Terrordådet i London : Allt annat än amatörmässigt

Image by Engin Akyurt on Pixabay
  • Lördag 16 Sep 2017 2017-09-16
E-post 0

Efter sprängdådet på ett tunnelbanetåg i London i går morse höjdes under kvällen terrorhotnivån till den högsta. De brittiska myndigheterna räknar med att fler terrordåd kan vara nära förestående samtidigt som IS, Islamiska Staten, tog på sig ansvaret för det som måste klassificeras som ett terrordåd.

Även om IS nu tagit på sig ansvaret för dådet finns det ingen anledning att nu peka ut gruppen. IS har haft en tendens att ta på sig de dåd som lyckats och där gärningsmannen eller gärningsmännen undkommit eller själva avlidit, i de fall där gärningsmannen fångats av polis är de i regel tysta om de verkligen inte är de som genomfört dåden. Drottninggatan är ett sådant exempel där gärningsmannen själv inledningsvis uppgav IS som avsändare men IS själva var tysta till skillnad från motsvarande dåd i Nice där, efter att polis dödat gärningsmannen, snabbt tog på sig dådet.

Att IS är primärt misstänkt, med tanke på hur det ser ut i världen, är dock inte förvånande. IS förändrade sin krigföring för flera år sedan genom att gå från en rent territoriell krigföring till att anamma Al Quaidas taktik med autonoma celler som genomför attacker på vad de anser vara symboler för sin fiende, i detta fall det fria Väst.

Det finns dock skäl att kritisera de som nu i stunden pustar ut och kallar terroristen eller terroristerna för ”amatörer” med tanke på att bomben inte exploderat fullt ut.

Hemmagjorda sprängmedel är komplexa och instabila. De kan självdetonera till del, som den i Stockholm 2010. Hade Taimour Abdulwahab lyckats ta sig till Centralstationen, och bomben fungerat som tänkt, hade 100-tals dödats eller skadats. Bara tryckvågen är dödlig om en sådan bomb exploderar som tänkt i ett slutet rum där den inte kan få klinga av fritt. Den hindras av väggarna och taket. En bomb i en tunnelbanevagn som briserar inne i en tunnel mellan stationerna framkallar en fasa och omfattande förstörelse samt ond bråd död om den fungerar fullt ut. Att tänka ut en sådan bestialisk handling är inte en amatörs verk. Det är en målmedveten terrorists verk. En terrorist som lyckades uppnå det primära målet. Framkalla skräck.

Även massmördaren Anders Behring Breivik var “amatör”, eller helt självlärd. Hans bomb i Oslos regeringskvarter förorsakade omfattande materiell förstörelse. Hur han gick till väga har Åsne Seierstad beskrivit i sin biografi ”En av oss”. En skrämmande läsning om hur en människa kan självradikaliseras och begå terrordåd i eget eller påhittade organisationers namn. Hade han dödats av polisen på Utøya vet vi inte vilka organisationer som tagit på sig dådet, utan att för den skull kunna bli emotsedda. Idag vet vi att han var en “Lone Wolf” varför minnet av det attentatet har mindre inslag av fasa för terrordåd än Drottniggatan och Nice lämnade efter sig. Trots de simpla vapnen, lastbilar, och en kort förberedelsetid lämnade dessa dåd en helt annan förnimmelse av långvarig fasa efter sig.

Vem, eller vilka, som placerade ut hinken med den hemmagjorda bomben i Londons tunnelbana återstår att se. Scotland Yard har en särskilt väl upparbetad kompetens på området och London tillhör en av Europas mest kameraövervakade städer varför förutsättningarna bör bedömas som goda.

Men tills dess finns det inga skäl att vare sig kalla de misstänkta terroristerna för amatörer eller bestämma sig för vem eller vilka som låg bakom innan de brittiska rättsvårdande instanserna sagt sitt. Terroristerna, eller vem det nu var, har redan nu uppnått ett av sina delmål. Att injaga fruktan hos en befolkning och låsa upp omfattande resurser hos motståndaren.

Allt annat än amatörmässigt.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se