Krönika: Den rojalistiske republikanen

  • Söndag 8 Apr 2018 2018-04-08
E-post 370

Sprickan om ledamoten Katarina Frostensons framtid i Svenska Akademien delar den exklusiva skaran nästan mitt itu.Torsdagens dramatiska omröstning slutade 8-6 till hennes fördel, erfar Expressen. Men trots avhoppen av tre ledamöter består spänningarna. Nu har statschefen, kung Carl XVI Gustav, kallat till ett möte för att informera sig. Kungen är Svenska Akademiens högste beskyddare.

– Det är så kaotiskt just nu, säger en ledamot.

Sverige är i grunden ett kungadöme men där monarken endast har ceremoniella plikter sedan 1974 års regeringsreform. Trots den svaga konstitutionella ställningen utövar kungen implicit makt i form av dels symboliken av tradition och kontinuitet, men även i kraft av sin personlighet. I grunden är jag republikan men vartefter åren gått, och jag sett politiken från insidan samt följt och kanske framför allt förstått vad kungen är för person, har jag kommit att förändra min position.

Som finlandssvensk ligger 1809 års svek i blodomloppet. Året då Sverige gav upp Finland, den östra halvan av riket till Ryssland. I generationer dessförinnan hade kungamakten i Stockholm åderlåtit Finland på unga män och ekonomiska resurser för sina mer eller mindre lyckade krig. Sådant präglar generationer av finnar och finlandssvenskar. Men.

Ett av de starkaste framträdanden som kungen gjort var i samband med minnesstunden i Stockholms stadshus i samband med Tsunamin juldagarna 2004. Hans tal var ett tal som han i praktiken måste ha skrivit själv. Det fanns både nerv, närvaro och egen uppriktig känsla. Bland de bästa, och mest välavvägda tal, som hållits i en nationell kris. Jag förlorade själv en kollega samt en skolkamrat julen 2004. Kungen relaterade till sin egen sorg efter en pappa som han aldrig lärde känna. Kungens far dog i en flygolycka 1947 och kom sedan att växa upp med fyra systrar, sin farfarsfar Gustav V och sedan sin farfar Gustav VI i ett stelbent hov. Vid 27 års ålder blev vår nuvarande kung regent och därmed statschef. Livet i isolering hade börjat.

När jag var 27 år gammal hade jag precis avslutat några års tjänstgöring som Navigationsstyrman på robotbåt och stod i begrepp att börja nästa steg i karriären. Hela livet låg framför mig och jag kände att jag levde i den bästa av världar. Vad gjorde du när du var 27 år?

Det är vanskligt, till och med olämpligt, att spekulera i kungens uppväxt men vad som jag själv känner till är att åren på seglarläger i Sandhamn, på Lökholmen, och tiden som reservofficer på 11:e torpedbåtsdivisionen var lyckliga år för vår kung. Jag förstår honom. Jag själv har tjänstgjort vid förbandet i fyra år. Stämningen var god – alldeles unik. Den satt i fartygsskroven. Jag kommer aldrig få uppleva den igen. 

Jag säger vår kung, han är – trots att jag är republikan – även min kung. Med det råmaterial som våra riksdagspolitiker visar upp ser jag ingen, kanske med något enstaka undantag, som över tid skulle kunna axla rollen som statschef. Åren på politikens insida har bitvis varit en deprimerande upplevelse.

Något som tyvärr är tydligt är kungens behov av att vara manusstyrd. Det uppges även att han under åren lidit svårt av dyslexi samtidigt som isoleringen som först kronprins och sedan kung medfört att han ger ett osäkert, tafatt och närmast klumpigt intryck vid offentliga framträdanden. Förutom vid sällsynta egna framträdanden som det i Stockholms Stadshus.

Många, även republikaner, vill nu se en rotation på tronen och att kronprinsessan Victoria tar över. Victoria anses, kanske med viss rätt, vara ett bättre alternativ men kungen vägrar. Med all rätt och om vi tänker efter, kanske med den kärlek och omsorg som en far känner för sin dotter. Och det ansvar och vördnad han känner inför ämbetet. Carl XVI Gustav har snart 45 år i ämbetet. Han bör ha en klar bild av vad det innebär och bara det lilla jag vet så vill jag inte byta plats med honom. Det tror jag få vill.

Kronprinsessan Victoria är i allt väsentligt resultatet av kungens egna erfarenheter från sin uppväxt. Han ville inte ge sin dotter den uppväxt han själv fick – han ville ge sin dotter all den tid för förberedelser inför ämbetet hon kan behöva och möjlighet att leva ett så normalt liv som möjligt fram till den dag hon tvingas bli nummer ett. Tid för ett vanligt liv och förberedelser för ett liv i isolering han själv berövades. Eller kanske aldrig ens hade möjlighet till förutom i korta stunder.

Kungen är även känd för att vara mycket konservativ. Traditioner är huggna i sten och sannolikheten att Svenska Akademiens stadgar kommer skrivas om bör nog inte anses vara för stor. Precis som institutionen, eller huset Bernadotte, skall överleva val och samhällskonvultioner skall den Svenska Akademien kunna stå över desamma. En symbol för kontinuitet och konsekvent tänkande som skall överleva generationsväxlingar. En kulturbärare över generationer.

När de poeter och författare som utgör Svenska Akademiens ledamöter nu inte lyckas förvalta eller på annat sätt bevara Svenska Akademien värdighet och integritet kliver nu den kanske mest underskattade monark Sverige haft in för att rädda det som räddas kan.

Samma omsorg han visat sin dotter och det svenska folket, när han själv får sätta tonen, kommer han visa Svenska Akademien och vårt nationalarv. Det är min övertygelse. Och jag känner mig, som i grunden republikan, trygg med det. Jag kan inte tänka mig en bättre person att städa upp i Svenska Akademien, det kanske viktigaste nationalarv vi har, än vår monark. Carl XVI Gustav.

I varje fall min monark.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se