Polisen organiseras om för att försvara huvudstaden

Photo by Alexas on Pixabay
  • Tisdag 8 Aug 2017 2017-08-08
E-post 0

Många poliser beskriver situationen inom polismyndigheten som kaosartad även i Stockholm. Utryckningspoliser hinner inte åka ut på alla larm och utredningar läggs ned på grund av personalbrist. Nu agerar polisen i Stockholm för att komma tillrätta med situationen genom att rekrytera färdigutbildade poliser från övriga landet. En åderlåtning som för tankarna till centralförsvarsprincipen. Att hela landet inte skall försvaras utan endast huvudstaden.

Polisen Taina Rosén Vilidu i Södertälje är orolig över att medborgarna ska sluta höra av sig till polisen

– Jag tycker synd om medborgarna som får stå ut med här. Man gör ingenting åt brotten. Man lägger hellre ned än utreder. Det känns förjäkligt. De kriminella vet vilken nivå det ligger på, och de vet också att det inte blir någonting av utredningen. Det blir så att de då kan fortsätta begå brott.

Av cirka 200.000 brott som utreddes år 2016 så ledde bara drygt 35.000 till åtal. Nu ser polisledningen i Stockholms län över sina resurser.

– Vi har en tanke på att också rekrytera poliser från andra delar av Sverige till Stockholm, säger Manne Jönsson, chef för grova brott i polisområde Stockholm Syd till SVT

Jönsson menar att omfördelningen är en ”avvägning som måste göras på nationell nivå. Något som kan ha spelat in är den förändrade gatubilden i Stockholm.

Nordstan i Göteborg har haft stora problem med ungdomsgäng som begår brott. Nu har antalet marockanska gatubarn som uppehåller sig i området blivit färre och situationen har även blivit något bättre, uppger polisen i Göteborg. Dessa ser nu ut att ha bytt marknad.

Södermalm plågas nu av allt fler ”gatubarn” av olika härkomst. På Södermalm i Stockholm har man under den senaste tiden haft ovanligt stora problem med kriminalitet kopplad till den här gruppen. Under helgen skedde bland annat ett antal rån av unga personer, något som fick extra mycket uppmärksamhet eftersom en av rånarna tros vara så pass ung som nio år gammal. Totalt uppskattar man att det nu finns ungefär 200 tonåringar som bor på gatorna bara i Stockholm och som försörjer sig på att begå brott.

Polisens agerande kan tolkas som någon form av centralförsvarsprincip. I dag är siffrorna som speglar bemanningen skrikande röda. Alla sju polisregioner ligger på minus på poliser. En åderlåtning av landet på poliser i yttre tänst övrigt, kommer kunna stilla oron på Södermalm. Och därmed i media. För snart tio år sedan undersökte Kerstin Ekberg var i landet den svenska journalistkåren bodde. Det visade sig att flest journalister bodde i Stockholm. Och allra tätast bodde de på Södermalm i Stockholm. I storstädernas förorter och i typiska industrisamhällen var det däremot glest mellan journalisterna.

Pär Andersson, som i sitt arbete som chefsåklagare i Motala, har daglig kontakt med polisanställda, möts också av ambitiösa poliser som gör ett bra jobb men känner sig otillräckliga:

– Poliserna på fältet och utredarna känner en enorm frustration. En lördagskväll när jag följde arbetet i Motala var det en patrull i tjänst, 

Andersson sade vidare till Corren att redan för ett år sedan att ansvaret för den uppkomna situationen ytterst ligger hos den högsta nationella polisledningen och på den politiska nivån. Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S) delade under sin sista tid  inte den bilden.

– Att säga att polisbristen är akut, det är att ta till överord, säger han till SvD.

Det finns inte någon akut polisbrist enligt regeringen. Dagens resurser omfördelas bara till de områden, Stockholm Syd, där flest journalister bor. Därmed drabbas inte journalister av den ökade oron i samhällskroppen. Det som inte journalister ser rapporterar de inte om, det finns inte.

Centralförsvarsprincipen införs även i polisen. Med allt vad det innebär för bönder, åkare, småföretagare och annat småfolk ute i resten av landet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.