Sverige fortfarande sist med att förstå islamismens kraft

@ Kjell Nilsson Mäki i samarbete med Ledarsidorna.se
  • Måndag 26 Mar 2018 2018-03-26
E-post 1516

På fredagen ägde flera attacker och ett gisslandrama rum i sydfranska Trèbes. Gärningsmannen, den 25-årige Redouane Lakdim, kapade först en bil i Carcassonne och i samband med det dödade han en passagerare och skadade bilföraren. Polismannen Arnaud Beltrame frivilligt ha låtit sig tas som gisslan i det efterföljande gisslandramat i utbyte mot att en kvinna som befann sig på stormarknaden, och som sedan släpptes fri. Dådet påminner Europa smärtsamt om att terrorn är här för att stanna under lång tid framöver.

Beltrame skadades senare allvarligt i insatsen och under natten mot lördagen avled han av sina skador på sjukhus, rapporterar BBC.

Att terrorn har kommit till Europa för att stanna för överskådlig tid är de flesta bedömare överens om. En terror med sin grund i salafistisk jihadism. En muslimsk religiös uttolkning, med olika nyanser, som alla har det gemensamt idag att de på ett eller annat sätt är besläktade med Muslimska Brödraskapet Även om Brödraskapet inte i något enskild fall kan kopplas till terrordåden är ideologin det som binder dem samman. I vissa fall finns direkta länkar till militanta grupperingar och svenska muslimer, som kan kopplas till Brödraskapet, har låtit enrolleras i bland annat Faqh-armén i Syrien som var delaktiga i folkmordet och folkfördrivningen av 1 300 kristna.

Få länder har idag genomarbetade program för deradikalisering som givit mer storskaliga långvariga effekter förutom Marocko även om Marockaner har en hög representation av gripna eller omintetgjorda terrorister. Marockos arbete mot radikalisering tog fart först efter Casablanca-bombningarna 2003  i mer strukturerad form och idag går detta långsiktiga arbete på export till bland annat Mali, Nigeria, Gabon, Maldiverna, Tjeckien, Frankrike, Spanien och Ryssland genom utbildning av imamer vid Hohammed VI institutet i Rabat.

Jag har besökt detta institut flera gånger. Institutet är öppet för både kvinnor och män även fast kvinnorna än så länge tituleras ”Councelor” efter genomförd utbildning. De går i blandade klasser och har både män och kvinnor som lärare. En progressiv Islam. En inkluderande Islam. Lagskolan de tillhör är en av de fyra stora inom Sunni-islam, Maliki. Maliki är den lagskola som tydligast influerats av bland annat Aristoteles och Platon, en influens som kan härledas till åren i Alhambra-klostret. Den skiljer sig från de lagskolor som är dominerande på den arabiska halvön där hanafi och hanbali är ton- och normgivande. Hanbali är den lagskola som ligger till grund för wahhabismen som är Saudiarabiens statsreligion.

Maliki var den lagskola som dominerade den iberiska halvön och klostret i Alhambra fram till 1492. Alhambra var unikt på så sätt att det var alla de tre abrahamitiska religionernas vetenskapliga centrum under det som inom islam kallas för ”The Golden Ages”. Helgedomen i Alhambra delas av dessa och är anpassad så att muslimerna disponerade den till fredagsbönen, judarna till att inleda shabbat på kvällen och de kristna vid deras gudstjänster på söndagar. Maliki, och arvet från Alhambra, är i allra högsta grad levande i dagens teologiska utveckling av en gren av islam. Maliki.

Denna inrikting är inte den som är dominerande bland svenska muslimska företrädare som står närmare de uttolkningar som ligger till grund för Muslimska Brödraskapet.

Vid imamutbildningen vid Mohammed VI institutet i Rabat ges studenterna även en yrkesutbildning anpassad för den arbetsmarknad de sedan återvänder till. Studenterna har bland annat yrken som elektriker, sömmerska och datatekniker att välja på. Allt för att ge dem verktygen för självförsörjning. Att vara Imam, eller lärd, är inget yrke på det sättet i dessa länder. Du måste få mat på bordet för dagen.

Även om det pågår en debatt i Sverige om en statlig Imam-utbildning är det inte möjligt för Sverige att kopiera de marockanska framgångarna. Den muslimska diasporan i Sverige är diversifierad och organisationer som står Brödraskapet nära erkänner inte den sekulariserade inkluderande tolkning som kännetecknar den marockanska uttolkningen som baseras på Maliki. Maliki är den största enskilda uttolkningen i nordvästra Afrika men den minsta i Europa.

Det som ytterligare problematiserar den svenska situationen är dels kulturminister Bah Kuhnkes blinda fläck för vilka muslimska civilsamhällesorganisationer som hon samarbetar med, som är långt ifrån representativa för svenska muslimer, samt Ulf Bjereld i sin egenskap av dels tidigare utredare av stödet till trossamfunden, dels ordförande för Vetenskapsrådets nämn för samhällsvetenskap och humaniora agerande både inom och utom tjänsten och rollerna. Bjereld har, sannolikt med forskningsminister Helene Hellmark Knutssons goda minne, metodiskt tryckt undan all forskning om muslimsk radikalisering samtidigt som Bjereld är djupt engagerad i svenska Ship to Gaza.

Ship to Gaza samarbetar bland annat nära med regimtrogna turkiska IHH som terrorstämplats samt även har nära förbindelser med Hamas. Hamas politiska inspirationskälla var, enligt deras egna stadgar innan de ändrades, Muslimska Brödraskapet.

Det är med andra ord inte rimligt att anta att nuvarande regeringspartier på något sätt kommer göra upp med kopplingarna till Brödraskapet, inte heller att Centerpartiet skulle kunna vara vuxet uppgiften. Tingsrättsdomen vid Solna tingrätt, där en nämndeman förde in klanvärderingar i domslut, är ett mycket tydligt exempel på hur obildad centerpartiets ledning är i klankulturer och dess kopplingar till extrema muslimska uttolkningar. Såväl Centerpartiet som Miljöpartiet och Socialdemokraterna är de partier som haft störst problem, eller överseende, med muslimska avarter som vill begränsa kvinnors rättigheter och verkar för en enklavisering av samhället. Socialdemokrater för Tro och Solidaritets förre ordförande Peter Weiderud gick så långt att han ansåg att socialdemokratiska muslimer visst kunde få ge uttryck för homofoba åsikter och samtidigt kvarstå som socialdemokrater. Adrian Kaba, även han företrädare för Tro och Solidaritet, har tidigare spridit antisemitiska konspirationsteorier på ledarplats i Tro och Solidaritets egen tidning.

Tydligast blir det i regeringen där Ardalan Shekarabi, civilminister, trots löften om en kravorienterad integration behåller Jonas Bergström som politisk rådgivare. Bergström är en av länkarna mellan regeringskansliet och det gemensamma tankegods som Socialdemokrater för Tro och Solidaritet samt studieförbundet Ibn Rushd representerar.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se