Nordkorea: Vad kan gå fel?

Copyright Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Måndag 14 Aug 2017 2017-08-14
E-post 0

Under söndagen talade utrikesminister Margot Wallström (S) på kongressen för Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, på Älvsjömässan i Stockholm. I samband med det avslöjade Margot Wallström för SVT Nyheter att Sverige är redo att axla ett större ansvar i medlingen mellan USA och Nordkorea. Sverige har redan ett så kallat skyddsmaktsuppdrag mellan USA och Nordkorea, vilket innebär att Sverige sköter dialogen länderna emellan eftersom de inte pratar direkt med varandra rapporterar SVT. Sverige har nu en unik möjlighet att sätta avtryck under sin tid i Säkerhetsrådet.

– Är det någon som ber oss om hjälp eller tycker att vi kan ha en roll att spela så ska vi självfallet göra så, säger Margot Wallström.

Uppdraget skulle komma som en skänk från ovan för flertalet och det kan inte uteslutas att Sverige dels får en förfrågan, dels kommer göra väl ifrån sig. Sverige har, i konflikten mellan Nord- och Sydkorea en lång erfarenhet och har medverkat vid flertalet svåra förhandlingar, även sådana som inneburit att förhandla loss fängslade amerikanska medborgare. Som ett av få länder med en representation i Nordkorea spelar Sverige en, om än dold, nyckelroll.

Sedan är det ingen hemlighet att Jan Eliasson inte trivs utanför rampljuset sedan han lämnade posten som vice generalsekreterare för FN vid årsskiftet. Med valet av Eliasson, en av världens högst meriterade diplomater, skulle Nordkorea kunna känna sig smickrade över att västvärlden skickar ett så pass tungt särskilt sändebud. Vidare behöver Sverige visa upp någon form av framgång i FN:s Säkerhetsråd. Både i rådet men även för den svenska hemmapubliken.

Arbetet i rådet, eller Sveriges agenda, har gått i stå. I relationen till konflikten mellan Israel och Palestina har Danmark lämnat de EU-projekt kring HR-satsningen (Human Rights) som Sverige har varit initiativtagare till genom Sida och som sedan några månader mött kraftigt motstånd. Projekt som Ledarsidorna.se beskrivit tidigare har bromsats upp kraftigt och har även drabbats av ett avhopp när Danmark lämnade. Danmark ansåg inte att vare sig danska biståndsmedel eller EU-gemensamma skattefinansierade projekt skulle finansiera Hamas-drivna ”knivkastardagis”, eller förskolor där barn utbildas i Intifada samt lär sig att glorifiera dödligt våld från fyra års ålder. Dessutom har arbetet med att få till stånd en observatörsstatus för Polisario mött kraftigt motstånd från tunga aktörer i generalförsamlingen och i säkerhetsrådet.

Jan Eliasson är uttråkad och vill ut igen, Margot Wallström behöver visa upp minst en stor framgång efter haveriet med den feministiska utrikespolitiken. “He for she”, där statsministern innehar mästartiteln “Impact World Champion Leader” har inte blivit den globala eller mediala succé som UD kalkylerat med och motståndet i Israel-Palestina konflikten och Marocko vs Polisario har stört stämningen i den politiska ledningen på UD. Detta kan nu kompenseras med att Sverige är ett av de få länder som är väl kompetent att fylla en diplomatisk roll i en av världens farligaste konflikter. Upptrappningen mellan Nord- och Sydkorea kan mycket väl vara den skänk från ovan som Margot Wallström behöver för sitt eftermäle och för att lindra det “Palme-komplex” som präglar dagens ledning.

Vad kan gå fel?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se