Efter Sverige – En bok om samhällskontrakt

@ Greycat Publishing House och Ledarsidorna.se
  • Torsdag 26 Apr 2018 2018-04-26
E-post 243

Idén, eller den första tanken bakom boken, kom sommaren 2012. Jag hade bestämt mig för att ställa in sommarens Almedalsvecka då jag den sommaren endast hade två veckor ledigt. Två veckor jag istället hade bestämt mig för att spendera med min blivande hustru i hennes hus i Kopparberg.

Första kvällen satt vi på våra grannars altan och tog ett glas vitt vin i den ljumma sommarkvällen. Helt plötsligt började jag se hur ett antal pick-up:er samlades på bensinmacken 200 meter bort. De såg ut att lasta saker mellan sig och jag frågade våra grannar om vad det var som hände, mest nyfiken. Det var då de berättade om elefanten i rummet.

“Har du inte hört om det”?

Sedan bevittnade jag i realtid en dramatisk utveckling som vi nu ser i hela Sverige. Det jag bevittnade var hur Nattåkarna i Kopparberg organiserade sig för första kvällen. Nattåkarna i Kopparbergs verksamhet kom sedan att bli rikskänd genom ett reportage i ETC som kom efter ett par dagar. Jag själv skrev om det i realtid och stod under en tid i direkt kontakt med polisen i Örebro. De bulgariska bärplockarna som slagit läger i naturreservatet hade tänt en stubin och lyft locket på en oro och frustration som funnits under lång tid i samhället. En frustration hos medborgarna och invånarna i Kopparberg över ett samhälle som vänt dem ryggen i stor omfattning. Ett samhällskontrakt som är på väg att brista.

I boken “Sverige – En bok om samhällskontrakt” adresserar jag och min medförfattare Edwin Hillesøy samhällskontraktet. Vilka som är de primära bärare av samhällskontraktet, vad ett samhällskontrakt – eller socialt kontrakt är, och vi börjar att försöka adressera en debatt som vi måste ta. Och vad som blir konsekvenserna om vi väljer att inte göra någonting åt dagens utveckling.

Det är ställt utom allt rimligt tvivel att kommunerna – de främsta bärarna av vårt gemensamma – har negligerats under en mycket lång tid. Att politiken lämnat dessa i sticket samtidigt som såväl de partiinterna kulturerna som  arvodes – och medialogik dränerat kommunerna på kompetenta politiker som förstår sitt uppdrag. Kommuner som på pappret ser välmående ut visar sig ha avgrunder av problemförnekelse med sig. Andra kommuner, som ofta betecknas som katastrofområden som till exempel Borlänge och Vimmerby, visar sig ha både krisinsikt som politisk handlingskraft och politiskt mod.

Det svenska samhällskontraktet är under förändring. Men utan någon egentlig diskussion. Vi befinner oss, inom en snar framtid, vid en punkt där vi måste välja väg, ett val där vi som samhälle måste hantera en rad målkonflikter som blivit akuta. Utvecklingen är inte ny, den började egentligen för mer än 30 år sedan men har forcerats på grund av de senaste årens okontrollerbara befolkningsökning. Vi hade, även utan migrationen 2011-2015 hamnat i denna situation förr eller senare. De senaste årens migration har bara forcerat behovet av att göra ett val för nästa generation.

Nästa generation kommer inte som vi ta emot ett bättre samhälle än de själva ärvde av sina föräldrar och farföräldrar. Väljer vi inte klokt, och under kontrollerade former, riskerar vi lämna över ett samhälle med i allt väsentligt sämre förutsättningar till våra barn och barnbarn än det vi fick.

I ett av kapitlen redogör vi för den forskning och empiri som finns på området om vilka effekter som ett samhälle drabbas av om det sociala kontraktet försvagas. En skrämmande utveckling där jag nu kan konstatera att det enda som håller ihop stater som Nigeria är att befolkningen börjar bli medvetna om vad alternativet är.

I premiummaterialet kan du läsa det första kapitlet. Observera att det fortfarande är under korrekturläsning varför vissa meningar kan komma att byggas om.

Boken är planerad att bli beställningsbar om cirka två veckor på Bokus och Adlibris.

 

 

Det första kapitlet, för dig som premiummedlem, ger dels en försmak om vad resten av boken kommer handla om men framför allt, sätter det sociala kontraktet mellan människor i en historisk kontext.

 

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se