Migrantströmmarna – priset för ett kollapsat Libyen betalas nu

© Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Måndag 5 Mar 2018 2018-03-05
E-post 0

US State Department har sammanställt data från Eurostat, IOM, UNHCR samt information från olika medier om flyktingsituationen i Medelhavsområdet. Flyktingsituationen utvecklas över tid till en situation avsevärt mycket allvarligare än den syriska med riskfyllda rutter från Sahel, Subsahara, till Europa.

Flyktingströmmarna visar däremot upp samma demografiska sammansättning. Det är i huvudsak unga ensamma män som lämnar sina länder samt kvinnor och barn bakom sig. Ensamkommande unga män fortsätter dominera flyktingströmmarna.

Ett av de större länderna som det kommer komma flyktingar från är Nigeria. Nigeria lider svårt av dels striderna mot IS-trogna Boko Haram i norr men har stora problem med såväl IPOB, Independent People of Biafra, som IMN, Islamic Movement of Nigera, en shia-muslimsk milis som utbildats av Hizbollah och iranska revolutionsgardister. I Niger-deltat plågas Nigeria av omfattande kriminalitet runt oljeutvinningen. Hela administrationen är genomsyrad av omfattande korruption där miljardbelopp årligen försvinner till bankkonton i olika länder.

Nigeria är det i särklass största ursprungslandet i Afrika för migranter med Europa som slutdestination. Inkörsporten till Europa för dessa migranter är i de allra flesta fall Italien.

Nigeria är ett multietniskt samhälle. Dess befolkning består av mer än 200 olika etniciteter, som var och en talar sitt språk eller dialekt. De tre största och mest inflytelserika etniska grupperna i Nigeria är hausa-fulani i norr, igbo i öster och yoruba i väster. Många igboer och yorubaer är kristna, medan flertalet hausa-fulanier är muslimer vilket förklarar Boko Harams styrketillväxt.

Att läget är spänt i landet fick jag själv erfara när jag var där under hösten 2017. I de norra delarna, närmast den diffusa frontlinje mot Boko Haram, är vägspärrar var 300:e meter inte ovanligt. Bemanningen skiftar från de svartklädda säkerhetsstyrkorna, armén, lokala miliser med blandade uniformer över till kriminella klanorienterade gäng. Beväpningen är dock densamma i stort. AK 47 Kalashnikov. Vissa ser ut att kunna hantera sitt vapen, andra ser ut att se det mer som en form av stridsklubba. Vissa vapen var långt ifrån i skjutfärdigt skick utan utgjorde sannolikt en större fara för skytten om han skulle försöka. Men. Våldskapitalet är stort och ständigt närvarande.  Senast under fredagen dödades tre FN-anställda vid en attack i delstaten Borno. Samma delstat jag besökte för några månader sedan. Det enda som idag håller ihop Nigeria är vetskapen om vad som skulle kunna inträffa om de föll isär. Ett presidentval är planerat till 2020 men mycket kan hända fram till dess då presidenten, Muhamadu Baharu, är sjuklig.

Kommande år kan bli mycket dramatiskt för länderna i södra Medelhavet, kanske främst för Libyen men även Italien som är det primära ankomstlandet. Även om prognosen idag talar om fallande siffror. Libyen har fortfarande två regeringar, två arméer och runt 1 200 självständiga milisgrupper och är att betrakta som en ”failed state”.

Hur konstigt det än kan låta fick Silvio Berlusconi, Italiens premiärminister när Libyens sista president Mohammar Khadaffi störtades, rätt.Berlusconis upplevda stöd till Khadaffi fördömdes av bland annat Angela Merkel ivrigt sekonderad av Fredrik Reinfeldt och andra EU-ledare. Khadaffi var, enligt Berusconi, ett väsentligt bättre alternativ än vad som riskerade växa fram. Berlusconi fick rätt. Oavsett vad vi kan tycka så finns det ibland ett värde även i en ond despot.

I den svenska kontexten var det endast Håkan Juholt och Urban Ahlin som sensommaren 2011 gjorde en korrekt analys. Även om ingen av dem på något sätt försvarade Mohammar Khadaffi så var de två de enda som insåg att alternativet, ett Libyen utan Kahdaffi, skulle riskera att utvecklas till ett ännu sämre alternativ.

Faller Nigeria ihop och Libyen fortsatt präglas av laglöshet kommer 2015 års bilder av flyktingar och känslosås att snarast ses som en uppvärmning. Men denna gång är migranterna ännu lägre utbildade och med ännu större kulturella skillnader i relation till Europa.

Frustrerade och unga ensamma lågutbildade män. I hundratusental. Med allt vad det kommer innebära.

 

Nedan US State Department fact sheet som inbäddat dokument.

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.