Dagens Nyheters anständighet

  • Tisdag 13 Feb 2018 2018-02-13
E-post 0

Sverige kommer aldrig att få ett heltäckande nät mot terrorister som Rakhmat Akilov. Vi kan försöka – men bara till en viss gräns. Sedan upphör vi att vara Sverige menar Dagens Nyheter i en osignerad ledare. Osignerade ledartexter innebär att det är tidningens, och därmed den ansvarige utgivarens, officiella linje. Ett alltför säkert Sverige går inte att leva i menar Dagens Nyheter.

DN menar att det är omöjligt är det att tänka sig att leva i ett land med fullgott skydd mot terrorism.

Vi riskerar att bygga en potemkinkuliss av falsk trygghet med kameror i varje gathörn, Säpoögon ända in i våra hårddiskar, livvakter för alla offentliga personer och flygplatskontroller vid snart sagt varje offentlig plats.

Vad DN ledare beskriver är länder som Storbritannien, Frankrike och även Marocko som omöjliga att bo i. En förolämpning i den högre skolan mot ett antal länder från Sveriges största dagstidning. Själva juvelen i kronan inom Bonnierkoncernen. Marocko är ett av de länder som inte drogs med i vaket efter den arabiska våren, mycket tack vare att kung Mohammed VI drog rätt slutsatser efter Casablanca-bombningarna 2003. En ny konstitution, med ökade friheter för framför allt kvinnor och omfattande satsningar på ett moderniserat rättsväsende där idag 40 procent av såväl åklagare som domare är kvinnor. Det byggs nya kyrkor åt den kristna delen av befolkningen samtidigt som synagogor från 1600- och 1700-talen renoveras. Alla tre abrahamitiska religioner har en lika ställning inför lagen. Marocko öppnar sig. Men.

Samtidigt är säkerheten rigorös. Marockos relation och nära samarbete med världens säkerhetstjänster är omfattande. Det är inte någon slump att Marocko håller vice-ordförandestolen i “Global Forum against Terrorism” samtidigt som det inte är någon slump att Sverige inte har någon mer ansvarsfull position. Sverige ligger obönhörligt efter. Långt efter. Skälet till vår slappa lagstiftning ligger inbakat i såväl Miljöpartiet som Olof Palmes Internationella Center. En alltför effektiv lagstiftnings skulle omintetgöra dessas samarbete med bland annat Hamas. Som är en terrororganisation.  Ulf Bjereld, som utreder statens stöd till trossamfunden, är engagerad i Ship to Gaza där terrorklassade turkiska IHH ingår. Men det låtsas inte regeringen om. Men det är i dessa engagemang vi kan finna den svenska senfärdigheten. En senfärdighet och ovilja som implicit bejakas av DN idag.

Bara för att ens komma in i flygplatsterminaler i Marocko så krävs såväl pass som giltig biljett. Innan resenären kliver på planet mot Europa måste denne passera minst fyra säkerhetskontroller. Alla vet att alternativet är oerhört mycket värre. Bombspeglar vid hotellen är rutin. Även metallbågar in till varje offentlig eller publik byggnad. Alternativet är mycket värre. För två år sedan blev jag medveten om hur effektiv denna säkerhetstjänst i Marocko är. Bara 100 meter från där jag stod på Djeema el Fna, Marrakeshs berömda torg, greps en terrorcell som stod i begrepp att ställa till ett blodbad. Kanske 20 minuter, om ens det, avspärrning och lite tumult. Sedan återgick livet till det normala. Terroristerna dömdes ett halvår senare till långa fängelsestraff. Marockanska fängelser är inte kända för att vara Hilton direkt.

Men Dagens Nyheter tycker detta är illa nog. Dagens Nyheter anser sannolikt även att Londons system för kameraövervakning passerat varje moralisk gräns, trots att detta system gjort London till en älskad och säker turiststad för miljoner svenskar. Engelsmännen vet de med – alternativet är så mycket värre. Madrid, Paris, Bryssel är andra städer som gått samma väg. Efter att ha betalt lärdomarna med oskyldigas blod. London har en lång erfarenhet av terrordåd sedan IRA:s dagar. Trots det går det att leva i denna stad. Och älska den. Men det kan inte Dagens Nyheter rimligen göra längre. De vill något annat.

Vad Dagens Nyheter inte nämner är att offren för terrorism inte kommer från de våldsbejakande politiska polerna. Det är ofta, till och med i en övervägande majoritet av fallen, just de liberala mittfältspolitikerna som utgör måltavlorna om de är utsedda på förhand. I DN:s form av resonemang, sådana som kan offras då ett personskydd för dessa skulle vara alltför kränkande för demokratin och tidningsredaktionen. Om DN nu tycker att flygplatskontroller och personskydd inte är Sverige och värt att avstå ifrån är det anständigt att kräva av DN att de skall definiera vilka politiker i mittfältet eller hur många vanliga medborgare som kan vara värt att offra för att behålla illusionen av Dagens Nyheters Sverige. Att Sverige inte ska låta sig påverkas i efterdyningarna av den arabiska våren och terrordådet mot WTC i New York 2001 borde vara orimligt men är högst rimligt tankegods i DN:s värld.

Om de fem döda på Drottninggatan var för få eller lagom många för Dagens Nyheters anställda är en fråga som hänger obesvarad i luften. 

Det går att finna en balans. Paris. Bryssel. London. Berlin men även Rabat, Casablanca och Marrakesh är exempel på där det fungerar. Där är allas liv värda att skyddas. Och kanske framför allt mittfältspolitikerna och de vanliga medborgarna. De som utgör måltavlorna. Som skall skrämmas till lydnad.

Vilka som får leva och vilka som kanske måste dö i Dagens Nyheters och Bonniers Sverige är något som den ansvarige utgivaren Peter Wolodarski bör svara upp på. Vare sig han, eller någon från ledarredaktionen bör i varje fall inte stå i första ledet av sörjande om, och kanske framför allt när, dödsoffer skördas i terrorismens namn.

Som det attentat vi fick uppleva på Drottninggatan i Stockholm. Dagens Nyheter behöver i varje fall inte göra sig omaket att ens låtsas sörja de fem döda. Det är det pris de säger sig vilja betala och då faller tårarna falska till marken. Om de nu fäller några.

Det finns en anständighet i det efter dagens ledartext. Oavsett vad vi kan tycka om Dagens Nyheters anständighet.

 

 

Foto: Arturo J. Paniagua

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se