Valet 2018 – En perfekt storm?

Photo: Alexander Stübner
  • Onsdag 9 Aug 2017 2017-08-09
E-post 0

De sittstrejkande flyktingarna vid Mynttorget har attackerats av en grupp, uppger polisen. Polisen vill inte gå in på vilken gruppering det var som attackerade, men på bilder från händelsen syns flera personer bära tröjor med den nazistiska organisationen Nordisk ungdoms logotyp på. Ögonvittnen som Svenska dagbladet pratat med säger att männen också skanderade ”Nordisk ungdom”. Johan Hakelius, FOKUS chefredaktör, Johan Hakelius får kritik av Margit Silberstein,för att inte ha tagit NMR:s närvaro i Visby på tillräckligt stort allvar i en kolumn i Expressen. Vem av dessa har rätt? Finns det något rätt?

Syftet med demonstrationen är att stoppa utvisningar av afghanska flyktingar och demonstranterna kräver att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik kommer och pratar med dem när, som det ser ut, Nordisk Ungdom tar tillfället i akt att få publicitet. Gustavf Johansson, Expressen Kultur menar att:

Klä av dem de för stora uniformerna och kvar blir bara lilleputten inunder.

Det finns goda skäl att se bortom rubrikerna på vad som händer. Alexa, det trafikanalysverktyg som de flesta använder sig av när de mäter trafik på nätet, ger vissa spår. Även om Nordisk Ungdom inte är formellt kopplat till NMR delas en del tankar om nordiska entiteter.

Nordfront, Nordiska motståndsrörelsens hemsida, driver idag mer trafik än till exempel ETC.se och Ledarsidorna.se och kan uppvisa en svag, men likväl stabil tillväxt samtidigt som sidor som politism.se tappar trafik. Sidor som “Motargument” och “Inte rasist men…” ter sig vid jämförande analyser som mer eller mindre försumbara. Johan Hakelius FOKUS är i samma storleksklass som de senare – långt ifrån Nordfronts trafiksiffror. Som det ser ut tappar Avpixlat trafik bland annat till Nordfront. Det säger en del om hur undervegetationen utvecklas, något som även kan spåras i framför allt Nordfronts redaktionella innehåll. Språket har förändrats sedan ett drygt år och är mer vårdat, ibland är texterna väsentligt bättre uppbyggda än Avpixlats bitvis grova språk vilket attraherar en helt annan läsekrets än tidigare. Erik Almqvist, tidigare riksdagsledamot för SD, identifierade ett “ledigt politiskt utrymme” till höger om SD 2015 vilket kan fyllas av de som nu SD i snabb takt utesluter. AfS, med dess ledare Hahne och Kasselstrand, är före detta SDU som uteslöts kollektivt ur SD. De har en färdig infrastruktur och är registrerade för att ställa upp till val i Stockholms Stad 2018.

Samtidigt som rapportering av migrationens effekter ”normaliseras” till att bli mer faktabaserade visar trafikutvecklingen på en djupare polarisering där extremhögern växer och vänstern tappar. Det finns med andra ord fog för Silbersteins oro. En oro som går hand i hand med många medborgares sjunkande förtroende för medias rapportering. Ju lägre förtroende – desto mer trafik går till alternativ media.

I Sverige ser vi idag en stressad välfärdsstat. Vi vet redan idag att Malmö kommun måste höja skatten med över sex kronor för att klara ekonomin i framtiden. I hela landet med ett möjligt undantag i Stockholms innerstad är hela välfärdssektorn under så stark stress att den upphört att lokalt uppfylla lagens krav. På nationell nivå beräknas en höjning på 1:87 per intjänad hundralapp om inte stora ingrepp i de kommunala budgetarna genomförs eller att regeringen ökar bidragen till kommunerna.

Samtidigt klarar inte polisen av att hålla rimliga utryckningstider i hela landet. Den tragiska dödssjutningen i Skåne, där två inbrottstjuvar sköts till döds då en man i 68-årsåldern inte fick det stöd han begärde under pågående brott. I Östersund beräknar polisen själva utryckningstider på mellan en och tre timmar för pågående brott. I Svalövs kommun har man avsatt en polis för yttre tjänst mellan 8-16. I övrigt intet. Trots att kommunen har flera tusen nyanlända, sysslolösa, i olika boenden.

Vi kan fundera på vad som kommer ske nu. Vår tids dolkstötslegend är redan klar och vi har, som Hanne Kjöller pekat på tidigare i en kolumn, vattnat ur betydelsen av orden rasist, fascist och nazist. När vi nu ser Nordisk Ungdom på gatorna, som uppenbart uppfyller alla de fem kriterierna för att kallas rasister (även av dem själva) kan vi inte åsätta dem samma stämpel som kanske framför allt vänsterglobalister satt på alla som inte håller med dem. Det finns journalister som på fullt allvar hävdar att ordet ”rasist” handlar mer om en känsla av att någon är det än att den personen faktiskt är det.

Vi har nu alla komponenter för att valet 2018 skall bli en perfekt storm. Dolkstödstlegenden i form av den migrationsöverenskommelse som slöts mellan Miljöpartiet och Alliansen och fortsätter odlas med dagens regeringen valhänthet och oförmåga att tala klarspråk om allt från vad som hände på regeringskansliet i samband med Transportstyrelsen till hur nyanlända skall komma ut i produktionen. Den övriga oron, och den faktiska stressen på välfärdssystemen, är väl känd. Vi har alla komponenter klara för att medelklassen skall börja röra på sig. I vilken riktning återstår att se.

Den livsfarliga, och framför allt den blodtörstiga, medelklassen. Tecknen finns på bland annat Alexa att något händer, frågan är vad. Om vi 2018 kommer få uppleva ”en perfekt storm” eller inte.

Foto: Alex //Berlin _ Alexander Stübner

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.