Tysklands nya politiska landskap – Götterdämmerung

Image by Felix Mittermeier on Pixabay
  • Söndag 25 Feb 2018 2018-02-25
E-post 0

Ordböckerna översätter det med sammanbrott, Ragnarök, kaos. Istället för att hänvisa till en opera i Wagners Niebelungentrilogi, för begreppet idag direkt tankarna till situationen inom tysk politik.En politik i djup kris. En kris som riskerar att få efterverkningar på hela Europa. Påverka allt från svensk ekonomi till EU:s gemensamma politik framöver.

Utåt sett är det en fråga om långdragna förhandlingar mellan Angela Merkels kristdemokratiska CDU, dess bajerska systerparti CSU och de tyska socialdemokraterna, SPD, om att för fjärde gången i modern historia bilda en storkoalition ”GroKo”. Men en lösning som funnit stöd under det tjugonde århundradet passar inte nödvändigtvis framöver i det tjugoförsta.

Det traditionellt så starka tyska socialdemokratiska partiet SPD har imploderat som ett direkt resultat av att partiledarskapet efter höstens dåliga val försökt kompromissa sig in i en regeringskoalition på bekostnad av viktiga socialdemokratiska vallöften. Detta med siktet inställt på egna tunga ministerposter.

Efter bara ett år som partiledare fick Martin Schulz avgå häromdagen då han försökt tillskansa sig utrikesministerposten från sin partikollega Sigmar Gabriel. För att skydda partietablissemanget  utsåg SPD-ledningen omedelbart en av ”de egna”, Andrea Nahles, som tilltänkt efterträdare att krönas vid kommande kongress i april.

Men problemet är djupare än så. Det mäktiga ungdomsförbundet Jusos kritiserar via sin dynamiske ledare Kevin Küchnert öppet förslaget att ingå en Grosse Koalition. Nu i dagarna röstar SPD:s 460 000 medlemmar om huruvida de vill säga ja eller nej till trepartsförslaget som förhandlats fram under tumultartade former och utan tydlig linje. Vare sig det blir ett ja eller nej så står partiet inför en splittring som inte går att överbrygga. Partiledningen har flera gånger visat sig opålitlig och partiet har halverat sitt stöd på bara ett år.

I en uppseeendeväckande opinionsmätning har SPD blivit omsprunget av extremhögerns AfD som fått 16 procent av väljarsympatierna medan socaldemokraterna rasat till15,5. I forna Östtyskland röstar nu närmare var fjärde väljare på  AfD. Allt talar för ett ökat stöd i samband med att de tidigare skiljelinjerna i tysk politik förvrängs.  

När jag nyligen reste genom Tyskland var det uppenbart vid mina samtal med tyska väljare att de är trötta på Grosse Koalition och vad de upplever som maktarrogans. Ledande politikers försök att komma överens betraktas som ett direkt tecken på deras rädsla för att låta väljarna gå till valurnorna. Gång på gång betonade de jag mötte att SPD fruktar att ett val helt kommer att pasokfiera partiet och att den enda tänkbara vinnaren är det invandringskritiska AfD. Stämningarna hårdnar i dagens Tyskland. Efter en tid av utbrett våld mellan invandrare och lokalbefolkning i staden Cottbus i Brandenburg har man fått sätta stopp på all migration till området och den tyske presidenten Steinmeyer har personligen gripit in för att lugna känslorna.

Vid en första anblick verkar dagens kris vara SPD:s. Men Angela Merkel som stått för stabilitet ”über alles” går inte oskadd ur socialdemokraternas kris. Inom partiet har man rasat för att hon givit bort för mycket i koalitionssamtalen. Tröttheten över den eviga ledaren sprider sig. Enligt både medlemmar i partiet på höga poster och experter är Merkels dagar räknade. Den ideologiska ledstjärnan är inte längre en mild prästdotter från Östtyskland. Istället riktas inom CDU:s ledarskap allt fler blickar mot en österrikare som hoppat av juridikstudierna och blivit premiärminister genom att prata om invandringens problem på ett sakligt sätt.

Även tysk media säger öppet att Merkeleran går mot sitt slut. Gång på gång har svarta rubriker inte bara talat om kris utan om kaos. Bundeskanslern har försökt dämpa missnöjet  genom att redan nu utse sin kronprinsessa. Annegret Kramp-Karrenbauer, sedan ett halvdussin år ministerpresident i Saarland,är nära nog en kopia av Merkel själv.

Frågan är om detta lyckas. I och med att hon lagt sig i sin egen tronföljd har hon också retat upp en hel grupp ambitiösa män inom det egna partiet.

För att ytterligare förvärra den osäkra situationen går nu bajerska CSUs ledare Horst Seehofer, som eventuellt blir ny inrikesminister, ut och säger sig vilja satsa på massiva deportationer av illegala migranter. Svårt att svälja för SPD som ytterst motvilligt gick på att sätta en övre gräns för invandring.

Ledande svenska medier var sena i att uppmärksamma att Europas jätte nu står på lerfötter. Än en gång i Europas historia kommer Tysklands interna problem att påverka stora delar av kontinenten.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se