Valet 2018 – Nervositeten stor. Alliansens valmanifest 2018 lanseras inom kort

  • Söndag 1 Apr 2018 2018-04-01
E-post 523

Allt i artikeln är inte ett aprilskämt. Det är en intrikat, kanske till och med den diabolisk, blandning av sant och falskt skulle nog vissa bedöma oss som denna dag den första april. Imorgon en ny dag. Utan skämt.

Stöd oss gärna!

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

 

Det går dåligt i opinionen för Miljöpartiet och Liberalerna. Båda partierna når ett bottenrekord i den sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot. 3,8 procent är väljarstödet för Miljöpartiet i Sifos senaste sammanvägda mätning, ett resultat som slänger ut partiet från riksdagen. Även Liberalerna når sitt bottenrekord sedan Sifo 2010 började med sina mätningar, partiet får 4,7 procent nu i mars. Moderaterna minskar något jämfört med i februari och får nu drygt 22 procent, medans Socialdemokraterna ökar något till drygt 28 procent rapporterar SR/Ekot.

Nervositeten inom Alliansen och regeringen i allmänhet och inom kanske främst moderaterna och socialdemokraterna i synnerhet är påtaglig. Ulf Kristerssons inledande positiva trend har brutits och moderaternas partiledning genomför nu i snabb takt en rad med åtgärder koordinerat med Alliansen som de bedömer skall leda till en vändning uppåt.

Nervositeten är även stor inom regeringen vilket leder till stor oförsiktighet. Ledarsidorna.se har källor även utanför regeringskvarteren. I tisdags, den 27 mars, satt samordningsminister Ibrahim Baylan i loungen på Arlanda vid lunchtid och pratade högt i sin mobiltelefon om att

“Vi måste vara ganska öppna med att vi ska kunna samarbeta med alla partier framöver, bara vi säkerställer nästa period i huset”.

Bara Baylan, hans samtalspartner samt Ledarsidorna.se källa samt hans politiske sakkunnige, en ung man i 35-årsåldern med skägg, hörde honom yppa dessa ord på Arlanda. Ord som kompletterades med att Baylan framförde en rad med personliga hälsningar samt att han skulle bjuda på “bubbel” under påskhelgen. Resonemanget kan tyda på en öppning mot SD på eller efter valdagen.

Desperationen är lika stor på båda sidor blockgränsen.

Flera av varandra oberoende vanligtvis underrättade källor låter meddela att #baligate kom som en skänk från ovan för moderaternas parti- och valledning. Hanif Balis dagar i partistyrelse och på twitter var i praktiken räknade redan innan han lät publicera mailkonversationen mellan UD och Hela Hälsinglands ledarredaktör Patrik Oksanen. Med Hanif Bali borta ur bilden, med ett försvagat konservativt MUF, kan partistyrelsen ostört föra in Alliansens framförhandlade valplattform. Ledarsidorna.se kan som enda media presentera en faksimil ur den idéskrift som ligger till grund för Alliansens valplattform som Ulf Kristersson kommer presentera med sina två företrädare i Stockholm under april månad. Ulf Kristersson kommer att fånga upp Fredrik Reinfeldts moment och popularitet från valrörelsen 2006 samtidigt som Anna Kinberg Batra ska attrahera den moderna storstadsbon i Stockholms patricierförorter.

Patricierförorten, den miljömedvetna medelkassen och den progressiva liberalkonservativa väljaren, skall vända trenden samtidigt som valmanifestet kopplar ihop stad med land. Tjänstesektor med basindustri.

Ur materialet har en ny progressiv arbetslinje bakats fram som skall bana vägen för alliansens seger i september. Källorna som Ledarsidorna.se varit i kontakt med vittnar om att Annie Lööf och centerpartiets Johanna Jönsson haft en ledande roll i Alliansens valmanifest under ledning av Fredrik Reinfeldt mentorskap. Reinfeldt som vilar på erfarenheten från två valvinster. 2006 och 2010. Ett moment som skall återuppväckas.

Alliansens nya arbetslinje innebär, enligt uppgiftslämnarna, att arbetet delas in i det obligatoriska arbetet, för att hålla ihop samhällskontraktet, med sex timmars arbetsdag som inleds med två timmar i jordbruk eller livsmedelsproduktion, två timmar vid dator eller kateder och två timmar inom industrin samt avslutas med det fria arbetet. Det fria arbetet är gemenskapen, leken, sången och dansen.

Genom detta suddas även klasskillnaderna ut då tjänstemän efter reformen förväntas bidra i till exempel livsmedelsproduktionen samtidigt som byggnadsarbetare får nödvändig avlastning genom lättare arbetsuppgifter minst hälften av arbetstiden varje dag. Kropparna håller längre, och vi kommer kunna arbeta högre upp i åldrarna vilket är något som främst Fredrik Reinfeldt kommunicerade redan under sin tid som statsminister. Arbetsrotationen bedöms kunna attrahera LO-kollektivet och är en direkt stridsförklaring mot huvudmotståndaren socialdemokraterna.

Fredrik Reinfeldt är dessutom ett för väljarna känt ansikte med samma budskap bedöms sänka trösklarna för att progressiva storstadsväljare skall välja ett Alliansparti den nionde september. Reformen av arbetsmarknaden kommer bli den mest långtgående i modern historia och lanseras under titeln “Det stora steget, trygghet för Sverige”. Det ger en förklaring till centerpartiets val av namn för sin kampanj “Framåt”. Irritationen över Annie Lööfs förtida lansering av centerpartiets kampanj uppges vara stor i Alliansens gemensamma valledning.

Reformen med roterande arbetsdagar kommer även leda till en kompetensbreddning över hela arbetsmarknaden över tid. Efter två generationer, eller ett normalt arbetsliv på 40 år, kommer varje person i arbetskraften kunna behärska upp till fyra olika yrkesroller vilket även kommer minska konjunkturkänsligheten på arbetsmarknaden. Strategiskt viktigt steg för ett litet exportland som Sverige.

Valrörelsen 2018 är i full gång. Handsken är kastad. Vad som blir regeringens respektive Sverigedemokraternas svar återstår att se. Socialdemokraterna är i vilket fall beredda att samarbeta med vilken part som helst så länge de får sitta kvar i “huset”.

 

Post scriptum

Allt i artikeln är inte ett aprilskämt. Det är en intrikat, kanske till och med den diabolisk, blandning av sant och falskt skulle nog vissa bedöma oss som denna dag den första april. Imorgon en ny dag. Utan skämt.

Stöd oss gärna!

SWISH: 070-612 53 93
BANK: 4732 00 10832 (Nordea)

 

 

Innehållet som publiceras på Ledarsidorna.se omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Ledarsidorna.se