Exit Miljöpartiet

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.s
  • Lördag 11 Nov 2017 2017-11-11
E-post 0

Regeringsstriden om de unga ensamkommande har orsakat en djup spricka mellan S och MP – och är lång ifrån över.  Förhandlingarna pågår fortfarande men S håller fast vid sitt nej att låta de unga ensamkommande stanna, skriver Aftonbladet. Frågan är nu så infekterad att den har lyfts från migrationsminister Heléne Fritzons departement till statsministerns kansli, samordningsenheten i Statsrådsberedningen. Nyheten om sprickan är dock inte så ny som den framställs. Sprickan har varit uppenbar sedan våren 2015 för de som har någon insyn i regeringskansliet.

Det är dessutom en sanning med viss modifikation. Det Aftonbladet rapporterar om har varit vardag sedan vårvintern 2015. Mer eller mindre utmattade departementsråd som ledarsidorna.se var och är i kontakt med löpande vittnade om en arbetssituation där varje ord och kommatering ”lyfts” till samordningen inom migrations- och terrorfrågorna. Sprickan är inte ny, möjligtvis djupare men absolut inte något nytt.

Samtidigt har Gustav Fridolin sjunkande opinionssiffror för både sitt parti och sin person att hantera. ”Pojken med guldbyxorna”, det politiska underbarnet har nu i praktiken haft motgångar varje dag sedan Mehmet Kaplan lämnade honom efter att Löfven givit Kaplan avsked. Det är ingen hemlighet att Kaplan varit Fridolins politiske mentor sedan tidiga tonår. De ständigt återkommande kopplingarna till den islamistiska miljön är besvärande, inte bara för Fridolin även om han tycks bry sig mindre, för regeringen. Det hårdaste slaget mot Fridolins självbild var när Anna Ekström tog över ansvaret för gymnasiefrågorna efter Aida Hadzialic avgång. Med sin bakgrund som Skolverkets generaldirektör trängde Ekström effektivt undan Fridolin i departementsledningen på rena kompetensskäl. Kompetensgapet mellan Ekström och Fridolin beskrivs som enormt där Fridolin ständigt kommer i underläge. En arbetsmiljö och stämning som skulle få de flesta att redan på måndagen se fram emot fredagsdrinken.

Att regeringen lidit av Miljöpartiets inflytande bör ställas utom allt rimligt tvivel. De flesta repressiva förslag på terrorområdet och mot till exempel hedersrelaterat våld har blockerats av miljöpartiet och socialdemokraternas identitetspolitiska falang. Jag själv varnade mitt parti för samarbetet i juni 2014 i partiets egen tidning Aktuellt i Politiken, AiP. Men även om de nu raderat, eller ”gallrat” ut artikeln så finns den sparad på ”old web”. Internet glömmer aldrig och partiets försök att radera de röster som försökt varna tidigt faller platt och förstärker den förnekelse av historien som #tvärvändningen innebar. Partiledningen vill inte erkänna att de hade fel från början i val av regeringspartner.

Men jag måste tillstå att jag faktiskt i min artikel från 2014 i partistyrelsens egen tidning hade fel. Det blev inte så illa som jag trodde. Det blev ännu värre på alla områden. De senaste tre åren är jag stärkt i min uppfattning att miljöpartiet på många områden har en samhällsfarlig politik.

Att nyheten läcker nu kan dock ha en förklaring. Socialdemokraterna och miljöpartiet har bägge sedan tidigare aviserat att de går till val som enskilda partier och nyheten kan mycket väl vara planerad för att förbereda för att miljöpartiet lämnar efter nyår. Att lämna regeringen men samtidigt lova Stefan Löfven att inte fälla honom innan valet 2018. Att låta socialdemokraterna själva driva igenom den vårändringsbudget i maj 2018 som blir det sista avgörande regeringen gör innan valet.

En ”Exit miljöpartiet” kan mycket väl vara i sin planeringsfas nu. Annars placeras inte en nästan tre år gammal nyhet på tabloidernas förstasida.

 

Redaktörens kommentar:

Bifogat som inbäddat dokument kan du läsa den artikel från den 23 juni 2014 som redaktionen på Aktuellt i Politiken raderat från hemsida och arkiv.

Det finns därmed ytterligare tecken på att partiledningen genomför operation storstädning inför valrörelsen 2018. En justering av historiebeskrivningen som liknar historierevisionism. Inte bara i regeringskansliet utan även i partikansliet. Att radera bort alla spår på att det fanns kritiska, och framför allt varnande, röster långt innan katastrofen inleddes.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.