Iran: Rörelser bakom kulisserna tyder på att Revolutionsgardet förbereder maktövertagande

President Hassan Rohani . Image by Abode of Chaos on Flickr
  • Söndag 31 Dec 2017 2017-12-31
E-post 0

På lördagen, för tredje dagen i rad, utbröt anti-regeringsprotester i Irans huvudstad Teheran och Teheran, Kermanshah och Shahr-e Kord samt andra större städer i landet. Under lördagskvällen utbröt sammandrabbningar mellan demonstranter och polis. Demonstrationerna och protesterna är främst riktade mot president Rouhani och har sin grogrund i ekonomiskt missnöje. Allt är dock inte vad det ser ut att vara. Rörelser i det religiösa rådet, ayatolla Khomeinis tystnad och Revolutionsgardets uttalanden tyder på en förestående militärkupp initierad av det religiösa rådet.

Demonstrationerna anses vara olagliga av myndigheterna – har rapporterats till Teheran,. Semi-officiella nyhetsbyrån Fars sade att cirka 70 studenter hade samlat framför Teherans universitet och kastat stenar i polisen. En video-sändning på Facebook visar att demonstranter som sjunger ”Död åt diktatorn” syftande på president Rohani.

De flesta av de som arresterats under de senaste dagarna har släppts, sade den statliga televisionen utan att ge detaljer.  Den statliga televisionen lade även till att

“Fientliga utländska webbplatser och utländsk media fortsätter att försöka utnyttja de ekonomiska svårigheterna och de legitima klagomålen hos folket att starta olagliga sammankomster och möjlig oro,” 

Revolutionsgardet och armén varnade i ett annat uttalande att

“den iranska revolutionen inte kommer att göra det möjligt för någon att skada landet “. 

Nya protester planeras dock till söndagen, idag, den 31 december.

Högt uppsatta källor i Teheran, inom krigsmakten, rapporterar till Ledarsidorna.se dock om ytterligare kraftiga rörelser. Iran är ett kontrollsamhälle, en Teheran-bo brukar beskriva kontrollen av medborgarna till Ledarsidorna.se att ”det går inte för en fluga att landa på en gata i Teheran utan att revolutionsgardet är vidtalat och har godkänt det”. Protesterna mot president Rouhani hade inte gått så här långt om inte Irans religiösa råd eller Revolutionsgardet tillåtit detta. Polisens än så länge lama agerande tyder på att Ledarsidorna.se källor har rätt när de pekar på att det kan inte uteslutas att det Religiösa rådet står inför omfattande förändringar.

Ayatolla Seyyed Ali Khamenei, Irans obestridde ledare och ledare för det religiösa rådet har inte uttalat sig under protesterna utan endast varit synlig på bild. Källor gör gällande att oroligheterna medger en förstärkning av rådets funktion och att en av Khameneis söner nu förbereds att ta över efter sin far. Förberedelser som nu tycks ha intensifierats. När rådet har omorganiserat sig bedöms Revolutionsgardet gå in och en gång för alla slå ner upproret samtidigt som den, i rådets ögon, alltför reforminriktade och västvänliga president Rouhani, skulle avsättas.

Att det sker stora förändringar styrks av att nyckelpersoner, som armégeneraler och andra centrala befattningshavare, de senaste dygnen fått sina pass beslagtagna. Bland annat på order av det religiösa rådet och Revolutionsgardet.

Om Revolutionsgardet intervenerar, och byter ut president Rouhani, vilket mycket tyder på är det goda nyheter i relativa termer för såväl kurder som Israel. Iran kommer då vara bakbundna av inre angelägenheter för lång tid framöver. En annan effekt är att Turkiet och Syriens president al Assad försvagas. Iran kommer till exempel inte ha resurser till att slå ner kurderna i den samordnade operation som Turkiets president Erdogan tidigare fört fram.

Hur Ryssland agerar kommer bli avgörande för det relativa lugn som ändå präglar situationen i Syrien.

 

EDIT

KL 13:30 rapporterar källor att tillgången till internet stängts av eller kraftigt begränsats. Helt i linje med Revolutionsgardets och den iranska statstelevisionens varningar.

SLUT EDIT

Foto: Abode of Chaos

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se