Dagens Nyheter lanserar skala för nyhetsvärdering. Var de själva hamnar återstår att se

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Onsdag 7 Mar 2018 2018-03-07
E-post 651

Mot bakgrund av de senaste årens debatt om ”falska nyheter” och smutskastningskampanjer med stor spridning på sociala medieplattformar startade Vinnova ett initiativ tillsammans med Public Service och de stora mediehusen Bonnier och Schibstedt en satsning som finansieras med 13,5 MSEK i skattemedel. Internationella erfarenheter pekar på att särskilt i samband med nationella val har lögner kunnat påverka opinionen. En erfarenhet som om inte annat såväl Dagens Nyheter som Urban Ahlin är medvetna om.

I mitten av april lanseras sajten faktiskt.se, där bland andra DN, SVT, SR och SvD kommer att länka till faktakollar. Varje redaktion väljer fritt vilka granskningar de gör, men kommer att följa en gemensam, femgradig betygsskala som går från ”helt sant” till ”helt falskt”.

Hur DN, eller de andra, kommer värdera DN:s nyhet om talmannens påstådda sexuella trakasserier kommer bli avgörande. Även om valrörelsen inte har börjat än är just denna nyhet intressant att den värderas. Uppgifter om sms med sexuellt innehåll som till och med den utsatta kvinnan säger att de inte stämmer i de två utredningar, riksdagens och socialdemokraternas egen, som genomförts menar DN:s ansvarige utgivare är riktiga. DN:s ansvarige utgivare menar att tidningens källor stämmer bättre samt att det inte har handlat om något maktspel i någon mening.

Ingenting i DN:s källmaterial tyder på maktspel enligt Peter Wolodarski. Ett påstående som dessvärre enkelt kan ifrågasättas.

 

2009 fick jag själv, på ett internat på Bommersvik, ta del av den enda källa som trätt fram med den historia som DN vill göra gällande är sanningsenlig. Cecilia Eklunds historieåtergivning som idag inte ens kan styrkas i någon av rapporterna när kvinnan ”F” nu fått ge sin bild utan mellanhänder och ombud. Eklunds historia vid internatet på Bommersvik 2009 var densamma som Peter Wolodarski hänvisar till nu. Lika diffus och, som det visar sig, inte styrkt i någon mening. Inte ens av kvinnan som Eklund agerar ombud för själv styrker den. Med på internatet var utöver Eklund Karin Pettersson (endast en dag) tidigare kommunikationschef och sedermera redaktör för Aftonbladets ledarredaktion men även Sara Gunnerud, idag kommunikationschef på Ibn Rushd, vilket inte är ointressant.

Ett flertal personer i kretsen kring riksdagens utrikesutskott och socialdemokraternas partistyrelse, vissa av dessa har hört av sig till såväl Setterwalls som DN, ger inte stöd för DN:s eller Wolodarskis bild att det inte skulle vara frågan om en falangstrid. Några av dessa är i kontakt med Ledarsidorna.se. Snarare tvärtom och den som återgivit detta offentligt, vilket DN borde fångat upp, är Nalin Pekgul intervjuad i Expressen. Pekgul, likt många andra, har efterfrågat SMS:en sedan 2009 men utan resultat. Pekgul menar att kritiken kom från personer som inte gillade Ahlins arbete som utrikespolitisk talesperson.

Det fanns personer som sa till mig att han måste bort från utrikespolitiken. Då blev jag lite misstänksam. Jag ringde ett antal kvinnor som på olika sätt hade jobbat med honom, och de delade inte bilden av att han skulle vara en person som begår sexuella trakasserier, säger Nalin Pekgul. 

Vid tiden för internatet och de påstådda trakasserierna var Pekgul ordförande för S-kvinnor och därmed inadjungerad i verkställande utskottet. Inte ens som ledamot i VU fick Pekgul se de omtalade textmeddelandena. Pekgul som mycket medveten om falangstriderna och att krafter som Socialdemokrater Tro och Solidaritet ville ha bort Ahlin från utrikespolitiken då Ahlin står för en mer kompromisslös hållning till bland annat Hamas och Polisario. Där Ulf Bjereld och Peter Weiderud, ordförande för Tro och Solidaritet och förre ordförande, är Hamas och Muslimska Brödraskapets bästa vänner i S är Ahlin deras tuffaste motståndare. Ahlin har föga till övers för organisationer som praktiserar religiöst motiverat våld eller som på annat sätt har samröre med terrororganisationer.

Pekgul kom 2011 att förlora posten som ordförande i S-kvinnor mot Lena Sommestad. Sommestads kampanjledare för den partiinterna kampanjen var Sara Gunnerud. Som var med på internatet där uppgifterna om Ahlin kom för första gången. Gunnerud är idag kommunikationschef för Ibn Rushd.

På samma sätt som falska nyheter blommar upp i valrörelser har just detta rykte, eller viskningslek, om Ahlin tagit fart strax innan varje valrörelse. Vi hörde ryktet 2009, året innan 2010 års val. Vi hörde det igen 2014, i valrörelsen när det började se ut som om Socialdemokraterna skulle bilda regering och Ahlin var en av kandidaterna till utrikesministerposten.

I augusti 2014 blev ryktena så pass starka att jag själv fick mail om att Ahlin var omöjlig som utrikesminister på grund av denna politiska viskningslek. Den som skickade det meddelandet, som jag har kvar, är en av de få personer i partiet som kunde skicka detta med säkerhet. Och viskningsleken tog fart igen senhösten 2017, lagom tills förberedelserna för Ahlins postpolitiska karriär ska börja planeras.

Periodiciteten med vilken rykten och viskningslek dyker upp är bara det något som borde få en erfaren politisk och väl skolad journalist att reagera.

Granskas DN:s uppgifter på den av dem själva femgradiga skalan som spänner från ”helt sant” till ”helt falskt” är det inte självklart att tidningen som dödat Urban Ahlins postpolitiska karriär klarar granskningen alls.

Snarare tvärtom finns det numera uppgifter som kan sägas styrka att DN:s artikelserie om talmannen ligger närmare ”helt falskt” och befinna sig i den division som DN säger sig vilja arbeta emot. De mediala träskmarkerna. Samt att DN:s reportrar och Peter Wolodarski i allra högsta grad är politiska pianospelare.

Några av alla de pianospelare som dyker upp lagom till varje valrörelse.

 

Edit:

Dagens Nyheters billigaste prenumeration kostar 179 kronor i månaden. Det är ett framgångsrikt företag som klarar sig utan presstöd och står på egna ben. Kronjuvelen i Bonnierkoncernens krona.

Ledarsidorna.se slåss inte på samma villkor, tvärtom är varje vecka en kamp för överlevnad nu med stora kostnader för migration till en mer stabil plattform. Det bygger helt på eget kapital, som nu sinat, och era donationer. Alla bidrag tas emot med största tacksamhet så att vi överlever fram till valet.

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

 

 

Post scriptum

Jag har mer information om ett händelseförlopp framför allt före sms:en utväxlades från primärkällor i och i direkt anslutning till urikesutskottet och Urban Ahlin den aktuella perioden.

Skulle innehållet i sms:en en dag trots allt bli kända bör det ställas krav på de sagespersonerna skall redovisa i vilken kontext, eller sammanhang, som de skickades. Ett sms som ryckts loss ur sitt sammanhang kan mycket väl anses olämpligt men sätts det i ett större händelseförlopp, med annan information, kan det få en annan förklaring. Även om det i sig var olämpligt även i det sammanhanget.

Detta innebär inte att kritiken mot Ahlin är helt utan fog. Han är känd för att ha en burdus stil ibland. Och att han är en krävande arbetsledare som ibland uttrycker sig “brutalt”. 

Vilka kort DN spelar ut nu för att lyfta sig och sin rapportering om riksdagens talman till att vara “helt sann” återstår att se. 

Jag själv väntar, och ser fram emot, att DN och dess ansvarige utgivare nu löper sin lina ut. Vems huvud, Ahlins eller Wolodarskis,  som i slutet av denna historia kommer ligga på den utomrättsliga mediala stupstocken är långt ifrån självklart längre.

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.