Islamistiska domslutet i Solna – de politiska partierna visste. Stubinen är tänd

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Fredag 9 Mar 2018 2018-03-09
E-post 5066

Artiklar som denna är inte helt riskfria att skriva. Framför allt inte när jag valt att kombinera detta med granskningen av bidragsindustrin, det blev tydligt med de budskap jag tog med mig efter att ha lämnat över källmaterialet till rättsvårdande instanser under gårdagen. Ni får gärna stödja Ledarsidorna.se

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

 

Solna tingsrätt har stängt av de två centerpartistiska nämndemännen som dömde i den uppmärksammade misshandelsdomen, meddelar tingsrätten i ett pressmeddelande. De stängs omedelbart av från sin tjänstgöring. De två nämndemännen har uteslutits från Centerpartiet efter att domen blev känd. Centerpartiet vill inte svara på frågor om tingsrättens beslut utan hänvisar till en tidigare intervju med partiledaren Annie Lööf. Hon sade då att partiet måste bli noggrannare med vilka nämndemän de utser. Men det Lööf tillstår stämmer illa överens med det faktiska sakläget. Centerpartiet har länge, i ledningen, haft tillräcklig information.

Twitterkonversation Ranstorp-Lööf

I dialog på Twitter med terrorforskaren Magnus Ranstorp menar Centerpartiets ordförande Annie Lööf att expertisen borde ha kunnat hålla de politiska partierna informerade om de värderingar som islamistiska organisationer och personer representerat för att Lööf skulle ha kunnat agera annorlunda. Lööf skjuter över skulden på Ranstorp och expertisen.

Men Såväl Centerpartiet som Socialdemokraterna och Miljöpartiet i allra högsta grad har haft information långt före de flesta andra.

Den tionde juni 2015 hade Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, Johanna Jönsson, samt rättspolitiske talesperson Johan Hedin ett längre möte i riksdagens lokaler med terrorexperten Magnus Norell, författare till ”The Return of the Caliphate” och internationellt erkänd expert på bland annat Muslimska Brödraskapet och IS samt Edward Nordén, numera Medborgerlig Samling men vid tiden aktiv medlem i C. Norell kom senare att skriva en kunskapsöversikt åt MSB om Brödraskapets utbredning i Sverige.

En kunskapsöversikt som med den senaste veckans händelser i allt väsentligt visar sig mer korrekt än vad andra akademiker, bland annat från Uppsala Universitet har försökt ge sken av i olika debattartiklar.

Ledarsidorna.se har varit i kontakt med såväl Nordén som Magnus Norell vid ett flertal tillfällen. Det första i direkt anslutning till mötet 2015. Att mötet med Centerpartiets ledning ägt rum kan dessutom styrkas med riksdagens  besöksloggar om nu Hedin och Jönsson skulle få problem med minnesfunktionen.

Nordén kom, efter bland annat detta möte, att inse att alla initiativ till att diskutera islamismens utbredning i Sverige och i det politiska systemet var omöjliga. Framför allt i Centerpartiet.

Centerpartiets numera libertarianska inriktning är ett lätt offer för ett litet parti som i liberal anda är beredd att tillåta allt från månggifte till shariaanpassad arvslagstiftning vilket Lööf varit inne på tidigare.

Nordén säger i samtal med Ledarsidorna.se

Jag ställer mig helt frågande till alla dessa högt uppsatta centerpartister som hävdar att de inget vet, inget visste och att det är “oacceptabelt” med åsikterna som är vanligt förekommande bland politisk islamism. 

Att man inget visste är ju rent nonsens.

Även Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson, fick omfattande och preciserad information under mandatperioden 2010-2014 vid flera olika tillfällen av bland annat kollegor i riksdagen.

Och utvecklingen i C har tänt en stubintråd som förr eller senare kommer brisera även i andra partier. Det råder idag panik i minst ett parti till. Socialdemokraterna. Och borde göra det även i Miljöpartiet.

Finansminiser Magdalena Andersson menade som ett exempel på denna panik under tisdagen att Socialdemokraterna hade ”varit naiva” i förhållande till hedersvåldet. En förtida krishantering. Socialdemokraterna är det parti där islamister har haft, och fortfarande har, störst inverkan. Det är om inte annat de tidigare riksdagsledamöterna Nalin Pekgul och Carina Hägg medvetna om. Pekgul manövrerades ut i samband med de första turerna runt Urban Ahlin 2009 av bland annat Sara Gunnerud, idag kommunikationsansvarig på Ibn Rushd, från posten som ordförande för S-kvinnor.

Häggs dagar kom att avslutas med en aktiv intervention av Carin Jämtin i egenskap av partisekreterare då Hägg öppet kritiserade socialdemokraternas slappa förhållningssätt till islamism. Carin Jämtin är idag generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida. Sida kommer under mars månad lansera sin biståndsstrategi för länder i MENA-området. Strategin kommer att ge Islamic Relief, Muslimska Brödraskapets biståndsorganisation, en central roll enligt uppgifter från flera oberoende källor. Något som förberetts av den politiska ledningen på utrikesdepartementet sedan lång tid tillbaka.

Omar Mustafa, förbundsrektor för Ibn Rushd är även vice ordförande för den svenska grenen av Islamic Relief, reser idag som ”embedded”, eller inbäddad representant med diplomatisk status vid utrikesdepartementets officiella resor. Först ut var Azerbadjan. Mustafa var tvungen att lämna socialdemokraternas partistyrelse 2013 då han inte kunde sätta socialdemokratiska ideal före islamistiska. Mustafa är dock tillbaka nu i politiken. Bakvägen.

Miljöpartiet är det tredje partiet som har, och har haft, nära kopplingar till islamism. Förre bostadsminister Mehmet Kaplans förbindelser med Turkiets president Erdogans parti AKP är väl kända, nästan lika kända som det högerextrema islamistiska ”Grå vargarna”. Yasri Khan är ett annat exempel som gjort sig mest känd för att vägra ta kvinnor i hand. Bara veckor skiljde Khan från avslöjandet i media till att bli ordinarie ledamot i MP partistyrelse. En mer okänd person är Mohamed Temsamani. Temsamani är idag ansvarig för religiösa frågor på Ibn Rushd och gjorde sin politiska praktik som student vid Stockholm Universitet i Mohammed Mursis kampanjstab när han som ledare för Brödraskapets politiska gren vann det egyptiska presidentvalet.

Det som förenar dessa tre partier, som mer eller mindre explicit uttryckt en önskan och möjlighet att regera tillsammans efter valet 2018, är att inget parti gjort upp med islamism och hederskultur i egentlig mening. Rösterna som islamister i miljöer som domineras av klankulturer är för värdefulla för de politiska partierna. Klanerna röstar som klanledarna beslutar.

De politiska partierna, i detta fall S, MP och C, utesluter bara de medlemmar som sticker ut, drar på sig negativ publicitet eller på annat sätt avslöjas men dessa tre partier har inte på något sätt gjort upp med sin förlåtande attityd till islamism och hederskultur.

Idéerna och värderingarna, och benägenheten att titta bort eller förminska islamismen, finns kvar i minst tre av riksdagens partier. Och det är såväl S, MP som C mycket väl medvetna om.

Stubinen är tänd.

 

Artiklar som denna är inte helt riskfria att skriva. Framför allt inte när jag valt att kombinera detta med granskningen av bidragsindustrin. Ni får gärna stödja Ledarsidorna.se

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se