Järvafältet: Klankrimaliteten synliggjord

Photo: vargklo on Flickr
  • Fredag 22 Dec 2017 2017-12-22
E-post 0

Svensk integrationspolitik är ingen succé. Magdalena Andersson målar upp en mörkare bild än nödvändigt menar Dagens Nyheters Johan Schück. Vad som förorsakat Anderssons numera nyktrare syn är okänt. Dagens Nyheters agendasättande journalistik är dock känd sedan tidigare. Klart är dock att trycket från verkligheten nu blivit för stort för regeringen att hantera som tidigare. Utöver problemen med arbetsmarknaden och integrationer växer kriminaliteten som kan kopplas till migration och en misslyckad integration. Detta misslyckande riskerar nu att bli samhällsfarligt i en bredare bemärkelse.

40 människor har dött och 135 skadats i drygt 300 skjutningar som ägt rum i Sverige fram till mitten av december. Ofta grundar de sig i gängkonflikter och riskerar att drabba tredje part.

– Att hänsynslösheten är större i dag, det är tydligt, säger Linda Staaf, underrättelsechef på polisen till SR/Ekot.

Polisen har den senaste tiden haft ett ökat fokus på gatuvåld i Uppsala och det har funnits misstankar om att kriminella gäng har försökt etablera sig i området kring Brantingstorg i Uppsala. Misstankarna bekräftas nu genom att personer som gripits själva säger sig tillhöra ett gäng. Att dessa gäng på ett eller annat sätt domineras av utrikesfödda framgår när polisen själva, utan chefsraster eller medias påverkan, får uttrycka sig som är på twitter:

 

SVT har skrivit ett större reportage om en av företeelserna som växt fram kring det som kallas ”Clan Criminality” eller klankriminalitet. Dödspatrullen. Polisen misstänker att en grupp unga män från nordvästra Stockholm kan ligga bakom ett tiotal mord. Skolbarn, anhöriga och andra gängkriminella kallar dem “dödspatrullen”. De har som affärsidé att ta emot uppdrag att mörda mot betalning, säger Gunnar Appelgren, polisens gängexpert. En man med kopplingar till Södertäljenätverket  blev ihjälskjuten inför sin lille son. En man i 40-årsäldern var misstänkt för att ha beställt mordet, men bevisen höll inte mot ”Dödspatrullen” i domstol och han friades.

Det är först nu som media har kunnat närma sig ämnet och även om SVT och Uppsalapolisens rapportering kan liknas vara en isbrytare är SVT:s artikel långtifrån heltäckande. Situationen på Järvafältet, där denna ”Dödspatrull” hör hemma är långt mycket värre. Dödspatrullen är bara en av tre eller fyra konstellationer i samma område som har som affärsidé att sälja kontraktsmord. Det som skiljer ”Dödspatrullen” från de övriga är leveranskapaciteten, därav den högre prislappen. Du kan idag köpa ett mord för mellan 20 000 och 50 000 men det Dödspatrullen lovar, till en prislapp tio gånger högre, är en resultatgaranti. De andra patrullerna som domineras av personer med ett klanursprung från Afrikas Horn är billigare men levererar inte med samma precision.

Det som förenar dessa patruller är att de dels utgör en del av en klans intäktskällor, dels så räknar de ingående patrullmedlemmarna inte med att överleva sina respektive trettioårsdagar.

På Järvafältet har situationen förändrats det senaste året. Polisens insatser har fått en rad med effekter. Tensta har fått bukt med de värsta avarterna av klankriminalitet och polisens fokus på Rinkeby har fått visst resultat. Att polisen måste fokusera på denna stadsdel är naturligt med bygget av den nya polisstationen. Situationen har dock förvärrats i Husby och framför allt Spånga. Sedan polisen fokuserade vid Tensta och Rinkeby under sommaren har kriminaliteten pressats ut till Spånga men även spillt över på Rissne och Sundbyberg. Medborgarreaktionerna i Spånga har varit kraftiga och källor, såväl poliser som fältassistenter och andra, rapporterar om tendenser som Ledarsidorna beskrivit tidigare. Det finns tendenser att permanent etablering sker i Sundbyberg samt det är känt i vida kretsar att gängen från Rinkeby numera har välmående Täby som jaktmark. Detta har föranlett reaktioner.

Den livsfarliga medelklassen har nu börjat röra på sig politiskt när Ledarsidorna pratar med olika väljargrupper. Men även om dödspatrullerna är ett akut hot nu finns andra orosmoment som inte utvecklats till sin fulla potential ännu.

Återvändarna.

Återvändarna är tidigare IS-krigare om återvänt till sina ursprungsmiljöer. De har ännu inte etablerat sig och besitter ett omfattande våldskapital. Idag lever de under radarn och det räcker för dem att förklara vem de är och var de har varit de senaste åren för att de skall injaga skräck. Det är dock bara en tidsfråga, enligt erfarna fältarbetare och motsvarande, innan behovet att ge utlopp för sina erfarenheter blir för starkt. Dessa personer skulle behöva omfattande vårdinsatser för att kunna desarmeras men, av lätt insedda skäl, söker de inte upp vården med tanke på vad de har på sina samveten. De vill inte riskera att lagföras eller att föras till ICC, Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag. När återvändarna väljer att organisera sig i affärsområden som den tecknade “Dödspatrullen” kommer vi däremot hamna i ett ännu mer allvarligt läge.

Klankriminalitet kan kopplas direkt till migration och misslyckad integration. Den är idag så pass utbredd att den utgör ett direkt hot mot allmän ordning och samhällssäkerhet i de områden de växer. Som på Järvafältet. Det som kännetecknar klankriminalitet är att den i praktiken uteslutande är kopplad till utrikesfödda eller personer med två utrikesfödda föräldrar samt en tydlig klantillhörighet och oerhört svåra att infiltrera.. Klankriminalitet har  kommunicerande kärl med religiös fundamentalism, som IS och Muslimska Brödraskapet. Idag ser vi samma ungdomar som för ett år sedan gick omkring i klassisk muslimsk fotsid klädsel och det speciella salafistiska skägget, med rakad överläpp, bära samma attribut som kännetecknar grovt kriminella. Träningsbyxor, hoodjacka, baseballkeps, tjocka guldlänkar. Förändringen har gått på mindre än sex månader.

Från djupt religös till tungt kriminell. Klankriminalitet.

Det är nu inte frågan om om regeringen och kanske framför allt Stockholms Stads finansborgarråd Karin Wanngård inom kort kommer att ha ändrat position i dessa frågor och att vi kan börja öppet använda oss av begrepp som belyser denna utveckling. Som klankriminalitet med etniska markörer. Frågan är mer en kalenderteknisk fråga, om det kommer ske före eller efter första januari 2018.

 

Redaktörens kommentar:

Detta skrev jag efter en resa till Beirut i maj 2016. Ett råd i all välmening. Ingen har lyssnat på detta ännu. Men även här kommer det mer vara en fråga om tid om inte politiken och polisen snabbt kan få situationen under kontroll.

 

Foto: vargklo

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se