Sveriges Unga Muslimer utpekade som radikala i ny rapport

  • Tisdag 10 Apr 2018 2018-04-10
E-post 318

När Sveriges Unga Muslimer sökte drygt en miljon kronor i statsbidrag för 2017, sa Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, nej. Föreningen brast i bland annat i frågor kring demokratins idéer, enligt beslutet. Domslutet överklagades och MUCF fick rätt men tvingades att ansöka på nytt. Nu skall ny ansökan beredas och samtidigt har MUCF låtit ta fram en ny studie och denna gång av Sveriges Unga Muslimer.

Förvaltningsrätten underkände myndighetens nej. Beslutsunderlaget saknade källhänvisningar och dög inte som bevis, enligt domstolen. Någon fullständig seger blev det dock inte för SUM. I första hand hade SUM yrkat på att få erhålla bidrag enligt ansökan. F örvaltningsdomstolens dom innebar endast att MUCF skall behandla ansökan på nytt. Det innebär inte att det finns några garantier för att SUM skall erhålla bidrag enligt vad de bedömt som en rättighet.

Trots domen i SUM:s favör blev det tydligt att det saknas relevant forskning på området radikal islamism, kunskapen hos MUCF är låg med tanke på vilket material de lämnade in för bevisning. Hade handläggaren arbetat igenom underlaget bättre, och med bättre stöd, hade domen mycket väl kunnat bli en annan. I domen framgår en rad faktorer som borde bedömts som besvärande för Sveriges Unga Muslimer. Bristen på kompetens hos MUCF inom området är tydlig.

I domen lyfts särskilt fram samarbetet och nätverket SUM ingår med i form av Forum For European Muslim Youth and Student Organisations (FEMYSO) och Islamic Relief som något positivt. Som talar för att SUM inte har några kopplingar till islamistiska miljöer eller Muslimska Brödraskapet. FEMYSO och Islamic Relief är i själva verket en del av Muslimska Brödraskapet vilket framgått i flera internationella studier.

Nu har Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor låtit ta fram en ny rapport som ingår i beslutsunderlaget. Den är skriven av frilansjournalisten Magnus Sandelin och är en genomgång, med källhänvisningar, kring personer, uttalanden och händelser där muslimer med anknytning till Sveriges Unga Muslimer kritiseras och ifrågasätts.

Sveriges Unga Muslimer förnekar alla kopplingar till Muslimska Brödraskapet och säger att rapporten innehåller grovt felaktiga generaliseringar.

Men har ni inget ansvar för föreläsare som ni bjuder in? Vad de säger och vad de har sagt?

– Nej, det tycker jag inte! Jag tycker bara att man ska hållas ansvarig för den verksamhet som vi bedriver. Alltså det finns ju jättemånga andra organisationer som bjuder in problematiska föreläsare, men det är ingen som ställer samma typ av krav på dem som man gör på oss, säger Rashid Musa till SR / Ekot

Verksamheten som Sveriges Unga Muslimer bedriver innefattar bland annat de föreläsningar som Rashid Musa inte anser sig ha något ansvar för. Så sent som vid de Muslimska Familjedagarna, som Sveriges Unga Muslimer står bakom, bjöds Nourredine Khademi, även känd som ”Imam Jihad”  in att föreläsa. Khademi har tidigare uppmanat följeslagare till att göra jihad i Syrien. Detta var Ledarsidorna.se ensamt att rapportera om. Rashid Musa, SUM:s ordförande, har en lång historia av separatistisk handling och retorik med sig vilket Ledarsidorna.se kunnat rapportera om. En rasificerad separatism som har stöd i SSU Stockholm.

Det är naturligt att Sveriges Unga Muslimer reagerar med sådan kraft som de gör.

Fördjupningsmaterial, i form av Magnus Sandelins rapport och den ursprungliga domen, finner du i premiumartikeln här.

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se