Valet 2018: Teknokrati – det minst dåliga alternativet?

@ Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Torsdag 19 Okt 2017 2017-10-19
E-post 0

Gislaveds gymnasium ställer in den planerade föreläsningen med journalisten Joakim Lamotte efter att flera personer hört av sig och varit kritiska till bokningen rapporterar VN. Ett mönster som blir allt vanligare och som kanske ger oss en fingervisning om vad som ligger på andra sidan den 9 september 2018.

Västerbottens-Kuriren rapporterade nyligen om en intressant debatt. Den handlade om ett seminarium på Umeå universitet, ”Hur bekämpa terrorism och parallellsamhällen?”.  Den muslimska bildningsförbundet Ibn Rushd satte innan seminariet press på en av arrangörerna att ställa in.  Orsak: terrorforskaren Magnus Norells deltagande; han är kontroversiell i vissa kretsar.

Ibn Rushd fruktade, menade de, att seminariet skulle urarta till ”ett tillfälle att sprida grova och samhällsfarliga islamofobiska konspirationsteorier.” I fallet med Lamotte var det Madeleine Hammarström, ursprungligen från Gislaved, en av dem som hörde av sig till skolan. Hon har arbetat som chefredaktör på SSU:s numera nedlagda tidning Frihet, och innan dess som nyhetschef på Värnamo Nyheter. Att det finns kopplingar mellan Ibn Rushd och SSU är ingen slump.

SSU har starka band med Ibn Rushd-sfären. Så sent som i september 2016 arrangerade SSU Stockholms möte om islamofobi, som genomfördes på Socialdemokraternas högkvarter med Rashid Musa, ordförande för Sveriges Unga Muslimer (SUM), som föreläsare. SUM är en av Ibn Rushds medlemsorganisationer och kan mönstra namn som Mehmet Kaplan och Omar Mustafa, idag förbundsrektor på Ibn Rushd, bland sina tidigare ordföranden.

Mötet fick hård kritik av politiska motståndare. I den ursprungliga inbjudan stod: ”Evenemanget är separatistiskt för rasifierade”. Även om Philip Botström kritiserade Stockholmsförbundet kom det att genomföras, men med en öppnare inbjudan, men att relationerna är nära är känt i vida kretsar. Senast fick SUM inget stöd av MUCF på grund av att SUM inte anses respektera demokratins idéer kring jämställdhet och diskriminering.

Skärmavbildning från den förre FP-politikerns Facebook. Lägg märke till uppmaningen “”Och anmäla henne för det hon faktiskt skrivit”. Ledarsidorna.se har samtliga relevanta skärmavbildningar i omaskerat skick.

Det finns även andra tillvägagångssätt att begränsa det fria ordet och motståndarens argument. Ledarsidorna.se Ann Heberlein blev avstängd i 24 timmar från Facebook efter ”massanmälningar” av hennes profil, den mildaste formen av avstängning. En före detta liberal (då Folkpartiet) politiker uppmanade på sin egen sida till massanmälningar av Heberlein till Facebook vilket gav resultat. Flera av personens vänner ger personen senare feedback genom att posta bilder på vad Facebook svarar dem efter att Facebook stängt av Heberlein.

Det kommer går inte att leda i bevis att årets dataintrång och DDOS-attacker mot sidor som Ledarsidorna eller iOtakt på något sätt hänger ihop, eller ens är kopplade, till den form av behandling som Heberlein, Lamotte, Norell och andra får komma i åtnjutande av. Men att flera röster som ställt sig kritiska till den tidigare migrationspolitiska inriktningen fått uppleva märkligheter är tydligt.

Allt ifrån enkla trakasserier på arbetsplatsen som att vända på namnskylten till arbetsrummet till mer sofistikerade tillvägagångssätt. Som att ställas vid sidan vid lönerevisioner. Att anhöriga till debattörer uppvaktas på sina arbetsplatser, direkt i samtal eller via mail alternativt brev, för att föra vidare varningar är inte heller ovanligt. Varningar, eller budskap, som förs vidare om att såväl karriärer som att den offentliga bilden av den enskilde kan skadas i framtiden och leda till “svårigheter” och social isolering.

Det finns endast ett syfte med dessa uppvaktningar, att tysta. 

En historia är ganska vanlig. Jag själv blev, som ett av flera exempel, kontaktad av en Stockholmskommun, av dess högsta företrädare, för att föreläsa om radikalisering. Föreläsningen och kartläggningen skulle omfatta såväl islamism som extrem höger och autonom vänster. Tjänstemännen har inte följt upp den politiska ledningens beslut då jag och den jag skulle föreläsa med ansågs av tjänstemännen ”för kontroversiella”. En argumentation som ligger i linje med den som används mot Lamotte. Ingen av de tjänstemän som skall effektuera kommunstyrelsens beslut har ens kontaktat oss. Fakturorna som växer i inkorgen visar samma tillväxttakt som antalet tillbakadragna löften som ökar i antal. Färre och färre kommuner och bolag vågar ta i “brunsmetade” föreläsare eller som via rykten påstås ha en tveksam värdegrund. Enklare att inte svara på frågor om när ett överenskommet uppdrag skall genomföras eller helt enkelt sluta svara på mail eller telefon. En skuggvärld som det inte går att försvara sig mot. Anonyma telefonsamtal, som förs i “en förtrolig anda”, får vi sällan reda på på något annat sätt än att våra telefoner tystnar. Vi ser inget annat än ett plötsligt förändrat beteende från omgivningen i allmänhet och från uppdragsgivarna i synnerhet. Utan förklaring i många fall.

Endast bortryckta telefonsamtal. Textmeddelanden med “Jag ringer om en liten stund” eller “Jag kan inte prata just nu”. Det är ofta de sista livstecknen på utlovade uppdrag.

De som säger sig stå i främsta ledet står sällan där. Kanske måste de upprepa det för att åtminstone för sig själva skapa den bilden. De som verkligen står i främsta ledet behöver sällan informera sin omgivning om det. Det är, så att säga, rätt självmarkerande i bägge fallen. 

Trots upprepade löften från i detta fall kommunstyrelsens ordförande har ingen av de tydligt utpekade ansvariga tjänstemännen hört av sig på 14 månader. Vissa skulle kalla det obstruktion, andra skulle kalla det för att den politiska ledningen vek sig. Vilka telefonsamtal eller personliga kontakter som tagits med organisationer som inte vill se en sådan föreläsning som jag skulle hålla inför kommunens lärare och rektorer samt socialtjänstemän och med andra aktörer är okänt.

Valåret 2018 har börjat. En valrörelse som kommer att gå till historien som den vidrigaste i mannaminne och kanske är det så att Håkan Juholt, från sin utsiktspost i Reykjavik, får rätt. Att vi ser slutet på demokratin, och rätten till det fria ordet, som vi tror vi känner den idag närma sig. Men om det blir så bra som en teknokrati är högst osäkert.

Kanske är det vi ser utvecklas kring debattörer och journalister, som ställt sig kritiska till den önskade bilden av Sverige, tecken på att vi rör oss mot något annat än en teknokrati. Där en teknokrati kanske skulle vara att föredra före de andra alternativ som utvecklas.

 

Redaktörens kommentar:

Bland etablerad media ser man ner på webmagasin som Nyheter Idag och Ledarsidorna.se. Trots att vi bägge, från varsitt håll, både har utgivningsbevis och har anslutit oss till det pressetiska systemet så räknas vi inte in i denna skara. Nyheter Idag följer detta slaviskt och har inte, till skillnad från Expressen, publicerat namnet på TV4-profilen som anklagats för bland annat sexuella trakasserier. Ett tecken på att många fördomar som etablerad media sprider om ny media bitvis är en del av den ryktesspridning som finns kring nya webmagasin.

På intäktssidan är det varje dag en kamp om överlevnad. Gårdagens artikel om pensionerna, där Ledarsidorna.se var före såväl public service som tidningar som Dagens Industri, lästes av 100 000 unika läsare. Hade Ledarsidorna.se fått 50 öre för varje läsare av den artikeln hade det finansierat minst fem essäer av externa författare i form av fördjupande reportage med akademisk kvalitet. Med de läsarsiffror som Ledarsidorna.se har idag skulle det räcka om varje läsare under en veckas tid betalade en krona per dag för att verksamheten skulle kunna dubbleras i kapacitet och utveckla kvaliteten.

Reklamintäkterna och donationerna täcker endast en bråkdel då jag varit tvungen att installera en omfattande säkerhetslösning och arkitektur bakom efter den DDOS-attack och det databasintrång som höll på släcka verksamheten under första kvartalet. Åklagaren i Stockholm för IT-mål har fortfarande en förundersökning öppen som fylls på med de övriga märkligheter som med jämna mellanrum dyker upp kring verksamheten och som kan kopplas direkt till artiklar i specifika ämnen.

Ledarsidorna.se måste, för sin överlevnad, se över intäktsmöjligheterna och kommer migrera till ett nytt publiceringsverktyg för att öka reklamintäkterna. De utlovade konsultintäkter, som skulle finansierat delar av utbyggnaden, har i vissa fall uteblivit som beskrivits ovan varför andra metoder att säkra verksamheten måste prövas.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se