Libanon: Ett dramatiskt maktskifte

Featured Video Play Icon
  • Lördag 4 Nov 2017 2017-11-04
E-post 0

Saad Hariris avgång är djupt oroande för Libanon. Det politiska läget här i Libanon är mycket skört och premiärministerns besked kan leda till en kaosartad situation skriver Stina Blomgren i en analys på SVT.se som landar rätt. Det vi ser i realtid kan vara en dramatisk maktförskjutning i ett land där 150 000 missiler står avfryningsberedda mot Israel. Beredda att förvandla Israel till en grushög.

Det är symboliskt att Hariri meddelar sin avgång via saudiska medier under ett besök i Riyadh, Saudiarabien. Som orsak till sin avgång anger Hariri Irans inblandning i regionen och Hizbollahs växande inflytande.

Libanons konstitution vilar på att vidmakthålla den terrorbalans som råder mellan kristna, shia- och sunnimuslimer. President Michel Ayoun är kristen maronit och utsåg, för att bibehålla balansen, sunnimuslimen Saad Hariri till premiärminister. Det som skett är att sunnimuslimerna nu har tappat sin representant i statsledningen. Hariri bedöms som moderat och mot Muslimska Brödraskapets tillväxt.

Libanon i allmänhet och Beirut i synnerhet är en häxkittel där diplomati och omdöme ställs på sin spets. Beirut är bland annat mötesplats för Hamas, al Fatah och Hizbollah sedan vårvintern. Hamas är, även om de säger sig ha brutit banden med Muslimska Brödraskapet, tätt länkade till Hamas. Hamas har i likhet med Muslimska Brödraskapet ett utraderande av Israel högst upp på agendan. Något de delar med Hizbollah. Muslimska Brödraskapets och Irans tydligaste opponent i denna region är Saudiarabien. Blir Hariris efterträdare en sunnimuslim som står Muslimska Brödraskapet nära är katastrofen ett faktum för Israel med de samverkanssamtal som pågår mellan Hizbollah och Hamas i Beirut. Samtal som svenska UD är väl medvetna förs.

I södra Libanon står nu 150 000 stridsklara missiler riktade mot Israel. Att nu Libanon kommer mer och mer under al Assads och Irans intressesfär är dåliga nyheter för alla Israel-vänner. De kristnas överlevnad har, sedan 1400 år, byggt på att vidmakthålla en neutral relation med alla parter. För sin egen överlevnad kan de nu komma att komma i en situation där de tyst måste se på hur Syrien, Iran, Hizbollah och Muslimska Brödraskapet förbereder sig för ett slag mot Israel.

Libanon har nu fått en slagsida som stärker Iranstödda Hizbollah, al – Assad och Iran med premiärministerns avgång och skapat ett moment där Muslimska Brödraskapet kan flytta fram sina positioner. Ett Hizbollah med 150 000 stridsberedda missiler redo att förvandla Israel till en grushög.

Det är ur detta perspektiv som Sverigedemokraternas Martin Kinnunen och Markus Weichels legitimerande besök hos al Assads regim skall ses. Oavsett vad Sverigedemokraterna nu säger till svenska journalister i efterhand, om vilken ”stor diplomatisk plan” som låg bakom.  Det är al Assads, och därmed Irans, narrativ som stannar kvar i regionen. Ett narrativ som spelar al Assad och regimen i Teheran rätt i händerna vars agenda, ett förintande av Israel, står högst upp på agendan.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.