Kurdistan: ”När det regnar i Erbil, fäller de upp paraplyerna i Botkyrka”

Photo: Kurdishstruggle on Flickr
  • Tisdag 5 Sep 2017 2017-09-05
E-post 0

Datumet för den kurdiska folkomröstningen om självständighet närmar sig nu. Datumet är satt till den 23 september och de av kurdisk nationalitet som lever i diasporan I Asharq Al-Awsat, en av världens största pan-arabiska tidskrifter, redogör Hendrin Mohammed,  att han skall besöka sina grannländer för att förklara det kurdiska initiativet. Ett initiativ som avvisas av den irakiska regimen i Bagdad och regionala samt andra utländska aktörer. Dessa aktörer är desamma som dagens utrikespolitiska ledning har allierat sig med. Turkiet och Iran. Tystnaden i svensk media om detta val, för kurdsvenskar stora händelse, är i viss mån talande om den politiska vindkantroingen som de fått uppleva i Sverige. 

Enligt Hendrin Mohammed, chef för den oberoende valkommissionen för val och folkomröstning i Kurdistan, är kurderna väl förberedda:

“Vi har nästan nått de sista stegen i våra förberedelser inför folkomröstningen om ett fritt Kurdistan,” 

“Rådet har förberett alla de logistiska rutiner och material som krävs för omröstningen nu i början av att registrera lokala och internationella observatörer för att övervaka processen”.

Den nit som föregår valet är exemplarisk i en region där demokratiska val är nästan lika sällsynta som regn i Sahara. Hendrin Mohammed påpekade att alla de av kurdisk nationalitet som bor utomlands har möjlighet att rösta genom ett datasystem som utformats för detta ändamål. År 2016 befann sig uppskattningsvis cirka 100 000 personer som räknas som av kurdisk nationalitet i Sverige.

Majoriteten av kurderna som bor i Sverige är bosatta i främst Stockholm, Uppsala, Göteborg och Västerås. De kommuner med tätast kurdisk poplotion är Botkyrka och Huddinge. Det finns ett 50-tal kurdiska författare i Sverige och även ett dussintal kurdiska bokförlag. Stora delar av den kurdiska litteraturhistorien började tecknas ner för första gången i just Sverige.

Socialdemokraterna har starka band med den kurdiska diasporan, bland annat med att organisera särskilda kurdiska socialdemokratiska föreningar som den i Göteborg. Kända kurdiska socialdemokratiska företrädare är bland annat Nalin Pekgul och Evin Cetin. Riksdagsledamoten Laila Naraghi kräver i partitidningen Aktuellt i Politiken att relationerna med kurderna nu måste gå in i en ny fas. Att Sverige skall göra de förberedelser som krävs för ett svenskt erkännande av Kurdistan om/när ett utropande sker. En annan känd kurdisk-svensk profil är den förre peshmergakrigaren Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och engagerad i kampen mot hedersrelaterat våld. Kurdsvenska Dalkurd FF, fotbollslaget, är ett exempel på hur kurderna kommit att bli en del av det svenska men samtidigt värnat om sin nationella identitet.

Till skillnad från Palestina utgörs Kurdistan av dem själva av ett klart definierat territorium och framför allt norra Irak är idag en autonom kurdisk zon med stort mått av självstyre och egna, demokratiska, institutioner. Till skillnad från det av Sverige erkända Palestina fungerar demokratin. Palestinas president Mahmoud Abbas är nu inne på sitt tolfte år av en fyraårig mandatperiod för att ta ett exempel.

Rent folkrättsligt föreligger med andra ord inget som motsäger att Sverige skulle bejaka, till och med i likhet med erkännandet av Palestina erkänna ett fritt Kurdistan. Men sannolikheten att Sverige ens skall uppmärksamma valdagen är låg. Sverige har, sedan 2014, alltmer närmat sig den nya islamistiska axel som börjar i Doha, Qatar, för att gå via Iran, Turkiet och nu landa i Beirut vilket Ledarsidorna.se beskrivit tidigare. Turkiet och Iran har sedan tidigare inlett samtal om att en gång för alla eliminera det ”kurdiska problemet”. Med “eliminering” finns även en option för vissa aktörer att det kan innefatta lokala och regionala folkmord i förlängningen. Var Turkiets president Erdogan står i frågan tvekar ingen om idag då han är den som driver frågan hårdast..

Sverige i allmänhet, och socialdemokraterna i synnerhet, har nu hamnat i en utrikespolitisk återvändsgränd. I opposition gick det bra att alliera sig med de flesta aktörerna i MENA-området, väl vid makten är inte detta möjligt. Kurderna förväntar sig fortsatt stöd från UD då de varit troget röstboskap genom åren. Detta är nu omöjligt då UD prioriterat relationerna med Qatar, Muslimska Brödraskapets starkaste fäste, samt Iran och Turkiet. Ingen av dessa aktörer vill se ett fritt Kurdistan,inte heller bejaka en autonomi som i fallet med Irak.

De 100 000 kurdsvenskar, med rösträtt i såväl den kurdiska folkomröstningen som svenska valet 2018 kan mycket väl börja känna sig svikna av sina partikamrater i Arvsfurstens palats om inte ett erkännande av folkomröstningens legitimitet sker. Om uppskattningsvis 70 000 besvikna röstberättigade kurder, som tidigare främst röstat på socialdemokraterna, börjar röra på sig kommer det innebära en ”free float” på en procent av väljarnkåren i valet 2018.

Det kurdiska valet, och hur Sverige agerar, kan komma att fälla ett av flera avgöranden i det svenska valet ett knappt år senare. Talesättet

”När det regnar i Erbil, fäller de upp paraplyerna i Botkyrka”

kan mycket väl passa in. Botkyrka styrs idag av en koalition ledd av Ebba Östlin, S, som är en av de många socialdemokrater som är beroende av att förhålla sig till denna minoritet i varje val. Andra, mer kända politiker, är Peter Hultqvist och Morgan Johansson vars personliga mandat vilar på bland annat en positiv relation med den kurdiska svenska diasporan. Det som händer i Kurdistan påverkar oss i lika hög grad som hur den svenska regeringen ställer sig till stödet till de kurssvenskar som efter folkomröstningen vill se ett erkännande av ett fritt Kurdistan. Och därmed påverkar regeringens och socialdemokraternas inrikespolitiska agerande och prioriteringar situationen i Kurdistan.

”När det regnar i Erbil, fäller de upp paraplyerna i Botkyrka”

Foto: Kurdishstruggle

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se