i området. Olika åldersskikt påverkar varandra och det råder en intern normbildning med tydliga regler för vad som är accepterat och inte. Övergrepp i rättssak är en utbredd företeelse i de flesta utsatta områden och den som anmäler brott och medverkar i polisens utredningar utsätts för påtryckningar i form av hot och våld. Ekonomen Tino Sanandaji ger ett axplock av 2017 års rubriker på Facbook om Rinkeby med några exempel:

 • Två personer har dött efter en skottlossning i Rinkeby
 • Våldsamt upplopp i Rinkeby – polisen sköt varningsskott
 • DN-fotograf misshandlad under upplopp i Rinkeby
 • Polisen tacklas till marken under utryckning i Rinkeby
 • Rädsla och oro bland kvinnor efter upploppet
 • Ökat hedersförtryck i förorten
 • 20-30 personer angrep polisen i Rinkeby
 • Polishatet gror bland grupper i Rinkeby
 • Skottlossning mot bil efter bråk i Rinkeby
 • Polisen storsatsar i Rinkeby – femdubblar styrkan
 • Poliser känner sig otrygga i Rinkeby – kan behöva skjuts

Något som inte framkommit tidigare i rapporteringen är hur gängkriminalitet med inslag av klanstrukturer uppvisar kommunicerande kärl med den radikala islamistiska miljön. Gatubilden förändras över tid med en direkt koppling till händelseutvecklingen i Mellanöstern. Detta är rikspolischef Dan Eliasson inne på vilket även rapporten berör. Vad som sker i Mellanöstern återspeglas i en eller annan form på Järvafältet och motsvarande områden.

IS, och andra religiösa aktörers styrka i MENA-regionen ger direkta effekter på Järvafältet och andra motsvarande områden. Ungdomar som för ett år sedan var klädda i Khamiis (fotsid, löst hängande skjorta) med en Taqiyah som huvudbonad är idag klädda i adidas träningsovallsbyxor, hoodjacka och keps samt bär övriga yttre attribut och visar ett uppträdande som kan ge en fingervisning om en kriminell livsstil. Pendeln, med trender, beteenden och normer, slår fram och tillbaka.

Det bör betecknas som något oklart på vad migrationsminister Heléne Fritzon baserar sitt omdöme om Listhaugs bild av Rinkeby som nonsens på, lika oklart bör det betecknas som vad finansborgarrådet Karin Wanngård baserar sina krav på ursäkt på.

Verkligheten och polisens rapport, om Järvafältet och i andra motsvarande områden, talar sitt tydliga språk. Inte nonsens.

 

Källmaterial:

Polisens rapport 2017: Utsatta områden – Social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen (inbäddad nedan).

Fördjupande läsning:

Ann Heberleins ”Den banala godheten” (BOKUS)

Lars Åbergs ”Framtidsstaden” (BOKUS)

Tino Sanandajis ”Massutmaning” (BOKUS)

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se