Shekarabis relationer med Tro och Solidaritet orubbade

Ardalan Shekarabi tillsammans med sin politiskt sakkunnige Jonas Bergström.
  • Söndag 25 Mar 2018 2018-03-25
E-post 489

Ardalan Shekarabi, S, civilminister är självkritisk kring hur både Socialdemokraterna och andra etablerade partier tidigare hanterat de här frågorna kring migration och integration, men välkomnar vad han nu ser som en förändring i SR Ekots Lördagsintervju. Men hans val och rekrytering av medarbetare pekar på att den reella politiken mycket väl kan gå i motsatt riktning.

– Jag är väldigt glad att vi har den här förändringen i attityden i den nationella politiken, säger han.

Att tala om och lyfta fram svenska värderingar som en del i integrationsprocessen, är en av socialdemokratiske civilminister Ardalan Shekarabis uppgifter i valrörelsen. I viljan att markera mot Sverigedemokraterna har de etablerade partierna, inklusive Socialdemokraterna, inte lyckats hantera frågan på ett bra sätt.

Men nu har en förändring skett, menar Shekarabi. I debatten, men också i den praktiska politiken. Inte minst sedan migrationsuppgörelsen för några år sedan. Men frågan är hur djupt denna övertygelse når. Ardalan Shekarabi handplockade bara för några månader sedan Jonas Bergström som sin politiskt sakkunnige.

Jonas Bergström har en ren partibakgrund och inte någon uppenbar koppling till Shekarabis sakpolitiska ansvarsområden. 2012 deltog Bergström som representant för Ung Kristen Vänster med stöd från Socialdemokrater för Tro och Solidaritet på ett av fartygen i Ship to Gaza. Bergström har även verksam som flyktingaktivist och publicerad på sidan Hela Pingsten.

Inom socialdemokraterna har Bergström en bakgrund som ledamot i föreningen Hjärtas styrelse där bland annat Omar Mustafa, idag ordförande för studieförbundet Ibn Rushd och Rashid Musa – idag ordförande för Sveriges Unga Muslimer suttit.  Föreningen Hjärta är en förening som inom S sorterar under Stockholms Arbetarekommun men även ingår i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. Tro och Solidaritet har, fram till nyligen, varit öppet kritiska till den mer restriktiva linje som regeringen för retoriskt och var aktivt pådrivande att driva igenom den amnestiliknande lagstiftningen riktat mot unga afghanska män.

Såväl Omar Mustafa som Rashid Musa ingår i Ibn Rushd-sfären som driver på för en förstärkt identitetspolitik med särrättigheter för den muslimska gruppen. Bergström är länken in i Regeringskansliet via Socialdemokrater för Tro och Solidaritet.

De nätverk och den maktbas som Shekarabi bygger sin position finns kvar i bakgrunden. Bergström är en av de som representerar denna maktbas och de har inte ändrat politik i grunden utan står miljöpartiet närmare med en vilja att driva igenom en generösare flyktingpolitik och tydlig identitetspolitik.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se