Pensionärerna – en allt mer lättrörlig väljargrupp

Graf: Skärmavbildning från Henrik Ekengren Oscarsson, Politologerna, genomgång. Länkad i texten.
  • Torsdag 14 Sep 2017 2017-09-14
E-post 0

Det enskilt dyraste förslaget i den kommande budgeten från regeringen är sänkt skatt för pensionärer. Enligt regeringen ska skillnaden i skatt mellan de som arbetar och pensionärer vara helt borta år 2020.  De andra partierna står mer eller mindre i kö förutom moderaterna som anser att förslaget är feltänkt och vill sänka för både de som arbetar och för pensionärerna rapporterar SR. Att frågan reses nu tyder på ett uppvaknande från partierna men ett uppvaknande som kan komma att skjuta fokus i andra riktningar än vad regering och opposition tänkt sig.

Att pensionärerna är en viktig väljargrupp blir mer och mer uppenbart för de politiska partierna. I gårdagens Aftonbladet Debatt skrev fem personer, bland annat Inger Segerstedt f.d. europaparlamentariker för S

Socialdemokratin byggdes utifrån att alla ska med och inkluderas i gemenskapen. ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Respekten för de äldre och vad de åstadkommit visade sig i ett omhändertagande med folkpension och ATP (allmän tjänstepension) som man skulle kunna leva på, äldreboenden som var trygga och omhändertagande och som de äldre hade råd att bo i.

I dag är mer än 25 procent av väljarkåren över 65 år . Det skiljer 6 000 kronor per månad mellan kvinnors och mäns pension. En person som aldrig lyft ett finger, eller har kort tid på den svenska arbetsmarknaden, har näst intill samma pension som en som arbetat 40 år i ett låglönearbete.

För socialdemokratin har de äldres röster fram tills nyligen varit mer eller mindre kassaskåpssäkra (Politologerna). Den ryggrad som byggt varje valresultat har utgjorts av pensionärer de senaste valen, inte LO-kollektivet. Väljare som inte har varit benägna att byta parti men det är, med generationsskiften, på väg att förändras. Mona Sahlin gick 2009 igenom detta vid den så kallade ”Jobbkongressen” som ordförande. Hon såg det vi ser idag hända, att vartefter de som aldrig kunde tänka sig lämna socialdemokratin eftersom de ”var födda in i den” går bort ersätts de av generationer som är mindre benägna att vara ett parti troget livet ut. Något som återspeglas i medlemsutvecklingen. Sahlin visade på en graf som speglade medlemsdemografin på detta och sade, brutalt och rättframt,

”Gör vi inget åt detta kommer sista sossen släcka ljuset på kontoret 2022. Eller som absolut senast 2026”.

Socialdemokraterna har idag 89 000 medlemmar. För bara ett par tre år sedan var siffran runt 100 000.  Trogna väljare och medlemmar går bort med tiden och ersätts inte med nya lika trogna. Framför allt färre. Socialdemokraterna har dessutom utvecklats från ett arbetarparti av medelklasskaraktär till ett uttalat parti för lägre inkomster. Över hälften av Socialdemokraternas kärnväljare är äldre än 60 år. Tjänstemännen är numera fler än arbetarna. Mest illavarslande för landets största parti, vid sidan av ålderstigna sympatisörer, är det svaga stödet i storstäderna. I de två senaste valen fick S bara 21 procent av rösterna i Malmö, Göteborg och Stockholm. Socialdemokraterna har haft kroniska problem med att attrahera unga väljare och partiaktiva. MUF är idag d största ungdomsförbundet med 13 000 medlemmar, en tredjedel av moderaternas totala medlemsantal att jämföra med 12 000 för socialdemokraternas ungdomsförbund SSU, eller knappt en åttondel av socialdemokraternas totala medlemsantal. Socialdemokraterna är däremot starkast i gruppen utrikes födda men denna grupp visar upp ett svagare valdeltagande än de inrikes födda med högre inkomster.

Partiernas uppvaknande är tydligt. Dagens äldre väljare är i allt väsentligt mer rörliga väljare än tidigare generationer och därmed minst lika viktiga som den ständiga flirten med medelklassen i yrkesverksam ålder. Regeringen sitter med trumf på hand nu genom att i praktiken kunna genomföra en skattesänkning, vad övriga partiers löften är värda inför kommande budgetår kommer ingen kunna uttala sig om. Pensionerna är dock tacksamt att sänka skatten på, många pensionärer har så låg pension att de hundralappar som varje månad förstärker kassan obönhörligt går till konsumtion. Konsumtion höjer produktiviteten och skapar indirekt fler jobb längre bort i kedjorna.

Men. När nu regeringen, sannolikt, påbörjat desarmering av en latent bomb i form av skattetryck för pensionärerna så är det inte utan risker. Sänkningen av skatten för pensionärer kommer lätta något på trycket men samtidigt då förskjuta väljarfokus till andra områden. Som den allt mer uppenbara krisen i statens våldsmonopol, polisen. Eller i vården. Eller i omsorgen. Även här kan pensionärerna visa sig vara minst lika lättrörliga som den övriga väljarkåren. Att vara född in i ett parti, och vara det troget, är inte längre en garanti för något politiskt parti. Inte ens socialdemokraterna.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se