Politisk aktivism och utomparlamentariskt maktspel i statsministerns närhet

  • Måndag 16 Apr 2018 2018-04-16
E-post 640

Knytblusoppropet, som engagerat stora delar av regeringen, sätter den politiska aktivismen på den politiska kartan inför riksdagsvalet 2018. Aktivismen, symbolspråket, är enkelt och problematiserar inte kring den bakomliggande konflikt om Svenska Akademiens stadgar och inriktning som utlöstes av en yttre faktor i form av anklagelserna om sexuella övergrepp och läckor inom akademien. Denna form av symbolaktivism är inte oproblematisk för det politiska ledarskapet. Och framför allt lämnar de spår av yttre påverkan efter sig. Som det tidigare hijab-uppropet vars stöd idag kan spåras till bland annat det Muslimska Brödraskapet.

Konflikten inom Svenska Akademien är djupare än vad som framgått. Anklagelserna om jäv och sexuella trakasserier blev bara ett verktyg eller utlösande faktor om en konflikt som i botten handlar om Akademiens inriktning. Danius, och flera av de nu avhoppade ledamöterna, har haft som ambition att göra Akademien mer multikulturell, för att spegla den svenska samhällets utveckling, vilket Ledarsidorna.se redogjorde för i gårdagens artikel av Erik van der Heeg.

De ministrar som engagerat sig i knytblusuppropet fick i söndagens morgonprogram i P1 kritik från en enig panel – från vänster till höger. En regering skall inte ägna sig åt att ta ställning i ledarskapsfrågor i organisationer som Svenska Akademien som ligger utanför regeringens jurisdiktion. 

Det är inte första gången regeringspartierna på något sätt deltar i en aktivism. Bägge partierna har starka symbolaktivistiska drag. Ett tidigare exempel är ”hijabuppropet” med idag klarare ursprung och kopplingar i ljuset av professor Mattias Gardells rapport om den svenska islamofobin som presenterades  i förra veckan inom ramen för den turkiska regimtrogna tankesmedjan SETA i närvaro av den turkiske utrikesministern.

Sent på kvällen den 16 augusti 2013 överfölls och misshandlades en gravid kvinna på en parkeringsplats i Farsta. Enligt anmälan gjorde gärningsmannen uttalanden om kvinnans klädsel, en hijab, vilket resulterade i att fallet rubricerades som misshandel med hatbrottsmotiv. Trots en massiv ­polisinsats kunde ingen ­gärningsman gripas och hoppet sattes till ett DNA-spår som säkrades på platsen. SKL:s analys kom endast fram till att det DNA som säkrats tillhörde kvinnan själv.

Misshandeln av kvinnan skapade stor uppmärksamhet via det så ­kallade hijab-­uppropet där initiativtagarna ville uppmärksamma trakasserier mot muslimska kvinnor i Sverige. Bakom uppropet stod fyra kvinnor varav två, Bilan Osman – Antirasistisk debattör, och Fatima Doubakil – Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén, direkt kan kopplas till kretsarna kring Sveriges Unga Muslimer och Ibn Rushd-sfären. Även om Hijabuppropet ligger några år tillbaka i tiden presenteras det som en stor framgång av professor Mattias Gardell i den rapport om ieuropeisk islamofobi som beställdes av Tankesmedjan SETA SETA är en tankesmedja som står det turkiska styrande partiet AKP och president Erdogan nära och därmed lojal även till Muslimska Brödraskapet

Uppropet fick kritik från andra muslimska kvinnor som menade att slöjan är ett symbolspråk för förryck. Det menade bland annat dokumentärfilmaren Nahid Persson Sarvestani. Flera kända politiker deltog ändå i uppropet. Den mest kända socialdemokratiska företrädaren var förre riksdagsledamoten och då ordförande för Stockholms Arbetarekommun Veronica Palm men även statsministerns nuvarande statssekreterare Kristina Persdotter deltog i Hijab-uppropet.

Skärmavbildning Persdotter profilbild på Facebook under hijab-uppropet

 

Kristina Persdotter har tidigare även föreläst för föreningen Hjärta.  Föreningen Hjärta – troende Socialdemokrater i Stockholm är genom distriktet Stockholms Stad ansluten till Socialdemokrater för Tro och Solidaritet samt det socialdemokratiska partiet.

I Hjärtas styrelse har bland annat Omar Mustafa, idag ordförande för studieförbundet Ibn Rushd, Rashid Musa – idag ordförande för Sveriges Unga Muslimer samt Jonas Bergström, idag politiskt sakkunnig under Ardalan Shekarabi återfunnits.

Att banden med Ibn Rushdsfären finns kvar vittnar styrelseledamoten Sara Gunnerud om. Gunnerud är till vardags kommunikationsansvarig för Ibn Rushd och har närmast gjort sig känd för att aktivt försöka avstyra dr Magnus Norells framträdande i Umeå i en föreläsning om bland annat Muslimska Brödraskapet. Persdotter och Gunnerud förenas dessutom i engagemanget i föreningen Rebella, även den en socialdemokratisk förening inom ramen för Stockholms Arbetarekommun.

Även om Persdotter idag kommunicerar ut att hon är, och under lång tid har varit, hårdför anitislamist tyder tecknen på något annat. Att hon under lång tid varit en aktivist för krafter som idag kan identifieras som att stå Muslimska Brödraskapet nära.

Den politiska aktivism som olika företrädare gör sig del av lämnar som regel spår efter sig. Spår som går rätt in i Rosenbads hjärta och som tillsammans med andra händelser skapar en större bild.

Var knytblusuppropet hamnar längre fram i historiebeskviningen återstår att se men det tidigare Hijabuppopet lämnar idag spår efter sig som går direkt in i kretsarna kring Muslimska Brödraskapet samt kan idag uppvisa resultat som att ha placerat medarbetare i statsministerns direkta och dagliga närhet.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se