Utrikespolitiska prioriteringar

Photo from Pixabay
  • Måndag 21 Aug 2017 2017-08-21
E-post 0

Iran och Turkiet har inlett samtal för att tillsammans slå mot de kurdiska självständighetsrörelserna. Reuters rapporterar om att den turkiske presidenten Tayyip Erdogan ser en effektivare bekämpning av det turkiska PKK och dess iranska motsvarighet PJAK skulle bli möjlig om de två länderna samarbetade. Detta följer en längre tids utveckling där såväl Iran som Turkiet öppet stödjer regeringen Qatar efter att resterande av länderna på den arabiska halvön fryst förbindelserna till en diplomatisk bottennivå med Qatar. I detta spel ser det inte bättre ut som att de svenska kurderna kommer dra kortaste strået.

Roten till den senare konflikten är Qatars långa och omfattande stöd till Muslimska Brödraskapet.

Sverige vill fördjupa sin bilaterala relation med Qatar, och ser goda chanser till det, säger utrikesminister Margot Wallström efter sitt möte med Qatars utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. Wallström menar att isoleringen av Qatar är illegitim.

– Vi är villiga att adressera alla legitima bekymmer som samtliga av länderna bakom blockaden har. Vi anser dock fortfarande att det inte finns något på den nivån att det legitimerar de steg som tagits mot Qatar.

Att regeringen Löfven redan när den tillträdde 2014 hade närmare relationer till AKP och Brödraskapet stod klart med avslöjandena kring fd bostadsminister Mehmet Kaplans relationer till turkiska AKP samt än extremare organisationer som ”de Grå vargarna”. Tydligt islamistiska och lika tydligt i mer eller mindre fasta partnerskap med Muslimska Brödraskapet. Relationer som Sverige mycket väl kan komma att bidra till att fördjupa med Sveriges nyöppnade ambassad i Beirut. Irantrogna Hizbollah samt företrädare för såväl Iran som palestinska Hamas har redan börjat inledande samtal om samarbete med Beirut som bas. Samarbetet spänner från gemensam utbildning till finansiellt samarbete.

Valet av Beirut är naturligt. Ett krigshärjat land med en svag stat som idag hyser mer än 1,5 miljoner syriska flyktingar (UNHCR slutade räkna 2015 när en miljon uppnåddes, siffrorna uppskattade av de kristna falangisterna) är en alldeles utmärkt arena för ljusskygga relationer och där finansiellt stöd till destabiliserande verksamhet kan förklädas till bistånd i en handvändning. Hur relationen Hamas – Hizbollah utvecklas kommer bli avgörande för hela regionens framtid och förutsättningarna är goda för att samtalen bär frukt med Turkiets och Irans varma relation på officiell nivå. Ett samarbete där två terrorklassade organisationer inleder ett brett och djupt samarbete på lokal nivå, de religiösa skillnaderna till trots.

Sverige har valt att ha sin tyngdpunkt på denna relation med stödet till Qatar och i tidigare biståndsprojekt till den palestinska myndigheten, PA. Ett bistånd där 75 procent går till organisationer som inte erkänner Camp David-överenskommelsen, än mindre Israels existens. Det politiska vägvalet och stödet till axeln Ankara-Teheran-Qatar är dock inte utan komplikationer då bland annat Lawen Redar, riksdagsledamot (S) driver på för ett erkännande av Kurdistan. Kurdiska röster har genom åren varit viktiga för socialdemokraterna men nu ser det inte bättre ut som om Margot Wallström, med stödet till Qatar och med regeringens djupa relationer med AKP, kommer vända de svenska kurderna ryggen.

Hur de svikna svensk-kurderna kommer agera den 9 september 2018 när de ska lägga sin röst är okänt men att det kommer kosta S röster bör vara ställt utom allt tvivel redan nu.

Du kan inte tjäna två herrar samtidigt. Än mindre tre. Allra minst fyra. Sverige har valt Ankara, Teheran och Qatar. En axel som förenas i ett implicit stöd till Muslimska Brödraskapet och Hizbollah. Kurderna får klara sig utan oss och lär få vänta på sin självständighet. De utlovade bomberna från Ankara och Teheran, Sveriges nya allierade, lär i vilket fall komma före.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se