Analys: Statsministerns jultal stillade inte oron i samhällskroppen

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Måndag 18 Dec 2017 2017-12-18
E-post 0

Helgen, som sannolikt skulle domineras av statsministerns jultal, blev sannolikt inte riktigt vad satsministern hade tänkt sig i mediabild. Det enda konkreta som kom ut av talet var att lagförslagen mot sexbrott, som tidigare varit mer eller mindre kända, nu läggs fram. Regeringen hade heller inte någon av sina stoltare stunder i nätreaktionerna på Ylva Johanssons, arbetsmarknadsminister (S), framträdande i SVT Agenda.

Efter många år av debatt ändras lagarna mot sexbrott och från i sommar kommer lagen uttryckligen slå fast att sex ska vara frivilligt. Men skillnaden blir kanske inte så stor som politikerna hoppats, menar Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach. Lagarna har även mötts av skepsis från Advokatsamfundets Anne Ramberg och problematiken i bevisföringen står kvar. Ord kommer fortfarande stå mot ord om det inte finns teknisk stöbvevisning. Advokatsamfundet har varnat för att en samtyckslag inte automatiskt förbättrar bevisläget i såna mål. Det finns också varningar för att fokus förflyttas från förövaren till offret.

Medialt kom talet helt i skuggan av våldtäkten på den 17-åriga flickan i Malmö. Det lilla som läckt ut, från polisen, är att en gräns passerats samt att utredningen bedrivs som en fullskalig mordutredning. Inga gripanden har gjorts när det gäller överfallsvåldtäkten en 17-årig flicka i Malmö utsattes för natten till lördag. Nu undersöks om händelsen kan kopplas till liknande fall.

– Vi säkrar nu all elektronisk övervakning som finns i området för att se om man kan fånga någon gärningsman där, säger Anders Nilsson, utredningsledare vid Malmöpolisen.

En liknande överfallsvåldtäkt ska ha inträffat för en månad sen i samma område, och ytterligare en i en annan del av Malmö. En del av utredningen består nu i att undersöka om det kan finnas ett samband mellan dem och gårdagens händelse. Polisen i Malmö gick först ut med att ingen skall behöva känna sig rädd eller orolig för att bara ett knappt dygn senare uppmana kvinnor att inte röra sig ensamma efter mörkrets inbrott. Ett unikt råd som kritiseras av professor Leif GW Persson.

Med de rykten som florerar i olika forum, som inte kan eller kommer publiceras av Ledarsidorna.se men som på något sätt styrks av det lilla polisen läckt ut i form av prioritering, blir det tydligt att statsministerns talskrivare och rådgivare var i det närmaste helt i otakt med samhällsutvecklingen. De rörelser som kom upp till ytan under söndagen på olika sociala medieplattformar vittnar om en lika stor frustration som ilska över situationen i Malmö. Chang Frick på Nyheter Idag, intar den enda rimliga positionen i sin eftertext till sin artikel om händelsen.

Utöver händelsen som sådan pratade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i SVT om ”svenska värderingar”. Ytterligare ett tecken på den i det närmaste totala omsvängning som skett i det ena av regeringspartiernas partiledning. Att lyfta fram detta hade inte varit möjligt för ett år sedan utan att riskera krav på uteslutning men sätter socialdemokraternas latenta kris i strålkastarljuset vilket förstärks av det fokus som kampen mot antisemitism medfört.

Regeringens tillkortakommanden nämnde jag i gårdagens tal på Raoul Wallenbergs plats. Tillkortakommanden som på intet sätt adresserats i annat än ord och mindre genomarbetade efterhandskonstruktioner.

Partiets listor till riksdagen är satta och partiet gör få eller inga egentliga förändringar i urvalet av nästa mandatperiods riksdagsledamöter. Den nyhårda, mer nationalistiskt inriktade, politiska linje som nu aviseras kommer inte att kompletteras med kandidater som är övertygade om färdriktningen. Snarare tvärtom, riksdagslistor som idag domineras av företrädare som tror mer på den politik som fördes fram till den 24 november 2015 skall nu förutsättas vara till och med mer övertygade om en i praktiken motsatt politik. I komplement till detta skall en hel partiorganisation, från kaffeansvariga till dörrknackare, övertygas om den nya politikens förträfflighet.

En politik som för så sent som ett år sedan skulle renderat i partiinterna hatdrev och hot om uteslutning.

Socialdemokraterna är mer i limbo än vad som syns utåt. Statsministerns talskrivares försök att fånga dagsandan misslyckades helt, förslagen som lades fram var väntade och hade möjligen kunnat sätta någon form av agenda för dagen för en månad sedan. Nu domineras väljarkåren, i varje fall den som rör sig främst på sociala medieplattformar, av en oro. Det finns en lika stor portion oro som vrede i samhällskroppen som inte blir hjälpt av en statsminister som ligger en eller två månader bakom. Vreden förstärks med missnöjet med den framförhandlade pensionsöverenskommelsen. För att rädda välfärden skall vi arbeta längre men vad socialförsäkringsminister Annika Strandhäll missar är att hon tidigare lyfte fram migranterna som lösningen på det problemet.

Idag hör vi ingenting om kostnaderna för det amnestiliknande förslag som regeringen lagt rörande de ensamkommande hazarerna. Ett förslag som belastar statsbudgeten med mellan 4,5 MDR SEK och 7 MDR SEK per år i fyra år med dessutom dålig empriri om denna grupp över huvud taget kommer kunna etablera sig på arbetsmarknaden som tänkt och därmed bidra. Ledarsidorna.se har försökt, vid upprepade tillfällen, få ut prognoser och ekonomiska underlag för denna överenskommelse utan framgång. Med dagens etableringstakt på arbetsmarknads försörjer inrikesfödda städerskor och vårdbiträden unga friska män. Och sparar dessutom till deras pensioner.

Jultalet, statsministerns sista under denna mandatperiod, bör bedömas som ett misslyckat försök till skönmålning och nationell samling. Oron i samhällskroppen är tydlig och så pass stark att statsministern, men även gärningsmännen för våldtäkten i Malmö, bör börja hoppas på att polisen får tag i gärningsmännen inom kort eller att de själva överlämnar sig till polisen. Om den frustration som nu börjat bli synlig på olika sociala plattformar tar sig mer handfasta uttryck om någon annan först skulle få tag i gärningsmännen tar vi ett steg till ner på trappan mot ett samhälle ingen vill ha.

Då kommer inga fagra jultal i världen kunna rädda oss.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se