SD spränglista hade aldrig en chans – de politiska journalisterna står utan karta

  • Lördag 17 Mar 2018 2018-03-17
E-post 312

Sverigedemokraternas valkonferens antog valberedningens förslag till riksdagsvalsedel, där bland andra Kent Ekeroth och Mikael Jansson inte är med. Röstsiffrorna blev 119 mot 52. De klara röstetalen är ingen överraskning för de som följt partiledningens upprensning de senaste två åren.

– Jimmie Åkesson andas ut efter det här beslutet, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

De som har insyn i SD:s inre liv vet dock att det aldrig i egentlig mening var så dramatiskt som Mats Knutson i efterhand vill göra gällande. För knappt ett år sedan ställde Åkesson ett explicit krav på sin partiorganisation. Att han helt enkelt vägrade ställa upp på att sitta i TV-soffor eller behöva stå i debatter och försvara enskilda riksdagsledamöters klavertramp. Ett budskap som han även långt tidigare kommunicerat med sina närmaste, om än i mer indirekta termer.

Björn Söder, den forne partisekreteraren som tog SD in i riksdagen, är en av de som snabbt fångade signalerna och valde att anpassa sig tidigt. För Ekeroth kom förändringen för sent. Och att Ekeroths saga gick mot sitt slut var brodern Teds sorti från distriktsstyrelsen i Skåne ett första tydligt tecken på.

Oavsett städningen av SD, för att bli mer regeringsfähigt, är det som sticker ut från dagen det etablerade medielanskapets oförmåga att bedöma SD rätt. Få journalister har några egentliga kontakter in i de innersta kretsarna. Alla mer personliga relationer, även om de är strikt yrkesmässiga, är kraftigt stigmatiserad i journalistkretsar.

Spränglistan hade aldrig en chans, och det visste partiledningen om. De som var sist att förstå detta var de politiska analytikerna som nu försöker finna en väg in i SD för att kanske kunna göra bättre bedömningar inför framtiden. SD normaliseras nu och i kraft av sin storlek kommer politiska analytiker och journalister behöva förändra sitt förhållningssätt..

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se