Sanningen skall göra er fria

Ann Heberlein. Photo by Wilmarsgard.
  • Onsdag 17 jan 2018 2018-01-17
E-post 0

Ingenting skrämmer den populistiska vänstern mer än sanningen. Det är därför miljöpartiets språkrör Isabella Lövin står i partiledardebatten och varnar för att tala ”för mycket” om skjutningar och våldtäkter. Det är därför Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg avfärdar människors oro för den ökade brottsligheten som en konsekvens av alarmism.  

Det är därför Gudrun Schyman i ett decennium förnekat förekomsten av hedersvåld – trots att hon påstår sig vara feminist   Det är därför kriminologer som Sven Granath och Jerzy Sarnecki förnekar att det pågår gängkrig i Sveriges förorter. Det är därför Politism utmålar mig och ett antal andra högerdebattörer som ”fearmongers”, alarmister som lever på och göder människors rädsla.

Vi begår nämligen en dödssynd: Vi beskriver sanningen.

Den populistiska vänstern tror nämligen att orden skapar verkligheten, inte tvärtom. Deras ambition är aldrig att ge en korrekt och sanningsenlig beskrivning av den verklighet vi alla lever i, nej, ambitionen är att skapa en tillräckligt attraktiv och aptitlig bild av verkligheten. I åratal har den populistiska vänstern klamrat sig fast vid fiktioner och rena vanföreställningar. Man har, i strid mot fakta och forskning, hävdat att invandringen är en vinst för Sverige. Man har, i strid mot polisrapporter och reportage, hävdat att det inte förekommer organiserat tiggeri. Man har, i strid mot vittnesmål från utsatta och religionsvetenskaplig forskning, påstått att hedersetik bara är en form av patriarkala strukturer. Man har, i strid mot den egna synen, hävdat att vuxna afghaner från Iran är ”ensamkommande flyktingbarn”. Listan kan göras lång, mycket längre än så här. Den populistiska vänsterns världsbild vilar på fantasier och lögner.

Därför avskyr de oss som, med hjälp av empiri och fakta, beskriver verkligheten som den faktiskt ser ut i Sverige 2018. Sanningen är inte vacker, men om vi ska komma till rätta med de problem som finns måste vi utgå ifrån en korrekt beskrivning av verkligheten, inte med utgångspunkt i önsketänkande. Ett av de problem som engagerar mig mest är den stora ökningen av sexuellt våld de senaste åren. Inte minst förekomsten av det vidriga fenomen som går under namnet ”överfallsgruppvåldtäkt” gör mig upprörd, arg och orolig. Kvinnors möjlighet att röra sig fritt, kvinnors rätt till trygghet, kvinnors tillträde till det offentliga rummet begränsas av en befogad rädsla.

Så kan vi inte ha det. Utvecklingen måste stoppas – och första steget till att lösa ett problem är att finna upphovet till problemet. Varför ökar våldtäkterna? Vem ligger bakom dem? Vilka är deras bevekelsegrunder? Vilka föreställningar, värderingar och normer styr förövarnas beteende? Sanningen bakom det eskalerande sexuella våldet mot kvinnor i Sverige måste belysas. Först när vi vet hur det ligger till kan vi föreslå rätt lösningar. Därför håller jag på att kartlägga samtliga gruppvåldtäkter där dom fallit mellan 2012 och 2017: Förövarnas ålder, etnicitet och värderingar så som de uttrycks i domslutet analyseras. Det är mitt bidrag till sanningen – och för att gå i land med det behöver jag ert stöd. Därför öppnar jag idag en crowdfunding för att finansiera projektet ”Våldtäkt och kultur – En kartläggning av gruppvåldtäkter i Sverige 2012-2017”. Resultatet kommer att presenteras i en bok på Greycat Publishing House i samband med årets Almedalsvecka. Länk till crowdfunding finns här. Jag är tacksam för alla bidrag!

 

Ann Heberlein 

 

Redaktörens kommentar:

Länken till Crowdfundingen, Kickstarter, kommer att läggas in samt delas separat i alla kanaler, så fort den är bearbetad.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se