Krönika: Vad som helst har redan börjat hända

  • Fredag 15 Dec 2017 2017-12-15
E-post 0

Valrörelsen kommer att bli spännande och sannolikt också ganska hård med smutskastning och falska nyheter planterade i sociala medier. Men det är på andra sidan valet det blir en verklig rysare. Då kan vad som helst hända menar Aftonbladets Lena Mellin. Men hon har fel. Vad som helst händer redan.

Det finns inga egentliga skäl att ens försöka närma sig någon som helst analys av opinionssiffrorna. Socialdemokraterna, för att ta ett exempel – ligger i ett spann på mellan 23 procent (Inizio) och dryga 32 procent (SCB). Den enda trenden som det finns en viss sannolikhet kring är moderaternas vändning sedan partiledarbytet.

Men vad som helst har redan börjat hända. #Metoo har börjat sluka allt i sin väg nu och stuvar om mycket av det politiska landskapet. Störst konvulsioner drabbas den postmoderna vänstern av. Såväl Aftonbladet som Expo, som kanske hävdat ensamrätten på begrepp som antisemitism, antirasism och feminism har drabbats hårt av vad som kommit fram i de historier om övergrepp på kvinnor. Likaså kultursektorn, som domineras av sympatier till vänster om mitten. Den postkoloniala vänstern, som beskyllt sin omvärld för att vara populistiska, dras med ytterligare problem efter terrorattentaten mot olika judiska byggnader i Sverige. Brandbomberna som kastats bör ses som en önskan att framkalla fruktan vilket är definitionen på terror.

Attentaten mot synagogor och #metoo har förändrat den politiska kartan på samma sätt som dödsskjutningarna under året har gjort det. Det ligger en oro i samhällskroppen och en ängslan i det politiska ledarskapet. Endast motpolerna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, ser ut att hålla en konsekvent linje med i grunden motsatt politik. Miljöpartiet vill gå tillbaka till öppna gränser, Sverigedemokraterna vill införa ytterligare begränsningar.

Det som påverkar mest för stunden är dock det som ser ut att äta sig in i Expo. Även om Expo tagit ut distansen till mannen som anklagas för omfattande övergrepp slår det mot den opinionsbildande kraft Expo är som motkraft till främst högerextrema rörelser som NMR. Anklagelserna väntar, får vi hoppas, en rättslig prövning men det är allmänt känt att personerna i gruppen kring Expo och organisationen ”Tillsammansskapet” är tätt sammansvetsade. Skulle anklagelserna vara sanna kommer sannolikt styrelseledamöter som Robert Aschberg antingen ha en rad kritiska följdfrågor eller riskera att dras med själv. Det finns sannolikt en förväntansbild att Aschberg ska gå lika hårt fram mot den organisation han sitter i styrelsen för som han jagar näthatare.

Skulle det som avslöjats i kretsen kring Expo vara sant och ha varit känt hos samarbetspartnerna LO och Segerstedtsinstitutet, eller ännu värre, återfinnas där riskerar den postkoloniala vänstern kollapsa. Denna rörelse i rörelsen kommer då, i avsaknad av trovärdiga ledargestalter, börja röra sig mot andra arenor. Arenor som kan visa sig vara ännu extremare.

Andra parametrar som öppnar för stora förändringar är dels pensionsöverenskommelsen, med höjda pensionsåldrar. Även om det endast var vänsterpartiet och sverigedemokraterna som stod utanför kommer udden i kritiken riktas mot socialdemokraterna. Retoriskt vilar kritiken på att vi idag lever längre än tidigare och att pensionsåldern därför måste justeras. Men ingen ställer de kostnaderna för en åldrande befolkning för de årliga kostnader som den grupp som i praktiken fått amnesti för gymnasiestudier drar med sig de närmaste åren. Att Sverige gått ifrån likabehandlingsprincipen samt vill tillföra skäl som gymnasiestudier som skyddsskäl för uppehållstillstånd är i det närmaste unikt i EU. På samma sätt som socialdemokraterna kommer tvingas betala för missnöjet med pensionsöverenskommelsen inom LO-kollektivet, trots att fem partier till är ansvariga, kommer socialdemokraterna behöva betala för de eftergifter man gjort till miljöpartiet.

Lena Mellin har fel i sin analys.

Vad som helst kommer inte vänta till dagen efter valet 2018 för att inträffa. Vad som helst händer redan.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se